ΜΠΑΣΚΕΤ

ΕΟΚ: Η απάντηση του Βασιλακόπουλου σε Αυγενάκη - «Δήλωση παραληρηματικού χαρακτήρα»

Γιώργος Βασιλακόπουλος

ΕΟΚ: Με προσωπική του δήλωση ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έδωσε τη δική του απάντηση σε όσα είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης της ελληνική ομοσπονδίας μπάσκετ απάντησε στα όσα είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού, ο οποίος θέλει να σταματήσει τις δημοκρατικές διαδικασίες για τις αρχαιρεσίες στην ΕΟΚ.

Αναλυτικά...

«Στην πρωτοφανή παραληρηματικού χαρακτήρα δήλωση του κ. Αυγενάκη η αθλητική κοινωνία αδυνατεί να δώσει απάντηση.

Η δήλωση αυτή πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης επιστημονικής ομάδας που έχει ως αντικείμενό της την παραδοξότητα παρόμοιων αντιδράσεων.

Αυτά και τέλος».

«Ουδείς υπεράνω του Συντάγματος και των δικαστικών αποφάσεων»

Στο μεταξύ, η ΕΟΚ απέστειλε ςπιστολή προς την κυβέρνηση, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τους κκ Χρυσοχοϊδη (Υπουργό Προστασίας Πολίτη), Χαρδαλιά (Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας), Καραμαλάκη (Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας), Μπίνη (Διοικητική Εθνικής Αρχής Διαφάνειας), Βερβεσό (πρόεδρος Δ.Σ.Α.) και την κα Παπαγεωργακοπούλου (Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών).

Αναλυτικά...

«Αξιότιμες/οι κυρίες/οι,

Σε όλα τα ευνομούμενα ευρωπαϊκά δημοκρατικά κράτη ό,τι δεν απαγορεύεται από το νόμο με τρόπο σαφή, ρητό και κατηγορηματικό ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ. Η θεμελιώδης αυτή αρχή του κράτους δικαίου, που διακρίνει τα φιλελεύθερα δημοκρατικά πολιτεύματα από τα αυταρχικά καθεστώτα, κατοχυρώνεται στο άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ενώ οι κάθε είδους περιορισμοί, που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά, πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα είτε από το νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη αυτού και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας.

Στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού, εκδόθηκαν διαδοχικές κοινές υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες προβλέφθηκαν συγκεκριμένοι περιορισμοί στην άσκηση των ατομικών δικαιωμάτων. Με την ισχύουσα σήμερα υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.31950/21.5.2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ. Β` 2141/22-05-2021) επιβλήθηκαν «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00».

Κατά τα παγίως κριθέντα (Σ.τ.Ε. 1389/2019, 1322/2001, 2312/1992, 2052/1990, 1367/1990, 103/1990), οι διατάξεις που εισάγουν εξαιρετικό δίκαιο, όπως οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στην ως άνω Κ.Υ.Α. σχετικά με τα «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας», είναι στενά ερμηνευτέες, με αποτέλεσμα η Διοίκηση να υποχρεούται, κατά την εφαρμογή τους να προβαίνει σε στενή γραμματική ερμηνεία αυτών. Σύμφωνα δε με την αρχή της νομιμότητας, που διέπει τη δράση της Διοίκησης, καμία διοικητική πράξη δεν μπορεί να εκδοθεί χωρίς ρητή σχετική πρόβλεψη σε κανόνα δικαίου.

Στο άρθρο 1 παρ. 3 περ. α’ της εν προκειμένω ισχύουσας υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.31950/21.5.2021 Κ.Υ.Α. προβλέπεται η αναστολή ΜΟΝΟΝ συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, σε όλη την Επικράτεια. Μεταξύ των δραστηριοτήτων που αναστέλλονται, με τρόπο σαφή, ρητό και κατηγορηματικό, ΔΕΝ περιλαμβάνεται η αναστολή σύγκλησης γενικής συνέλευσης αθλητικού σωματείου για τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών.

Εν προκειμένω, εντός του ως άνω νομοθετικού πλαισίου και σε υποχρεωτική εκτέλεση της υπ’ αριθ. 1005/24-5-2021 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Εκουσία Δικαιοδοσία), που διόρισε προσωρινή διοίκηση στην Ε.Ο.Κ. και διατάσσει τη διεξαγωγή εκλογών την 30/5/2021 – η οποία ισχύει ΕΝΑΝΤΙ ΟΛΩΝ – έχει προγραμματισθεί (σχετ. οι από 06/04/2021 και 20/05/2021 αποφάσεις Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ.) Γενική Συνέλευση για τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών, με φυσική παρουσία των εκπροσώπων των σωματείων – μελών αυτής, στις 30 Μαΐου 2021, στο ΑΝΟΙΚΤΟ Γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» χωρητικότητας 16.200 θεατών. Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων στη Γενική Συνέλευση δε θα ξεπερνά τους εξακόσιους (600). Μάλιστα, η εν λόγω δικαστική απόφαση αναφέρει επί λέξει ότι: «η επιλογή της δια ζώσης ψηφοφορίας είναι και η ενδεδειγμένη». Επίσης η εν λόγω δικαστική απόφαση αναφέρει επί λέξει «Να ορισθούν ως μέλη της προσωρινής διοίκησης της Ε.Ο.Κ. τα αναφερόμενα στο διατακτικό πρόσωπα, με βασική υποχρέωσή τους να διασφαλίσουν την διεξαγωγή εκλογών στις 30/5/2021».

Όπως γνωρίζετε, η Γ.Σ. θα διεξαχθεί βάσει του συνημμένου ειδικού υγειονομικού πρωτοκόλλου, το οποίο αφενός ταυτίζεται με το συνημμένο εγκριθέν από τον Ε.Ο.Δ.Υ. υγειονομικό πρωτόκολλο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών της «Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος», που έλαβαν χώρα το Σεπτέμβριο 2020, υπό την ισχύ ταυτόσημου νομοθετικού καθεστώτος, αφετέρου συνάδει με τις υγειονομικές οδηγίες που προβλέπονται σήμερα στην ως άνω Κ.Υ.Α. για τους υπαίθριους χώρους θεάματος και συναφείς δραστηριότητες.

Κατά αναπόδραστη λογική και νομική συνέπεια ΔΕΝ απαγορεύεται η διεξαγωγή της Γ.Σ. της 30/5/2021 σε ανοιχτό χώρο. ΔΕΝ υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει απόφαση απαγόρευσης διεξαγωγής της Γενικής μας Συνέλευσης στο ανοικτό γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης», όταν σε αυτό μπορεί να διεξαχθεί συναυλία με παρουσία 8.000 θεατών.

ΟΥΔΕΙΣ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ. Όποιος, για δικούς του «λόγους», έχει διαφορετική άποψη δύναται να προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη αλλά δεν μπορεί να την επιβάλλει με οποιοδήποτε άλλον «τρόπο». Αποτελεί υποχρέωσή μας να σεβαστούμε και να εκτελέσουμε την υπ’ αριθ. 1005/24-5-2021 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Εκουσία Δικαιοδοσία) και η Γ.Σ. – ΕΚΛΟΓΕΣ θα διεξαχθούν την 30/5/2021».

Το Υγειονομικό πρωτόκολλο για τη ΓΣ της ΕΟΚ

Παράλληλα, πιστή… στην στάση της για τη διεξαγωγή εκλογών με φυσική παρουσία την ερχόμενη Κυριακή (30/05) στη Λεωφόρο μένει η ΕΟΚ, η οποία γνωστοποίησε και το σχετικό Υγειονομικό πρωτόκολλο. Αναλυτικά...

«Α)Γενικές Αρχές

– Η Γενική Συνέλευση και οι Αρχαιρεσίες γίνονται σε ανοιχτό χώρο. Εκτιμώμενος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 600 άτομα.

-Ο χώρος διαμορφώνεται έτσι ώστε να υπάρχουν μόνο καθήμενοι.

-Οι καθήμενοι θα έχουν απόσταση δύο καθισμάτων μεταξύ τους.

-Η πληρότητα κάθε τμήματος κερκίδας δεν θα υπερβαίνει το 50% της προβλεπόμενης χωρητικότητας.

-Υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας για όλους τους παρευρισκόμενους και συστήνεται η συνεχής τήρηση των ενδεικνυόμενων αποστάσεων.

-Κατά την είσοδο λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού, γίνεται καταγραφή και ταυτοποίηση των εισερχομένων (με κάρτα συμμετοχής), θερμομέτρηση και υπάρχουν σε εμφανή σημεία αντισηπτικά διαλύματα.

-Υπάρχει ισχυρή σύσταση για εν ισχύ self test (εβδομαδιαίο) ή ολοκληρωμένη διαδικασία εμβολιασμού. Για την μετακίνηση από και προς τις νησιωτικές περιοχές ισχύουν οι οδηγίες της πολιτείας.

– Απαγόρευση διαλείμματος κατά τη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης.

-Υποχρεωτική ταξιθεσία για την τοποθέτηση των μελών στη θέση τους και τήρηση κανόνων στην προσέλευση και αποχώρησή τους.

-Υποχρεωτική απόσταση τριών (3) μέτρων μεταξύ μελών και προεδρείου Γενικής Συνέλευσης.

Β)Εκλογική Διαδικασία

-Η εφορευτική επιτροπή χρησιμοποιεί συνεχώς γάντια για την χρήση του εκλογικού υλικού.

-Το μέλος υποδεικνύει την ταυτότητά του στην εφορευτική επιτροπή χωρίς να την δώσει ή να την αφήσει κάπου.

-Το μέλος λαμβάνει το φάκελο με το ψηφοδέλτιο από το γραφείο που έχει τοποθετηθεί το εκλογικό υλικό.

-Εισέρχεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο να ψηφίσει και χρησιμοποιεί δικό του στυλό ή του χορηγείται στυλό μιας χρήσης. Ισχυρή σύσταση αποτελεί για κάθε κάλπη να αντιστοιχούν δύο παραβάν για την αποφυγή της αναμονής.

Η ψηφοφορία θα γίνει με δέκα (10) κάλπες για αποφυγή του συνωστισμού.

-Οι φάκελοι υποχρεωτικά πρέπει να κλείνουν με αυτοκόλλητη ταινία.

-Το κάθε μέλος ρίχνει στην κάλπη το φάκελο χωρίς να μεσολαβήσει μέλος της εφορευτικής επιτροπής.

-Η συλλογή και διάνοιξη των φακέλων γίνεται με γάντια.

-Καθ’ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας τηρείται η απόσταση του 1,5μ. και είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας.

Η ΕΟΚ είχε λάβει και τη σχετική ενημέρωση του ΕΟΔΥ , η οποία ισχύει για διά ζώσης διεξαγωγή εκλογών και έχει ήδη εφαρμοστεί»