ΨΩΝΙΖΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Ζουριδάκης, η αφθονία της Κρήτης... στο τραπέζι σας!

Ζουριδάκης, η αφθονία της Κρήτης... στο τραπέζι σας!

Το Ψωνίζω Ελληνικά, σήμερα, αλλάζει και μετονομάζεται σε Ψωνίζω... Κρητικά!

Από το μικρό μαγαζάκι της Μαμάς στα Μάταλα αρχίζει η κρητική μας... περιπλάνηση και τελειώνει σε ένα νέο μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας. Είναι η ιστορία της οικογένειας Ζουριδάκη, που από το 1930 προσφέρει απλόχερα μόνο 100% κρητικά προϊόντα, χωρίς συντηρητικά, αξιοποιώντας τα αγνά υλικά της γόνιμης κρητικής γης!

1798356 784083611619328 97419598 n

Ζουριδάκης σημαίνει Κρήτη, σημαίνει ποιότητα

Ο Μιχάλης και η Ανθούσα Ζουριδάκη, οι πρωτεργάτες της οικογένειας, άνοιξαν δειλά δειλά το 1930, το πρώτο αρτοποιείο στα Πιτσίδια Ηρακλείου, με σκοπό να δημιουργήσουν με αγάπη και πολύ μεράκι τα πρώτα παραδοσιακά προϊόντα, με αγνά παραδοσιακά υλικά!

Από τη στιγμή που άνοιξαν το πρώτο μαγαζί, δούλευαν σκληρά και έφτιαχναν καθημερινά απίθανα παραδοσιακά προϊόντα, για τα οποία μιλούσε όλο το Ηράκλειο. Άλλωστε, οι άνθρωποι εκείνης της εποχής ήταν φτιαγμένοι από άλλη στόφα, μπορούσαν να δουλεύουν ατελείωτες ώρες, χωρίς παράπονο, και πάντα στο τέλος της ημέρας είχαν να σου διηγηθούν μια ιστορία!

DSCN1419

Το μαγαζάκι της Μαμάς!

18 χρόνια αργότερα, η οικογένεια Ζουριδάκη επεκτείνεται στα Μάταλα της Κρήτης και ανοίγουν το δεύτερο αρτοποιείο. Το μαγαζί αυτό, κρύβει μια ιδιαίτερη ιστορία. Είναι γνωστό και ως το μαγαζάκι της Μαμάς. Η Μαμά ήταν η Ανθούσα Ζουριδάκη, η οποία πήρε αυτό το τρυφερό προσωνύμιο από τους χίπις της εποχής. Τους φρόντιζε σαν να ήταν παιδιά της και ποτέ δεν άφηνε κανένα νηστικό, γι' αυτό και οι χίπις που έμεναν στα Μάταλα την είχαν σαν μαμά! Το κατάστημα αυτό ήταν το κλειδί της επιτυχίας.

Σχεδόν 40 χρόνια αργότερα....

Στον τόπο που άρχισαν όλα, αποφάσισε να επενδύσει ο γιος της οικογένειας Νικόλαος Ζουριδάκης και το 1990 έφτιαξε ξεχωριστές ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στα Πιτσίδια, σε ένα υπερσύγχρονο χώρο 1500 τ.μ. Ακόμα και σήμερα σε αυτήν την άρτια οργανωμένη μονάδα δημιουργεί μια ομάδα ανθρώπων τα μοναδικά αυθεντικά προϊόντα Ζουριδάκης!

Όλα καλά μέχρι εδώ, αλλά είναι δυνατόν αυτά τα τόσο ζηλευτά προϊόντα, φτιαγμένα με τόσο μεράκι και κρητική παράδοση να μείνουν στο νησί; Φυσικά και δεν γινόταν, έτσι πήραν την απόφαση, μπήκαν στο πλοίο και έβαλαν πλώρη για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά! Το 2004 εγκαινιάστηκε το κατάστημα στον Πειραιά και τα πράγματα πήραν την πορεία τους...

DSCN1424

Η κρητική γωνιά της πρωτεύουσας

Σε Αθήνα και Πειραιά, κάθε μέρα στήνεται ένα κρητικό γλέντι, μόλις πλησιάσεις ένα από τα καταστήματα Ζουριδάκης σε καλούν αμέσως να δοκιμάσεις τις λιχουδιές που είναι απλωμένες στο τραπέζι, να πιείς ρακί, να ακούσεις παραδοσιακά κρητικά τραγούδια και να επιλέξεις μέσα από την τεράστια γκάμα τους.

Και φυσικά, δεν λες ποτέ όχι σε ένα λεβεντόπαιδο της Κρήτης, ντυμένο με την παραδοσιακή φορεσιά που σε ταξιδεύει νοερά στο νησί και ας βρίσκεσαι σε πολυσύχναστο δρόμο.

DSCN1428

Μόλις επισκεφτείς το κατάστημα, ο χρόνος σταματά, μυρίζεις και γεύεσαι την Κρήτη, παρασύρεσαι αυτόματα σε έναν απολαυστικό γευστικό περίπατο! Καλτσούνια στα αριστερά σου, λουκάνικα ξυδάτα στα δεξιά σου και η ρακί να ρέει! Εμείς αποφασίσαμε να γνωρίσουμε από κοντά, το μαγαζί που φέρνει την Κρήτη 300 χιλιόμετρα πιο κοντά μας!

Τον Νοέμβριο που μας πέρασε, άνοιξε το τέταρτο μαγαζί Ζουριδάκης. Μετά τα δυο επιτυχημένα μαγαζιά στην Κρήτη και το τρίτο στον Πειραιά, σειρά είχε το κέντρο της Αθήνας. Οι Αθηναίοι δεν θα μπορούσαν να μείνουν παραπονεμένοι, γι' αυτό ανοίξανε το τέταρτο μαγαζί στην καρδιά της Αθήνας.

Εντελώς τυχαία, μετά από μια έκθεση των προϊόντων τους στο μετρό του Συντάγματος, κατηφορίζοντας προς Πειραιά, πέρασαν από την οδό Ευρυπίδου στην Ομόνοια, ένα άδειο μαγαζάκι τους κίνησε το ενδιαφέρον και αναφώνησαν «Γιατί όχι και στο κέντρο;» Κι έτσι έγινε! Σε αυτό το τέταρτο μαγαζί, πήγαμε και εμείς για να δούμε από κοντά το κρητικό γλέντι γευσιγνωσίας!

DSCN1413

«Θέε μου και δωσ' μου δύναμη την Κρήτη να αγκαλιάσω»

Πριν ακόμα φτάσεις στην είσοδο, ακούς κρητικά τραγούδια που σου φτιάχνουν τη διάθεση και σε προετοιμάζουν για το τι θα ζήσεις!

Λίγη ελιά, ξυνομυζήθρα ή νόστιμο απάκι, θα σου πει ο λεβέντης στην είσοδο, και εσύ θα πρέπει να κεραστείς, πριν εισέλθεις σε ένα κόσμο.... Κρητικό. Πίνεις και τη ρακί σου και αρχίζεις την εξερεύνηση. Σφακιανόπιτες, κριθαροκουλουράκια, στακοβούτυρο, σταμναγκάθι και φυσικά αυθεντικό κρητικό κρασί, η επιλογή είναι αρκετά δύσκολη.

Ο κύριος Χάρης, ο υπεύθυνος του καταστήματος και ο μόνος μη Κρητικός του μαγαζιού, μας παρουσίασε τα εξαιρετικά προϊόντα του καταστήματος και μας μίλησε για την Κρήτη, τα παραδοσιακά προϊόντα και τους μελλοντικούς στόχους!

Σε ένα μαγαζί που ξεχειλίζει από παράδοση ο Χάρης, μίλησε στο Newsbomb.gr και μας εξήγησε πως ένα κατάστημα από τα Πιτσίδια Ηρακλείου έφτασε μέχρι την Αθήνα, «Η ποιότητά μας, αυτή ευθύνεται για την επιτυχία μας», επισημαίνει, «Από τις πρώτες ύλες μέχρι το ψήσιμο, φροντίζουμε να είναι όλα αρίστης ποιότητας. Συνεργαζόμαστε μόνο με παραγωγούς και τυροκόμους που γνωρίζουμε ότι έχουν εξαιρετικά προϊόντα, γι' αυτό και η ποιότητά μας είναι η ίδια εδώ και χρόνια». Ο κ. Χάρης συνεχίζει «Θα επιμείνω στην ποιότητα, είναι το Α και το Ω για μας. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να έχουμε λογικές τιμές, για να είναι τα προϊόντα μας προσιτά σε όλους».

DSCN1411

Παγκοσμίου φήμης προϊόντα από τα Πιτσίδια!

Η αφθονία της Κρήτης, που λέει και το σλόγκαν τους, διευρύνεται και ταξιδεύει και στο εξωτερικό. Άλλωστε, είναι διεθνώς γνωστό ότι η κρητική δίαιτα είναι το καλύτερο παράδειγμα μεσογειακής διατροφής. Τα καταστήματα Ζουριδάκης συνεργάζονται ήδη με την Κύπρο και οι τυχεροί Κύπριοι έχουν στο τραπέζι τους... τη μαγεία της Κρήτης. Παράλληλα, βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις με χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, προκειμένου να στείλουν τα υγιεινά και εξαιρετικής ποιότητας προϊόντας τους.

Να γνωρίσουν τι σημαίνει Κρήτη, τι σημαίνει Ελλάδα.

Αν και στην Ελλάδα, θα τα βρείτε σε αρκετά επιλεγμένα σημεία, ωστόσο, όπως μας εκμυστηρεύτηκε και ο κύριος Χάρης, υπεύθυνος του καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας, το όνειρο τους είναι να δουν ένα «Ζουριδάκης» σε κάθε νομό της Ελλάδας και να προωθήσουν την αυθεντική Κρητική κουζίνα!

DSCN1416

Προς το παρόν, δημιουργούν το e-shop στη σελίδα τους zouridakis.gr, που σε λίγο καιρό θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες να δημιουργήσουν πιάτα με προϊόντα Ζουριδάκης!

Τέλος, θα κλείσουμε το γευστικό μας ταξίδι με μια μαντινάδα, όσο θα ονειρευόμαστε το ιδανικό τραπέζι. Απολαυστική ξυνομυζήθρα, μακαρούνες σκιουφιχτές με κόκκινη σάλτσα και άφθονο ρακόμελο!

"Ρακί και λύρα και βιολί λαούτο και παρέα
αυτά αν έχουμε μαζί περνάμε όλοι ωραία"