ΜΠΑΣΚΕΤ

Παναθηναϊκός AKTOR: Η «πολεμική μηχανή» του Εργκίν Αταμάν

Παναθηναϊκός AKTOR: Η «πολεμική μηχανή» του Εργκίν Αταμάν

Παναθηναϊκός AKTOR: Σιγά-σιγά φανερώνονται οι δυνατότητες της ομάδας που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι και έχει ενθουσιάσει τους φίλους των «πράσινων», προκαλώντας φόβο στους αντιπάλους.

Η δεύτερη σερί διαβολοβδομάδα, ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκός AKTOR να παίρνει άριστα. Δύο νίκες σε ένα «φλεγόμενο» ΟΑΚΑ, πάρτι στο παρκέ και τις εξέδρες. Απέναντι σε αντιπάλους με βλέψεις και φιλοδοξία. Ειδικά κόντρα στη Μονακό που θεωρείται απ’ τους ειδικούς ένα εκ των φαβορί για Final Four, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έδωσε πραγματική παράσταση. Σε εμφάνιση και αποτέλεσμα «statement» όπως το χαρακτήρισε η ίδια η Euroleague.

Η μεγάλη εικόνα για το «τριφύλλι» είναι αυτή που παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός AKTOR από τη στιγμή που άρχισε να βρίσκει ρυθμό και να «δένει» ως ομάδα. Η τεράστια επένδυση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, έφερε παίκτες με ποιότητα που δεν αμφισβητείται κι έναν προπονητή που βρίσκεται στο… Έβερεστ της Ευρώπης εδώ και χρόνια. Όλοι αυτοί μέσω της δουλειάς, έπρεπε να γίνουν ομάδα και να ξεπεράσουν και τα προβλήματα που δεν άφησαν το «τριφύλλι» σε ησυχία απ’ την αρχή της σεζόν.

Θυμίζουμε πως ακόμη ο Παναθηναϊκός AKTOR δεν υπάρχει ούτε ένα ματς που να αγωνίστηκε με λιγότερες από δύο σημαντικές απουσίες. Αποκορύφωμα το πρόβλημα στην αρχή που αντιμετώπισε ο Μήτογλου κι έχασε τα πρώτα ματς, ο Παπαπέτρου μπήκε χειρουργείο και επιστρέφει μόλις τώρα, ο Ερνανγκόμεθ έλειψε καιρό με κάταγμα, ενώ τώρα χρειάστηκε χειρουργείο ο Βιλντόζα. Παίκτες που σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ομάδα θα ήταν πρωταγωνιστές και σημείο αναφοράς.

Παρ’ όλα αυτά, οι «πράσινοι» βρίσκονται στο 13-8 και κοιτάνε ψηλά. Έχοντας πολλά περιθώρια βελτίωσης. Για να το πετύχουν αυτό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, για να επιστρέψει αυτή η «μαγική» αύρα στο ΟΑΚΑ και το «τριφύλλι» να προκαλεί συγκίνηση και να φέρνει ελπίδα σε κάθε υποστηρικτή του, χρειάστηκε να τεθεί σε εφαρμογή η… πολεμική μηχανή. Ένα σύνολο που μπορεί να «σκοτώσει» τον αντίπαλο με πολλούς τρόπους. Ακυρώνοντας τις αναλύσεις των «ειδικών». Ειδικά αναφορικά με την αμυντική ικανότητα του ρόστερ.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR τον τελευταίο καιρό είδε τον Χουάντσο να επανέρχεται, ο Αταμάν «κλείδωσε» τους ρόλους στο rotation και το… νερό μπήκε στο αυλάκι. Τελευταίες 8 αναμετρήσεις οι «πράσινοι» μετρούν 7 νίκες (4 εκτός έδρας) και 1 ήττα σε ματς που το «έκλεψε» η αντίπαλος (Μπασκόνια). Οι «πράσινοι» βρίσκουν ξεχωριστό πρωταγωνιστή σε κάθε ματς. Ο Σλούκας στη Λιόν με τη Βιλερμπάν ήταν εκπληκτικός. Ο Ναν έκανε τρομακτικό 4ο δεκάλεπτο στο Μονακό και ο Γκριγκόνις έκρινε το ματς. Ο Αμερικανός «φόβισε» και το Μιλάνο με την Αρμάνι. Με την Εφές ο Γκριγκόνις είχε 7/9 τρίποντα! Στο εντός με την Μονακό ο Λεσόρ έκανε βραδιά καριέρας.

Ομάδα που έχει ποιότητα επιθετικά η οποία δύσκολα περιορίζεται. Γιατί δεν επικεντρώνεται σε έναν ή δύο παίκτες, έτσι ώστε να δοθεί στον αντίπαλο η δυνατότητα με σωστή τακτική προσέγγιση να περιορίσει τα «πράσινα» ατού. Αλλά ακόμη κι αν το πετύχει αυτό ή βρεθεί το «τριφύλλι» σε κακή επιθετικά βραδιά, εκεί εμφανίζει μια άμυνα που… τσακίζει.

Ελάχιστες ομάδες κατορθώνουν να φτάσουν τους επιθετικούς μέσους όρους τους, παίζοντας κόντρα στον Παναθηναϊκό AKTOR. Ο Τζέριαν Γκραντ είναι σημείο αναφοράς στο συγκεκριμένο τομέα, χωρίς όμως να υστερεί κανείς. Οι «πράσινοι» κράτησαν τον Σιλντς στους 13 πόντους στο Μιλάνο. Τον Τεόντοσιτς που προερχόταν από βραδιά που σχεδόν μόνος του νίκησε την Μακάμπι, δεν του επέτρεψαν να πετύχει ούτε πόντο! Στη Βιτόρια ο Χάουαρντ δεν μπόρεσε να φτάσει σε διψήφιο αριθμό (9), ενώ στη Βαλένθια ο Τζόουνς με το ζόρι είχε 10. Ο Λάρκιν στο ΟΑΚΑ τελείωσε άποντος το ημίχρονο και τελικά τερμάτισε το ματς με 9, ενώ ήταν σε εκπληκτική κατάσταση το τελευταίο διάστημα. Ο Τζέιμς είχε 11 πόντους, όντας άποντος 30 λεπτα και «γράφοντας» τους αριθμούς του στο τελευταίο δεκάλεπτο όταν η διαφορά ήταν ήδη στους 20 πόντους!

Προφανώς και ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει πολλά και σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Το αντίθετο θα ήταν παράξενο για μια ομάδα με την προοπτική, τις δυνατότητες, τη δυναμική, αλλά και το γεγονός πως δημιουργήθηκε με νέο προπονητή και σχεδόν ολοκληρωτικά νέο ρόστερ το περασμένο καλοκαίρι. Όμως ήδη ο Εργκίν Αταμάν παρουσιάζει μια… πολεμική μηχανή. Στην οποία παίκτες με τεράστια ποιότητα, βάζουν το όνομά τους κάτω απ’ αυτό της ομάδας και προσαρμόζονται στις ανάγκες της. Είτε αυτές επιτάσσουν μια βραδιά να σκοράρουν ασταμάτητα είτε πρέπει να «κλειδώσουν» έναν αντίπαλο παίρνοντας ρόλο «εργάτη» στο παρκέ.