ΜΠΑΣΚΕΤ

Ανασκόπηση 2021 - Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο βασιλιάς του NBA είναι Έλληνας

Ανασκόπηση 2021 - Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο βασιλιάς του NBA είναι Έλληνας
Από τα Σεπόλια στην κορυφή του κόσμου.
AP Photo/Paul Sancya

Ανασκόπηση 2021 - Γιάννης Αντετοκούνμπο: Το 2021 ήταν η χρόνια του «Greek Freak» στον μαγικό κόσμο του NBA, κάνοντας τους Μπακς πρωταθλητές μετά από 50 χρόνια και τον εαυτό του GOAT του ελληνικού μπάσκετ.

Ήταν 27 Ιουνίου του 2013, όταν ένα παιδί από τα Σεπόλια έγινε draft στο No15 και συστήθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο του NBA. Τότε που κανείς δεν μπορούσε να προφέρει το όνομά του.

Φτάσαμε στις 20 Ιουλίου του 2021 και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε ήδη καταφέρει πολλά. Δύο φορές φορές MVP της κανονικής περιόδου (2019, 2020), πέντε φορές All Star (2017-2021, ως αρχηγός μάλιστα), MVP του All Star Game 2021 (και μάλιστα πρώτος Ευρωπαίος), καλύτερος αμυντικός στη λίγκα το 2020, μέλος της καλύτερης πεντάδας τρεις φορές (2019-2021) και ο πιο βελτιωμένος παίκτης το 2017.

Ο «Giannis» είχε επαναφέρει τους Μπακς στο μπασκετικό χάρτι του NBA φτάνοντας δύο σερί σεζόν στους ημιτελικούς της Ανατολής, όμως έλειπε η θέωση και αυτή ήρθε το βράδυ εκείνης της Τρίτης.

Οι Μπακς κερδίζουν στο «Fiserv Forum» τους Σανς 105-98 και από το 2-0 που έχαναν στη σειρά, κάνουν το 4-2 κερδίζοντας το πρωτάθλημα μετά από 50 χρόνια!

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πετυχαίνει 50 πόντους, κερδίζει τον τίτλο του MVP των τελικών και κλείνει στόματα. Από ένας αστέρας του NBA, γίνεται θρύλος για τους Μπακς και GOAT για το ελληνικό μπάσκετ. Πλέον όλος ο κόσμος είναι στα πόδια του…

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Τα κατορθώματα του «Greek Freak» στους τελικούς

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο διέλυσε τα πάντα στους τελικούς του NBA, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στο δρόμο για την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της καριέρας του.

Γιάννης Αντετοκούνμπο
Έσπασε όλα τα ρεκόρ ο «Greek Freak»AP Photo/Aaron Gash

Τα ρεκόρ του Γιάννη:

  • Με τους 50 πόντους στον 6ο τελικό έκανε ρεκόρ καριέρας στα playoffs
  • Έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που έκλεισε μία σειρά των NBA Finals έχοντας +30 πόντους, +10 ριμπάουντ, +5 ασίστ και σούταρε με ποσοστό καλύτερο του 60% στα σουτ. Συγκεκριμένα, έκλεισε την σειρά με τους Σανς έχοντας 35.2 πόντους, 13.2 ριμπάουντ. 5 ασίστ, 1.8 κλεψίματα και 1.2 κοψίματα μέσο όρο με 61.8% στα σουτ.
  • Είναι ο πρώτος παίκτης τα τελευταία 50 χρόνια που είχε σε δύο διαφορετικά παιχνίδια +20 πόντους σε ένα δωδεκάλεπτο (20 στην τρίτη περίοδο του Game 2 και του Game 6)
  • Έγινε ο τρίτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που έχει πλέον στην κατοχή του τα βραβεία του MVP, του MVP των NBA Finals και του Αμυντικού της χρονιάς μετά τους Μάικλ Τζόρνταν και Χακίμ Ολάζουον. Ο Γιάννης είναι ο μοναδικός εκ των τριών που έχει όμως που έχει στην συλλογή του και το βραβείο του «Πιο Βελτιωμένου παίκτη της σεζόν».
  • Είναι ο 7ος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που σημείωσε 50αρα σε αγώνα των ΝΒΑ Finals.
  • Έγινε ο δεύτερος παίκτης τα τελευταία 50 χρόνια που σημείωσε 33 πόντους σε ένα ημίχρονο μετά τον Μάικλ Τζόρνταν.
  • Έγινε ο πρώτος παίκτης μετά τον Μάικλ Τζόρνταν το 1993 που σημείωσε 20 πόντους σε ένα δωδεκάλεπτο σε αγώνα των NBA Finals.
  • Έκλεισε τα φετινά playoffs έχοντας σε 12 διαφορετικά παιχνίδια +30 πόντους και +10 ριμπάουντ, ισοφαρίζοντας την δεύτερη καλύτερη επίδοση για μία postseason, που ανήκε στον Έλτζιν Μπέιλορ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Σακίλ Ο'Νιλ με 13 τέτοια παιχνίδια σε μία postseason.
  • Είναι ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία που είχε +40 πόντους και +10 ριμπάουντ σε τρεις διαφορετικούς αγώνες σε σειρά των ΝΒΑ Finals μετά τον Σακίλ Ο'Νιλ το 2000
  • Έγινε ο τρίτος Ευρωπαίος που κατέκτησε το βραβείο του NBA Finals MVP μετά τους Τόνι Πάρκερ (2007) και Ντίρκ Νοβίτζκι (2011).

Τα τρόπαια του NBA στην Ακρόπολη

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε την υπόσχεση του πράξη και μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, επέστρεψε στην Ελλάδα έχοντας μαζί του το «Larry O'Brien Trophy».

Ο «Greek Freak» μαζί με τα αδέρφια του, τον Θανάση και τον Κώστα, αλλά και τη μητέρα τους, αποφάσισαν να πάνε μια βόλτα στην Ακρόπολη, έχοντας μαζί τους τόσο το τρόπαιο του πρωταθλητή του ΝΒΑ, όσο κι εκείνο για την ανάδειξη του σε MVP των NBA Finals.

Τρία αδέρφια - Τρεις πρωταθλητές

Τα αδέλφια Αντετοκούνμπο έγραψαν ιστορία. Οι Γιάννης, Θανάσης και Κώστας έγιναν η πρώτη τριανδρία με δαχτυλίδι στο NBA. Οι δυο πρώτοι φέτος με τους Μιλγουόκι Μπακς και ο τρίτος πέρυσι με τους Λος Άντζελες Λέικερς.

Οι Antetokounbros με φόντο το «Larry O'Brien Trophy» και το τρόπαιο του MVP των τελικών:

Νωρίτερα την 1η Απριλίου του 2021, τα αδέρφια Αντετοκούνμπο είχαν γράψει ξανά ιστορία, καθώς στον αγώνα των Μπακς - Λέικερς (112-97), έγινε η 2η τριάδα αδελφών (μετά τα αδέλφια Τζρου, Τζάστιν και Άαρον Χόλιντεϊ) που συνυπήρξαν στο παρκέ στον ίδιο αγώνα ΝΒΑ.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η επένδυση σε ομάδα μπέιζμπολ του Μιλγουόκι

Τον Αύγουστο του 2021, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αγόρασε μετοχές της ομάδας μπέιζμπολ, Μιλγουόκι Μπρούερς, θέλοντας -όπως είπε- να επενδύσει στην πόλη του Μιλγουόκι η οποία τον στήριξε και τον έκανε ό,τι είναι σήμερα.

«Το Μιλγουόκι με έκανε αυτό που είμαι σήμερα. Με έκανε καλύτερο άνθρωπο. Το Μιλγουόκι επένδυσε πολλά σε μένα και θέλω να επενδύσω ξανά στην πόλη του Μιλγουόκι. Απλώς λατρεύω το Μιλγουόκι», ανέφερε ο Ελληνας πρωταθλητής του ΝΒΑ με τους Μιλγουόκι Μπακς, ομάδα με την οποία κατέκτησε επίσης, δύο τίτλους MVP της χρονιάς και ένα βραβείο MVP στους ΝΒΑ Finals.

«Είναι τιμή μας που ο Γιάννης εντάχθηκε στην ομάδα των επενδυτών του Μιλγουόκι Μπρούερς. Ο Γιάννης είναι ένας μεγάλος αθλητής, παγκόσμιος πρωταθλητής και ένας πραγματικός τοπικός ήρωας με διεθνή φήμη», ανέφερε ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης των Μιλγουόκι Μπρούερς, Μαρκ Ατανάσιο.

Η ιστορική φωτογραφία των δύο GOAT

Μία ιστορική φωτογραφία ανέβασε στο Instagram ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, o οποίος συναντήθηκε με τον Νίκο Γκάλη, μη μπορώντας να κρύψει τον θαυμασμό του για τον θρύλο του ελληνικού μπάσκετ.

«Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι διάλεξαν το μπάσκετ στην Ελλάδα. Είδα τη φωτιά στα μάτια του. Τι βραδιά...», έγραψε στη λεζάντα της φωτογραφίας ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Η φωτογραφία των δύο GOAT έγινε αμέσως viral καθώς συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες likes μέσα σε λίγη ώρα.

Από τα Σεπόλια στον Λευκό Οίκο

Τέσσερις μήνες μετά την θριαμβευτική κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος, οι Μιλγουόκι Μπακς επισκέφθηκαν τον Λευκό Οίκο.

Το βράδυ της Δευτέρας (08/11), οι Γιάννης και Θανάσης και οι Μιλγουόκι Μπακς, όπου συναντήθηκαν με τον Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της καθιερωμένης εθιμοτυπικής συνάντησης του Προέδρου των ΗΠΑ με τους πρωταθλητές του ΝΒΑ.

Η εν λόγω επίσκεψη βεβαίως είχε κι έναν πολύ ξεχωριστό χαρακτήρα, μιας και ήταν η πρώτη ομάδας του ΝΒΑ στο Λευκό Οίκο έπειτα από πέντε χρόνια, καθώς οι προηγούμενοι πρωταθλητές της κορυφαίας μπασκετικής Λίγκας του πλανήτη, είχαν αρνηθεί να συναντηθούν με τον προηγούμενο Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Στην ομιλία του προς τιμήν της ομάδας, ο Τζο Μπάιντεν, έκανε ειδική αναφορά στον MVP των τελικών αλλά και ολόκληρη την οικογένεια.

AP21312750307965.jpg
Ο «Giannis» στον Λευκό ΟίκοAP Photo

Αναλυτικά παρακάτω όσα είπε στην ομιλία του:

«Είναι τιμή να φιλοξενούμε τους Πρωταθλητές του 2020/21 του ΝΒΑ, τους Μιλγουόκι Μπακς. Συγχαρητήρια σε όλους για την κατάκτηση του τίτλου, τους παίκτες, το επιτελείο, τους φιλάθλους. Στους Τελικούς ήσασταν κάτω με δύο ήττες, αλλά δεν σταματήσατε να πιστεύετε και να παλεύετε.

Γιάννη, έβαλες 50 πόντους στο Game 6. Πενήντα! Το χειρότερο είναι πως θυμάμαι και τα δύο πρωταθλήματα των Μιλγουόκι Μπακς (γελάει). Τώρα ξεκινάς! Αυτό που το κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο είναι ότι βρίσκεσαι εδώ με τον αδελφό σου. Είναι παιδιά μιας οικογένειας μεταναστών από τη Νιγηρία, που πήγαν στην Ελλάδα. Αυτό είναι σπουδαίο. Ξέρω πως η μητέρα σου είναι τόσο περήφανη που σε κοιτάζει, όπως κι ο πατέρας σου από εκεί ψηλά. Είστε μια τρομερή οικογένεια. Νομίζω πως κερδίσατε σε διαγωνισμό γονιδίων”.

Συγχαρητήρια σε όλους, εύχομαι τα καλύτερα για τη φετινή σεζόν. Καλή τύχη. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που είστε σήμερα εδώ».

Λίγο αργότερα, Γιάννης και Θανάσης είχαν κουβέντα με τον πλανητάρχη στο Οβάλ Γραφείο, με τον «Greek Freak» να του κάνει έκπληξη.

Ο Γιάννης έδωσε στον Τζο Μπάιντεν ένα υπογεγραμμένο ζευγάρι παπούτσια από την προσωπική του σειρά, τα οποία κυκλοφορούν από πασίγνωστη εταιρεία αθλητικής ένδυσης. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε ενθουσιασμένος και τόνισε πως αυτά θα τον κάνουν «ήρωα» στα παιδιά του, ενώ τόνισε για άλλη μια φορά πόσο χαρούμενος είναι που τα αδέρφια Αντετοκούνμπο βρέθηκαν στο γραφείο του.

Συνεχίζει να γράφει ιστορία

Ο Γιάννης στα 27 του χρόνια, έχει κατακτήσει τα πάντα στο NBA και πλέον απολαμβάνει την παγκόσμια αναγνώριση των ειδικών και των φίλων του αθλήματος. Για τους Μπακς είναι πλέον θρύλος καθώς τους οδήγησε στη Γη της Επαγγελίας μετά από 50 χρόνια, έχοντας σπάσει σχεδόν όλα τα ρεκόρ στα «ελάφια».

  • Δεύτερος σκόρερ στην ιστορία του οργανισμού, πίσω από Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ
  • Δεύτερος σε ριμπάουντ και πάλι πίσω από τον άλλο θρύλο των Μπακς, Τζαμπάρ
  • Δεύτερος σε ασίστ πίσω από τον Πολ Πρέσι
  • Πρώτος σε μπλοκ
  • Έκτος σε κλεψίματα

Και συνεχίζει...

Δείτε το βίντεο - αφιέρωμα των Μπακς για τα 27α γενέθλια του Γιάννη Αντετοκούνμπο:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.