Αλφόνσο Φορντ: Ο «πρίγκιπας» των παρκέ που έφυγε νωρίς
Η φανέλα του Αλφόνσο Φορντ για πάντα στην οροφή του γηπέδου του Περιστερίου
Πηγή: InTime / ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ

Αλφόνσο Φορντ: Ο «πρίγκιπας» των παρκέ που έφυγε νωρίς

Ο χαρισματικός σκόρερ και άνθρωπος που δίδαξε μπάσκετ και ανθρωπιά - Ήταν μόλις 33 χρονών στις 4 Σεπτεμβρίου το 2004 όταν έφυγε από τη ζωή…

Ο πρίγκιπας του παρκέ που παρέδωσε μαθήματα εντός και εκτός γηπέδων, ο Αλφόνσο Φορντ, έφυγε νωρίς.

Πέρασαν 18 χρόνια από την στιγμή που ο Αλφόνσο άφησε τα επίγεια γήπεδα για να «ταξιδέψει». Το ημερολόγιο έδειχνε 4 Σεπτεμβρίου του 2004!

Στο σύντομο πέρασμα του δίδαξε ήθος. Δεν ήταν μόνο χαρισματικός σκόρερ, ήταν χαρισματικός άνθρωπος.

Είχα την τύχη να τον δω να παίζει στο Γιώργος Παπανδρέου, στο γήπεδο του Περιστερίου και να γεμίζει τα αντίπαλα καλάθια με 20αρες και 30αρες.

Στο γήπεδο του Περιστερίου είναι αναρτημένη η φανέλα του στον πιο ψηλό ιστό.

Ο τύπος με το χαρακτηριστικό μουστάκι αποτελούσε πηγή ηρεμίας για τους συμπαίκτες του, στο τέλος κάθε παιχνιδιού έτρεχε και αγκάλιαζε έναν-έναν τους αντιπάλους του, δείχνοντας το απόλυτο μεγαλείο του. Ήταν ταπεινός και γεμάτος αλληλεγγύη.

Σε όποιες ομάδες έπαιξε τον αγάπησαν οι φίλαθλοι πολύ και αιώνια, ενώ οι οπαδοί των άλλων ομάδων τον συμπαθούσαν ιδιαίτερα αφού καταλάβαιναν το μέγεθος -όχι μόνο του αθλητή-αλλά του ανθρώπου.

Η προσγείωση του στην Ελλάδα

Ήταν το 1996 όταν ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της ομάδας του Παπάγου, στην συνέχεια άλλαξε γειτονιά και φόρεσε την φανέλα του Σπόρτινγκ. Στο Περιστέρι ήρθε το 1999 εκεί λατρεύτηκε. Είχε ήδη καθιερωθεί

Στη χώρα μας έγινε γνωστός ενισχύοντας τον Παπάγου το 1996-97, ενώ συνέχισε στην Ελλάδα φορώντας τη φανέλα του Σπόρτιγκ (1998-99), του Περιστερίου (1999-2001)

Τη σεζόν 2000-2001 αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης στην Α1 και αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό με τον οποίο διακρίθηκε και στην Ευρωλίγκα. Ανακηρύχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Ο Φορντ συνέχισε στην Ιταλία και τη Σιένα και μέτρησε 19,1 πόντους στο ιταλικό πρωτάθλημα και 17,9 πόντους στην Ευρωλίγκα, ενώ η τελευταία ομάδα της καριέρας του ήταν η Σκαβολίνι με την οποία είχε 22,2 πόντους λίγο πριν η αρρώστια σταματήσει την ξέφρενη πορεία του μέσα στα γήπεδα.

Στην Ελλάδα «φόρτωνε» τα αντίπαλα καλάθια ο MVP του 2001

Αναδείχθηκε τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ της Α1, το 1997, το 1999, το 2000 και το 2001, ενώ το 2001 κατέκτησε τον τίτλο του MVP του ελληνικού πρωταθλήματος και το 2002 του Κυπέλλου Ελλάδας. Πήρε επίσης τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της Ευρωλίγκας το 2001 και το 2002, ενώ το 2001 και το 2003 συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης.

Η λευχαιμία

Και ενώ ο Αλφόνσο ζούσε το μπασκετικό του όνειρο επί ελληνικού εδάφους, καθώς τότε το κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης ήταν με διαφορά η Α1, μια δυσάρεστη είδηση του χτύπησε την πόρτα. Λίγες ημέρες και ενώ είχε υπογράψει με τον Σπόρτιγκ, τον Αύγουστο του 1997 διαγνώστηκε ότι έπασχε από λευχαιμία. Δεν το ανέφερε τότε σε κανέναν. Αντιθέτως πάλεψε με την ασθένεια και στο γήπεδο έδειχνε τις ηγετικές του ικανότητες. Ήταν αξιοθαύμαστο αυτό που έκανε. Όμως ο οργανισμός του είχε φθάσει στα όρια του. Το 2004 ανακοίνωσε ότι πάσχει από την ασθένεια.

Όταν αποκάλυψε ότι πάσχει από λευχαιμία προκάλεσε σοκ στο χώρο του μπάσκετ….

Ο ίδιος όμως και τότε έδειχνε το σθένος του, καθώς στο μήνυμα του είχε υπογραμμίσει μεταξύ άλλων: «Να είστε δυνατοί και να παλεύετε σκληρά, η καρδιά μου θα είναι πάντα μαζί σας».

Και ενώ κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει τι συνέβαινε ο Αλφόνσο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού έδινε τον πιο κρίσιμο αγώνα του, τον αγώνα της ζωής του. Δυστυχώς ο παίχτης που μαχόταν σκληρά σε κάθε παιχνίδι ηττήθηκε, δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της ασθένειας του δια στόματος του, σε ένα κρεβάτι σε νοσοκομείο του Μέμφις σκορπώντας θλίψη στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα.

Άνθρωπος με «Α»

Το 2016 για το προσωπικό μου ιστολόγιο είχα κάνει μια συνέντευξη του τότε captain της ομάδας του Περιστερίου, το οποίο τότε βρισκόταν στην Α2, Αντώνη Μάντζαρη. Τον ρώτησα για τον Αλφόνσο. Η απάντηση που μου είχε δώσει τότε σκιαγραφεί την ποιότητα που έφερε ως προσωπικότητα και ως χαρακτήρας ο Φορντ. Συγκεκριμένα:

«Αντώνη στο άκουσμα του ονόματος «Αλφόνσο Φορντ» τι νιώθεις;

«Ανατριχίλα, ανατριχίλα. Όταν ήταν ο Αλφόνσο στο Περιστέρι εγώ ήμουν παιδικό. Θυμάμαι πως καθόμασταν μια ώρα και μετά την προπόνηση για να τον δούμε. Μάλιστα ο ίδιος μας φώναζε να παίξουμε μαζί του, να σουτάρουμε δίπλα του. Ήταν τόσο σπουδαίος άνθρωπος. Ήταν ένα κεφάλαιο σημαντικό. Βοηθούσε τους πάντες. Ήταν δίπλα σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Έδινε ρούχα, τρόφιμα σε πολλούς. Και εμείς τότε που ήμασταν πιτσιρίκια και τον θαυμάζαμε αντί να μας κάνει καψώνια μας είχε σαν παιδιά του… Άνθρωπος με «Α»».

Στην Ευρωλίγκα

Η Ευρωλίγκα για να τιμήσει την μνήμη του σπουδαίου ανθρώπου που πέρασε από τα παρκέ της και για να μη λησμονηθεί θέσπισε το βραβείο του Κορυφαίου Σκόρερ της Ευρωλίγκα κάθε χρονιά να λέγεται «Αλφόνσο Φορντ».

Το βραβείο δίνεται στον Κορυφαίο Σκόρερ καθ 'όλη τη διάρκεια της σεζόν της Ευρωλίγκα, μέχρι το Φάιναλ Φορ της σεζόν. Το βραβείο, με τη σημερινή του ονομασία, ξεκίνησε τη σεζόν 2004–05 και πήρε το όνομά του από τον αείμνηστο Αλφόνσο Φόρντ, ο οποίος ήταν ένας από τους σπουδαιότερους σκόρερ στην ιστορία της Ευρωλίγκα.

Τίτλοι και διακρίσεις

Ένας τέτοιος παίχτης δεν μπορούσε από το να μην είχε διακρίσεις από τα επιτεύγματα του. Είχε κατακτήσει ένα κύπελλο Ελλάδας με τον Ολυμπιακό και το κοντέρ του είχε γράψει δεκάδες κατορθώματα. Συγκεκριμένα:

Τίτλος:

  • Κύπελλο Ελλάδας: (2002)

Διακρίσεις:

  • 1996-1997 Πρώτος σκόρερ ελληνικού πρωταθλήματος 23.9 πόντοι (Παπάγου)
  • 1998-1999 Πρώτος σκόρερ ελληνικού πρωταθλήματος 22.7 πόντοι (Σπόρτιγκ)
  • 1999-2000 Πρώτος σκόρερ ελληνικού πρωταθλήματος 22.7 πόντοι (Περιστέρι)
  • 2000-2001 Πρώτος σκόρερ ελληνικού πρωταθλήματος 24.1 πόντοι (Περιστέρι)
  • 2000-2001 Πρώτος σκόρερ στην Ευρωλίγκα 26 πόντοι (Περιστέρι)
  • 2000-2001 Καλύτερη πεντάδα στην Ευρωλίγκα (Περιστέρι)
  • 2000-2001 MVP[4]ελληνικού πρωταθλήματος (Περιστέρι)
  • 2001-2002 Πρώτος σκόρερ στην Ευρωλίγκα 24.75 πόντοι (Ολυμπιακός)
  • 2001-2002 Δεύτερη Καλύτερη πεντάδα στην Ευρωλίγκα (Ολυμπιακός)
  • 2002 Βραβείο πολυτιμότερου παίκτη (MVP) στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος (Ολυμπιακός)
  • 2002-2003 Καλύτερη πεντάδα στην Ευρωλίγκα (Σιένα)
  • 3x Ελληνικό All-Star Game: (1996, 2000, 2002)

Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition

Από την Πετρούπολη στην κορυφή της Ευρώπης… κολυμπώντας

Η Κατερίνη μέσα από το φακό της ομάδας Greek Instagram Events

Ο πιο παλιός κλειδαράς της Αθήνας είναι 87 ετών και δουλεύει ακόμα στους Αμπελόκηπους

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ