ΜΠΑΣΚΕΤ

Παναθηναϊκός: Ιστορικό ρεκόρ από τον Βιλντόζα - «Έπιασε» Σπανούλη ο Μήτογλου

Παναθηναϊκός: Ιστορικό ρεκόρ από τον Βιλντόζα - «Έπιασε» Σπανούλη ο Μήτογλου
Intime

Ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Άρη στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει αήττητος στη Basket League, με τον Λούκα Βιλντόζα να μπαίνει στο στατιστικό βιβλίο της ιστορίας του Τριφυλλιού.  

Το 1.066ο παιχνίδι του Παναθηναϊκού στη Basket League, ήταν αυτό κόντρα στον Άρη για την 6η αγωνιστική.

Και κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιστορικό, χάρη σε μία επίδοση του Λούκα Βιλντόζα. Ο Αργεντινός γκαρντ έγινε ο πρώτος παίκτης στα χρονικά του πρωταθλήματος, που έκανε επτά κλεψίματα σε έναν αγώνα:

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ, ο άσος του Τριφυλλιού σημείωσε ιστορικό ρεκόρ κλεψιμάτων για τον Παναθηναϊκό, αφού πριν το παιχνίδι της Θεσσαλονίκης, υπήρξαν τέσσερις επιδόσεις έξι κλεψιμάτων, τις οποίες και ξεπέρασε.

  • Μακεδονικός-Παναθηναϊκός (24 Μαρτίου 2001): Μίκαελ Κοχ 6 κλεψίματα.
  • Παναθηναϊκός-Δάφνη (3 Νοεμβρίου 2001): Νταμίρ Μουλαομέροβιτς 6 κλεψίματα.
  • Προμηθέας-Παναθηναϊκός (1 Μαΐου 2022): Χάουαρντ Σαντ-Ρος 6 κλεψίματα.
  • Παναθηναϊκός-ΑΕΚ (11 Δεκεμβρίου 2022): Πάρις Λι 6 κλεψίματα.

Επίσης, τα επτά κλεψίματα είναι με διαφορά η μεγαλύτερη φετινή επίδοση στη Basket League. Το προηγούμενο ρεκόρ περιόδου ήταν εκείνο των τεσσάρων που έκαναν από μία φορά οι Χολ, Σανόγκο, Σάιμπερτ, Χέιλ, Καμπερίδης, Γκίλμορ και Καλαϊτζάκης.

Το ρεκόρ αυτό ξεπερνάει τα όρια της φετινής χρονιάς. Ήταν η 22η φορά στην ιστορία της Stoiximan Basket League που ένας παίκτης είχε επτά ή και περισσότερα κλεψίματα. Η τελευταία από αυτές ήταν πριν από σχεδόν έναν χρόνο, στις 5 Νοεμβρίου 2022 όταν ο Ζώης Καράμπελας έκανε επτά κλεψίματα στο ίδιο γήπεδο, στο Nick Galis Hall, με τον Απόλλωνα Πάτρας.

Το ιστορικό ρεκόρ του πρωταθλήματος μοιράζονται ο Τζέιμς Φόρεστ από την περίοδο 2000-01 και ο Ρόουλ Μάρσαλ από την περίοδο 2010-11, έχοντας από εννιά κλεψίματα.

Ο Μήτογλου ξεπέρασε τον Λάσμε κι «έπιασε» τον Σπανούλη

Ο Ντίνος Μήτογλου ήταν για ένα ακόμη παιχνίδι ένας από τους κορυφαίους του Παναθηναϊκού. Μέσα από αυτήν την εμφάνιση έφτασε σε κάποια επιτεύγματα με πιο ξεχωριστό εκείνο της εισόδου του στην 20άδα της λίστας των παικτών του Παναθηναϊκού με τα περισσότερα εύστοχα δίποντα.

Ο διεθνής φόργουορντ είχε 4/7 δίποντα απέναντι στον Άρη Midea και φτάνοντας τα 291 με τον Παναθηναϊκό, ξεπέρασε τον Στέφαν Λάσμε (2012-14 και 2018-19) που είχε 290, τον Στράτο Περπέρογλου (2007-12) που είχε επίσης 290 και έφτασε στη 18η θέση της λίστας τον Βασίλη Σπανούλη.

Παράλληλα έφτασε τα 500 εκτελεσμένα δίποντα, συνολικά στην καριέρα του στη Stoiximan Basket League. Αρχίζοντας αυτήν την πορεία στη ρούκι σεζόν του με τον Άρη στη σεζόν 2013-14 έχοντας 1/4 δίποντα, ο Μήτογλου μετράει πλέον 292/500 (58,4%).

Με τα εννιά ριμπάουντ που είχε στο ντέρμπι με τον Άρη Midea, έγινε ο 13ος στην ιστορία του Παναθηναϊκού στη Stoiximan Basket League, που έφτασε τα 600.

Άλλα ατομικά στατιστικά στοιχεία για τον Παναθηναϊκό

  • Ο Μάριους Γκριγκόνις με τους 10 πόντους του, έγινε ο 52ος ξένος στην ιστορία του συλλόγου που έφτασε τους 300.

    Ο Λιθουανός είχε 3/7 τρίποντα και έτσι έγινε συνολικά ο 46ος στην ιστορία του Παναθηναϊκού που έφτασε τα 50+.
  • Ο Τζέριαν Γκραντ έγινε ο πρώτος παίκτης του Παναθηναϊκού στη φετινή Stoiximan Basket League που έφτασε σε διψήφιο αριθμό ασίστ. Ο Αμερικανός είχε 10 τελικές πάσες –ξεπερνώντας την επίδοση των επτά που είχε ο ίδιος στο εντός έδρας παιχνίδι με το Λαύριο Megabolt- και μάλιστα με αυτές έφτασε και ξεπέρασε τις 200 στην 33η εμφάνιση του στο ελληνικό Πρωτάθλημα.

    Ο Αμερικανός γκαρντ σημείωσε μάλιστα τη 10η συνολικά διψήφια επίδοση ασίστ της σεζόν και την τρίτη που συνδυάστηκε με μηδενική επίδοση λαθών. Είναι κάτι που έκαναν έχοντας από 12 ασίστ ο Λόντον Περάντες του Κολοσσού H Hotels στη 2η και ο Τζόε Ράγκλαντ του Περιστερίου bwin στην 5η αγωνιστική.
  • Ο Τζέριαν Γκραντ σημείωσε παράλληλα, την τέταρτη φετινή, διψήφια επίδοση στον συντελεστή ασίστ/λαθών έχοντας 10/0. Δύο φορές είχε τέτοια επίδοση ο Περάντες και μία ο Ράγκλαντ.
  • Ο Κέντρικ Ναν έκανε ντεμπούτο στη Stoiximan Basket League αλλά δεν ήταν παραγωγικός σε αυτό, αφού είχε 0/5 σουτ εντός πεδιάς. Ανάλογη ή και μεγαλύτερη επίδοση σημειώθηκε άλλες οχτώ φορές και σε αυτήν τη λίστα έχει θέση ένας ακόμη παίκτης του Παναθηναϊκού. Είναι ο Λούκα Βιλντόσα που είχε επίσης 0/5 σουτ στο ματς στο Περιστέρι.

    Ο Ναν μάλιστα έγινε ο τρίτος στη σεζόν που έμεινε άποντος έχοντας τουλάχιστον πέντε σουτ εντός πεδιάς. Αυτό έκανε ο Πολ Τζόργκενσεν του Κολοσσού H Hotels κόντρα στον Άρη Midea (0/6) και ο Βαγγέλης Μαργαρίτης στο προχθεσινό παιχνίδι του ΠΑΟΚ mateco στην Πάτρα (0/5).

Σε ομαδικό επίπεδο, ο Παναθηναϊκός με τα 13 κλεψίματα του ισοφάρισε το ρεκόρ της φετινής Stoiximan Basket League. Τόσα είχε και κόντρα στο Μαρούσι, όπως και το Περιστέρι bwin. Με αυτά έφτασε στο 15 στον αμυντικό συντελεστή κλεψιμάτων/κοψιμάτων, επίδοση την οποία έφτασε ή ξεπέρασε μία ομάδα άλλες τέσσερις φορές φέτος. Μεγαλύτερη όλων εκείνη που είχαν οι «πράσινοι» στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (11 κλεψίματα + 7 κοψίματα).