Από την Πετρούπολη στην κορυφή της Ευρώπης… κολυμπώντας
Ο πρωταθλητής Ευρώπης, Απόστολος Χρήστου, αποκαλύπτεται στο Newsbomb.gr
Πηγή: Riccardo De Luca/Anadolu Agency via Getty Images
ΣΠΟΡ

Από την Πετρούπολη στην κορυφή της Ευρώπης… κολυμπώντας

Ο πρωταθλητής Ευρώπης στο ύπτιο Απόστολος Χρήστου στο Newsbomb.gr: «Ήθελα το μετάλλιο, το πίστευα». Η ελληνική τορπίλη εξηγεί πως κατάφερε να ανέβει στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου

Ο Απόστολος Χρήστου είναι ένα αθλητής ο οποίος είναι πολύ χαμηλών τόνων. Οι διακρίσεις που φέρνει τα τελευταία χρόνια στην κολύμβηση είναι συνεχείς. Πριν λίγες ημέρες ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου γεμίζοντας με περηφάνια όλους τους Έλληνες.

Ο Απόστολος Χρήστου είναι ο τρίτος Έλληνας κολυμβητής που αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης.

Σε έναν συγκλονιστικό τελικό στα 50μ. ύπτιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης, η «ελληνική τορπίλη» νίκησε κυριολεκτικά στην τελευταία χεριά τον μεγάλο αντίπαλο, τον Ιταλό Τόμας Τσέκον, και με 24.36 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, σημειώνοντας μάλιστα και πανελλήνιο ρεκόρ.

Ο ίδιος μιλάει στο Newsbomb.gr για αυτή του την επιτυχία.

«Ήθελα το μετάλλιο, το πίστευα, είχα δουλέψει πολύ καλά. Το χρυσό ήταν ένας πολύ δύσκολος στόχος και όμως ήρθε και με έκανε να χαρώ πάρα πολύ».

Στην συνέχεια υπογράμμισε πως ο στόχος του πριν πέσει στην πισίνα ήταν να κάνει ένα πανελλήνιο ρεκόρ, όχι απλά το έκανε μα η προσπάθεια του αυτή του έφερε και την χρυσή διάκριση. «Είναι ένα όνειρο που κυνηγάω χρόνια. Το 2016 ήταν ο πρώτος ημιτελικός σε Ευρωπαϊκό ανδρών και τώρα ήρθε το χρυσό. Πήγαινα για πανελλήνιο ρεκόρ και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Περίμενα πολλά χρόνια για να ακούσω τον Εθνικό Ύμνο».

Οι επόμενοι στόχοι

Ο 26χρονος πρωταθλητής Ευρώπης θα ξεκουραστεί για λίγες ημέρες και θα δουλέψει πάνω στους μεγάλους του στόχους που δεν είναι άλλους από το Παγκόσμιο που έπεται και φυσικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Παρίσι.

«Επειδή νιώθω κουρασμένος το αμέσως επόμενο διάστημα θα κοιτάξω να ξεκουραστώ, γιατί πρέπει να ανακτήσω δυνάμεις για τις μεγάλες αθλητικές προκλήσεις που έρχονται.

Οι στόχοι μου είναι αρχικά μια πολύ καλή διάκριση στο παγκόσμιο του χρόνου και φυσικά το βλέμμα μου είναι στο Παρίσι και στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Από την Πετρούπολη στο ΟΑΚΑ

Ο πρωταθλητής Ευρώπης δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα εκτός από αυτό της απόστασης που χρειάζεται να διανύει καθημερινά. «Προπονούμαι στο ΟΑΚΑ. Εκεί οι υποδομές είναι πολύ καλές και μας βοηθάνε πολύ. Απλά εγώ μετακινούμαι από την Πετρούπολη μέχρι το ΟΑΚΑ κάθε μέρα και αυτό κάποιες στιγμές κουράζει».

Ο Απόστολος Χρήστου μόλις έχει τερματίσει πρώτος και πανηγυρίζει με σφιγμένες γροθιές στην πισίνα!AP Photo/Gregorio Borgia

Η ζωή του πρωταθλητή

Για έναν αθλητή τέτοιου επιπέδου οι προπονήσεις είναι διπλές. Οπότε αναγκάζεται στις πρωινές και απογευματινές για να βρίσκεται στην πισίνα να έχουν προηγηθεί πολλές ώρες στους αθηναϊκούς δρόμους.

Ο ίδιος με τις επιδόσεις του το φώναζε εδώ και καιρό, πως ετοιμαζόταν να γράψει ιστορία.

Οι διακρίσεις του σημαντικές. Είχε ανέβει στο βάθρο πολλές φορές κρεμώντας στο στήθος του χάλκινα και ασημένια μετάλλια.

Ο Έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης έχει σπουδάσει ναυτιλιακά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και όταν δεν κολυμπάει στις πισίνες αφιερώνει το λιγοστό ελεύθερο χρόνο που του απομένει στη μουσική και στις ταινίες και στις διακοπές του επιλέγει τα ταξίδια.

Το μότο του είναι «Μην εγκαταλείπεις ποτέ τα όνειρά σου». Δεν τα εγκατέλειψε και δικαιώθηκε ανεβαίνοντας στην κορυφή της Ευρώπης, έπειτα από τρία σερί χάλκινα μετάλλια και ένα ασημένιο.

13 χρόνια πριν

Ήταν μόλις 13 χρονών όταν έλαβε μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Εκεί τερμάτισε 4ος στα 100 μ. ύπτιο και 5ος στα 200 μ., με τα χρώματα του Αίολου Πετρούπολης. Την επόμενη χρονιά ήταν 4ος και 7ος αντίστοιχα.

Το πρώτο του πανελλήνιο τίτλο τον κέρδισε στην ηλικία των 15 ετών, στο νέο τότε αγώνισμα των 50 μ. ύπτιο, ενώ στα 100 μ. ήταν 2ος. Στα 16 του κέρδισε ως παίδας για πρώτη φορά και το 100άρι και στα 17 αναδείχτηκε πρωταθλητής κόσμου εφήβων στα 100 μ. στο Ντουμπάι με νέο παγκόσμιο ρεκόρ για την κατηγορία, ως αθλητής του ΓΣ Περιστερίου. Από μικρός στο νερό, από μικρός έβαζε στόχους να φθάσει ακόμη πιο ψηλά.

Μέχρι που την 15η Αυγούστου του 2022 αναδείχθηκε ως ο πιο γρήγορος Ευρωπαίος κολυμβητής. Ήθελε να ακούσει τον Εθνικό Ύμνο και τα κατάφερε και το σίγουρο είναι πως θα προσπαθήσει και στο μέλλον να τον ακούσει ξανά…!

Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition

Αναΐς Καραγιάννη: Η «Αστραπή» που θέλει να είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι

EuroBasket 2022: Η Εθνική «χτίζει» τo όνειρo της για μετάλλιο

Το «ντέρμπι» με τον καρκίνο των όρχεων: Ο Αλέ κι οι ποδοσφαιριστές που τον νίκησαν!

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ