ΜΠΑΣΚΕΤ

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και το ΟΑΚΑ κατά της βίας

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και το ΟΑΚΑ κατά της βίας
(από αριστερά) Ο ψυχολόγος της PAO BC Academy Εμμανουήλ Τσαγκαράκης, ο Συντονιστής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ Κωνσταντίνος Χαλιορής, ο Γιώργος Παπαγιάννης και ο Green Kong μασκότ της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ

Μια σημαντική πρωτοβουλία κατά της βίας στα γήπεδα ανέλαβε και πραγματοποιεί η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ. Με συνεχείς και συχνές ενημερωτικές ημερίδες επιχειρεί να μεταδώσει το μήνυμα, ιδίως στη νέα γενιά, ξεκινώντας από τους νεαρούς αθλητές του συλλόγου.

Τα πρόσφατα γεγονότα της επικαιρότητας, με τη δολοφονία του νεαρού Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, έφεραν στο προσκήνιο με τον πιο άσχημο τρόπο, το ζήτημα της βίας στον αθλητισμό. Ο Παναθηναϊκός που έχει πολλάκις δηλώσει ξεκάθαρα και προς πάσα κατεύθυνση πως περιστατικά βίας, από την ελαφρότερη μορφή τους και πόσω μάλλον όταν πρόκειται για δολοφονίες, είναι απολύτως καταδικαστέα, χωρίς κανένα περιθώριο, τώρα προχωρά με μία κίνηση τόσο συμβολική όσο και ουσιαστική. Η ενημέρωση, η εις βάθος γνώση του τι μπορεί να σημαίνει η βία στα γήπεδα για τους οπαδούς, τους φιλάθλους, τους αθλητές, όλους όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, μπορεί να αποδειχθεί το «κλειδί» για την εξάλειψη αυτών των φαινομένων.

Έτσι λοιπόν, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δημιούργησε τη σειρά δράσεων «Block the Violence», που ήδη έχει ξεκινήσει να πραγματοποιείται: Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου στο Ολυμπιακό Στάδιο, διοργανώθηκε η πρώτη ημερίδα του «Block the Violence», με ομιλητές από τον χώρο του αθλητισμού και από την ίδια την ομάδα. Συγκεκριμένα, τις θέσεις τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στα γήπεδα, παρουσίασαν ο Συντονιστής Γενικός Διευθυντής ΟΑΚΑ Κωνσταντίνος Χαλιορής, ο αθλητής της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ Γιώργος Παπαγιάννης, που ορίστηκε και πρεσβευτής της συγκεκριμένης δράσης και ο Εμμανουήλ Τσαγκαράκης, Ψυχολόγος στην PAO BC Academy. Τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες τους άκουσαν με προσοχή οι νεαροί αθλητές της PAO BC Academy.

Δείτε βίντεο από την ημερίδα:

«Ως διοίκηση του ΟΑΚΑ είμαστε χαρούμενοι που, από κοινού με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, ανοίγουμε τη σειρά δράσεων “Block the Violence” κατά της βίας. Μέσω αυτής της δράσης θέλαμε να ενημερώσουμε τα παιδιά για τις μορφές της βίας και να τα βοηθήσουμε να κατανοήσουν τις πηγές και τους τρόπους αντιμετώπισής της», τόνισε κατά την ομιλία του ο κ. Χαλιορής. Ο ψυχολόγος της Ακαδημίας κ. Τσαγκαράκης στάθηκε ιδιαίτερα στο αδιέξοδο που προκαλεί η βία και στο γεγονός πως ποτέ δεν επιλύει ζητήματα, αντίθετα συσσωρεύει προβλήματα: «Ο μοναδικός λόγος που ο οποιοσδήποτε μπορεί να την θεωρήσει ως τρόπο επίλυσης ή διεκδίκησης των θέλω του, είναι η υπερβολική συναισθηματική συσσώρευση των ‘αρνητικών’ μη εκφρασμένων συναισθημάτων του, αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα δεδομένο και είναι η αυτοκαταστροφή, το αδιέξοδο και η σίγουρη ήττα».

Ο Γιώργος Παπαγιάννης από την πλευρά του στάθηκε στη βία που μπορεί να δέχεται ένας αθλητής ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα: «Η βία δεν είναι μόνο σωματική, αλλά και λεκτική, όπως αυτή που σαν αθλητές αντιμετωπίζουμε ορισμένες φορές στο γήπεδο. Ωστόσο, εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε τέτοιου είδους καταστάσεις και συγκεντρωνόμαστε στο στόχο μας, ελέγχουμε τις αντιδράσεις μας και τη συμπεριφορά μας. Με τον τρόπο αυτό απομονώνουμε τυχόν επιθετικές συμπεριφορές και τη βία γενικότερα. Αυτό άλλωστε είναι και το πνεύμα του αθλητισμού, να προάγει τη συνεργασία, τον αυτοέλεγχο, την υγεία, σωματική και ψυχική, και να κάνει block σε κάθε μορφής βία».

Νεαροί αθλητές της PAO BC Academy παρακολουθούν την ημερίδα «Block the Violence»

Η σφαιρική ενημέρωση για τη βία από όπου κι αν αυτή εκπορεύεται (οπαδική, σχολική, σωματική, ψυχολογική, έμφυλη, ενδοοικογενειακή, κλπ, είναι το ζητούμενο της πρωτοβουλίας «Block the vilonence». Αθλητές, μέλη του προπονητικού team, στελέχη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και εξειδικευμένοι συνεργάτες πρόκειται να συνεχίσουν με παρόμοιες δράσεις ενημέρωσης να ευαισθητοποιούν ιδίως τους νεότερους για το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα και την καταπολέμησή του.

Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - PAO BC for the Community το οποίο συμβάλει στην αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών ζητημάτων.