ΜΠΑΣΚΕΤ

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Ο «σοφός» (και του ελληνικού) μπάσκετ δεν είναι πια εδώ

Ντούσαν Ίβκοβιτς
O Ντούσαν Ίβκοβιτς σφράγισε με την πορεία του αρκετές δεκαετίες του ευρωπαϊκού μπασκέτ ενώ ξεχωριστό κεφάλαιο στη ζωή και την καριέρα του αποτέλεσε η Ελλάδα
INTIME

O Ντούσαν Ίβκοβιτς σφράγισε με την πορεία του αρκετές δεκαετίες του ευρωπαϊκού μπασκέτ ενώ ξεχωριστό κεφάλαιο στη ζωή και την καριέρα του αποτέλεσε η Ελλάδα

Φτωχότερο είναι από σήμερα το παγκόσμιο μπάσκετ μετά τον θάνατο σε ηλικία 78 ετών του σπουδαίου προπονητή Ντούσαν Ίβκοβιτς ο οποίος το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στο Βελιγράδι. Ο αποκαλούμενος και «σοφός» του μπάσκετ άφησε το στίγμα του στον χώρο του αθλήματος τόσο σε όλο τον κόσμο όσο και ειδικά στην Ελλάδα καθώς ο «Ντούντα» προπόνησε συνολικά πέντε ελληνικές ομάδες.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς γεννήθηκε το 1943 στο Βελιγράδι και τελικά εξελίχθηκε σε κορυφαίο προπονητή, αλλά και προσωπικότητα του παγκοσμίου μπάσκετ καθώς από όποια ομάδα και αν πέρασε άφησε το στίγμα του.

Μαζί του προπονήθηκαν, εξελίχθηκαν, βελτιώθηκαν, ξεπετάχτηκαν παίχτες όπως οι Πέτροβιτς, Κούκοτς, Ντίβατς, Γκάλης, Γιαννάκης, Κόρφας, Φασούλας, Πρέλεβιτς, Χριστοδούλου, Πάσπαλι, Ντίκινς, Κακιούζης, Μπουρούσης, Ζήσης, Ρίβερς, Σιγάλας, Σπανούλης, Σλούκας, Χάινς, Λο κ.α.

Ο «σοφός» Ντούσαν Ίβκοβιτς

Ο ίδιος απέκτησε το παρατσούκλι «σοφός» χάρη στον Παναγιώτη Φασούλα ο οποίος το χρησιμοποίησε για να δείξει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν τον χρησιμοποίησε σε ένα παιχνίδι ο Ίβκοβιτς. «Μια μέρα ρώτησαν τον Φασούλα γιατί είχε περιορισμένο χρόνο συμμετοχής κατά την περίοδο που αγωνιζόταν υπό τις οδηγίες μου στον ΠΑΟΚ κι εκείνος ειρωνικά είχε πει “ρωτήστε τον σοφό”» είχε αποκαλύψει ο Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Οι τίτλοι του Ντούσαν Ίβκοβιτς με την εθνική Γιουγκοσλαβίας και τις ελληνικές ομάδες

Με την εθνική ομάδα της πρώην Γιουγκοσλαβίας είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ (1988), το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής 1990), καθώς επίσης και χρυσό μετάλλιο στα Eurobasket το 1989 και το 1991.

Στην Ελλάδα το παλμαρέ του περιλαμβάνει την παρουσία του στον πάγκο πέντε ομάδων (Άρης, ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, Ολυμπιακός και ΑΕΚ) με τις οποίες στις εγχώριες διοργανώσεις κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και πέντε Κύπελλα. Στην Ευρώπη με ελληνικές ομάδες κατέκτησε συνολικά τρεις τίτλους (δύο Euroleague με τον Ολυμπιακό και ένα Σαπόρτα με την ΑΕΚ).

Για όλη την παρουσία του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ η Euroleague το 2017 τον ανακήρυξε θρύλο της διοργάνωσης.

Η καριέρα του Ντούσαν Ίβκοβιτς στην Ελλάδα ξεκίνησε από Άρη και ΠΑΟΚ

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ξεκίνησε την καριέρα του στην Ελλάδα από τον πάγκο του Άρη το 1980 όπου και έμεινε μέχρι το 1982 αρχικά διαδεχόμενος τον Γιάννη Ιωαννίδη ο οποίος ήταν και αυτός που τον αντικατέστησε.

Ο Ίβκοβιτς, όμως, δεν είχε κλείσει τους λογαριασμούς του με τη Θεσσαλονίκη καθώς το 1991 επέστρεψε στη «νύφη του Θερμαϊκού για αναλάβει τον μεγάλο αντίπαλο του Άρη, τον ΠΑΟΚ και στην πρώτη του χρονιά χαρίζει το πρώτο πρωτάθλημα στον Δικέφαλο του Βορρά μετά το 1959.

Παράλληλα ο ΠΑΟΚ με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων όπου, όμως, γνωρίζει την ήττα από την Ρεάλ Μαδρίτης μετά το τραγικό λάθος του Παναγιώτη Φασούλα στην τελευταία φάση και το νικητήριο καλάθι του Ρίκι Μπράουν για τους «μερένχες».

Ο Ίβκοβιτς έμεινε στον πάγκο του ΠΑΟΚ και την επόμενη χρονιά όπου με μια ομάδα με παίχτες όπως ο Μπάνε Πρέλεβιτς, ο Κλιφ Λεβινγκστον, ο Παναγιώτης Φασούλας, ο Κεν Μπάρλοου, ο Τζον Κόρφας κ.α. φτάνει μέχρι το φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στην Αθήνα γνωρίζοντας, όμως, και εκεί μια μεγάλη απογοήτευση καθώς έχασε στον ημιτελικό από τη Μπενετόν του «παιδιού» του Τόνι Κούκοτς με τον ΠΑΟΚ να κατατάσσεται τελικά τρίτος.

Τις επόμενες δύο χρονιές ο Ντούσαν Ίβκοβιτς βρίσκεται στον πάγκο του Πανιωνίου γράφοντας μερικές από τις πιο ένδοξες στιγμές στην ιστορία των «κυανέρυθρων» στο μπάσκετ καθώς κατάφερε να φέρει την ομάδα για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα σε βάρος, μάλιστα, του ΠΑΟΚ τον οποίο «σκούπισε» με 3-0 στη σειρά των μικρών τελικών της χρονιάς 1994-1995.

Το κεφάλαιο Ολυμπιακός για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς

Στο τέλος της σεζόν 1995-1996 ο Ντούσαν Ίβκοβιτς φεύγει από τον Πανιώνιο και μετακομίζει νοτιότερα, στον Πειραιά για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Αν και η χρονιά ξεκινά με σκαμπανεβάσματα και ήττες-σοκ όπως αυτή από τον ΒΑΟ, τελικά η σεζόν ολοκληρώνεται με θρίαμβο για τους ερυθρόλευκους καθώς καταφέρνουν αρχικά να κερδίσουν την πρώτη Ευρωλίγκα της ιστορίας τους στο φάιναλ φορ της Ρώμης και τελικά να κάνουν το Triple Crown αφού κατέκτησαν και το κύπελλο Ελλάδας και το πρωτάθλημα Ελλάδας.

Την επόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός αποδυναμώνεται από τη φυγή του Ρίβερς, και στην Ευρώπη αποκλείεται από την Παρτιζάν στους 16, ενώ στο πρωτάθλημα δε φτάνει ούτε στον τελικό, χάνοντας το 3ο ματς των ημιτελικών από τον ΠΑΟΚ μέσα στο ΣΕΦ από το τρίποντο του Πέτζα Στογιάκοβιτς στη λήξη (55-58) με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να αποχωρεί στο τέλος της σεζόν και να υπογραφεί για την επόμενη χρονιά στην ΑΕΚ.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς επέστρεψε στον Ολυμπιακό 11 χρόνια αργότερα, το 2010 με την χρονιά, πάντως, να εξελίσσεται με μάλλον άσχημο τρόπο καθώς οι ερυθρόλευκοι έμειναν εκτός Φάιναλ-4, έχασαν το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό και έμειναν με την παρηγοριά του Κυπέλλου Ελλάδας. Παρά την εξέλιξη αυτή, όμως, και την αποχώρηση αρκετών παιχτών ο Ντούσαν Ίβκοβιτς την επόμενη χρονιά υπογράφει μια από τις επικότερες σελίδες στην «κόκκινη» ιστορία την μεγάλη, δηλαδή, νίκη στον τελικό του Φάιναλ-4 της Κωνσταντινούπολης με την τεράστια ανατροπή με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ και το θρυλικό, πλέον, καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη σχεδόν με τη λήξη του χρόνου. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς στο τέλος της χρονιάς κατακτά και τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας για δεύτερη φορά με τον Ολυμπιακό.

Η περίοδος της ΑΕΚ για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς

Με την ΑΕΚ στον πάγκο της οποίας βρέθηκε το 2000, μετά την πρώτη του αποχώρηση από τον Ολυμπιακό, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς κατέκτησε το κύπελλο Σαπόρτα στον τελικό με την Κίντερ του Έτορε Μεσίνα παρά το γεγονός ότι ο Ιταλός τεχνικός είχε στη διάθεσή του ένα πολύ ποιοτικό ρόστερ στον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της ΑΕΚ 32 χρόνια μετά τον πρώτο θρίαμβο του Δικεφάλου στο Κύπελλο Κυπελλούχων το 1968. Με τα κίτρινα της ΑΕΚ ο Ίβκοβιτς κατέκτησε και δύο Κύπελλα Ελλάδας (2000, 2001) ενώ του πιστώνεται η εμπιστοσύνη που έδειξε σε νέα παιδιά όπως οι Μιχάλης Κακιούζης, Δήμος Ντικούδης, Νίκος Χατζής, Νίκος Ζήσης, Ιάκωβος Τσακαλίδης και Γιάννης Μπουρούσης.

Το αντίο του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Ήδη οι περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες έχουν αποχαιρετήσει τον Ντούσαν Ίβκοβιτς που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών με πρόβλημα στους πνεύμονες. «Αντίο» στον Ντούντα έχουν πει ο Παναθηναϊκός, η Αρμάνι, ο Ερυθρός Αστέρας, η Ζαλγκίρις και η Μπάγερν, αποκαλώντας τον θρύλο και έναν εκ των κορυφαίων προπονητών στην ιστορία του μπάσκετ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς

AUKUS: Tύμπανα Ψυχρού Πολέμου μετά τη συμφωνία των «3» ενάντια στην Κίνα- Η απάντηση του Πεκίνου

Πόσοι έλαβαν την 3η δόση το πρώτο 48ωρο: Τι θα γίνει με τον γενικό πληθυσμό και τα Mega εμβολιαστικά