Final Four Euroleague: Πρωταθλητής Ευρώπης ο Παναθηναϊκός! Διέλυσε τη Ρεάλ στον τελικό!

Final Four Euroleague: Το 7ο αστέρι στην ιστορία του κατέκτησε ο Παναθηναϊκός AKTOR επικρατώντας 80-95 της Ρεάλ Μαδρίτης στον μεγάλο τελικό του Βερολίνου.
Final Four Euroleague: Πρωταθλητής Ευρώπης ο Παναθηναϊκός! Διέλυσε τη Ρεάλ στον τελικό!
6'

Μυθικό, απίθανο, μοναδικό, απλά Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στο Βερολίνο και έγραψε ιστορία κατακτώντας ένα ακόμα πιο μάγκικο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ακόμα και από αυτό της Μπολόνια. Ο Εργκίν Αταμάν έγραψε ιστορία, ο Κώστας Σλούκας έγραψε ιστορία, οι «πράσινοι» πραγματοποίησαν ένα μπασκετικό θαύμα. Μια μπασκετικό εποποιία.

Ο Παναθηναϊκός πήρε το 7ο αστέρι και είναι και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης. Και αυτή είναι μόνο η αρχή.

Ο Παναθηναϊκός δεν μπήκε καθόλου καλά στο παιχνίδι δίνοντας τη δυνατότητα στον Καμπάτσο να οργανώσει και τον Εντιαγέ να… εκτελέσει. Με 8 γρήγορους πόντους του παίκτη της Ρεάλ το σκορ έγινε 10-3, με τον Παπαπέτρου να απαντάει με τρίποντο και να δίνει ανάσα στον Παναθηναϊκό. Μετά από δύο… άτσαλες φάσεις ο Ταβάρες χρεώθηκε με δύο γρήγορα φάουλ, ο Τσους Ματέο ήταν έξαλλος και δέχθηκε τεχνική ποινή, με τον Ναν να κάνει το 10-9 από τη γραμμή, λίγο μετά το πρώτο τρίλεπτο του αγώνα. Μούσα και Πουαριέ χτυπούσαν συνεχώς τον Παναθηναϊκό στα πιο εν ρολ, με τους «πράσινους» να μη μπορούν να αντιδράσουν και τον Γάλλο σέντερ να κάνει το 19-13 στο πρώτο πεντάλεπτο.

Ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να ακολουθήσει τη Ρεάλ στον ρυθμό της έχοντας πολλά και σημαντικό προβλήματα. Ο Ναν έβρισκες επιθετικές λύσεις από προσωπικές ενέργειες, αλλά τα δύο γρήγορα φάουλ του «πονοκεφάλιασαν» τον Αταμάν. Ο Σλούκας που πέρασε στο παρκέ με σουτ τριών πόντων έκανε το 27-22, αλλά το τρίτο φάουλ του Ναν αποδιοργάνωσε τους «πράσινους». Οι Μαδριλένοι είχαν και πάλι εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας, 8.10 δίποντα και 4/6 τρίποντα με αποτέλεσμα να προηγηθούν στο τέλος του δεκαλέπτου με 36-25.

Σλούκας και Λεσόρ ανέτρεψαν όλα τα δεδομένα

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε με εξαιρετικό τρόπο για την Ρεάλ, η οποία βρήκε και πάλι τον τρόπο να ξεφύγει και με τρίποντο του Γιαμπουσέλε έκανε το 39-27. Ο Παναθηναϊκός σιγά-σιγά άρχισε να σφίγγει την άμυνά του, αλλά στην επίθεση χωρίς τον Ναν και με τον Σλούκας να μην έχει μπει στο ματς, είχε θέματα. Με το σκορ στο 41-29 ο Ματίας Λεσόρ με δύο εξαιρετικά τελειώματα μπροστά στον Πουαριέ και μια πολύ καλή άμυνα έκανε το 41-35, 5:30 πριν το τέλος του ημιχρόνου, αναγκάζοντας τον Τσους Ματέο να καλέσει τάιμ άουτ.

Ο Παναθηναϊκός είχε επιστρέψει για τα καλά στο ματς και ο λόγος ήταν ο Ματίας Λεσόρ. Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης έδινε λύσεις στην άμυνα, δυσκολεύοντας την οργάνωση των Ισπανών, ενώ ο Λούκα Βιλντόζα είχε αλλάξει τον ρυθμό του αγώνα. Ο Χεζόνια 4 λεπτά πριν το τέλος έκανε το 46-39, αλλά οι “πράσινοι” με τον Λεσόρ να παίζει μόνος τους τη front line της Ρεάλ και με ένα τρίποντο του Βιλντόζα στον αιφνιδιασμό το ματς πήγε στον ποντο, 46-45. Ο Καμπάτζο συνέχιζε να.. ταλαιπωρεί τους αμυντικούς του «τριφυλλιού» και με τρίποντο διαμόρφωσε το 54-47, με τον Σλούκα να απαντάει με τη λήξη του ημιχρόνου για το 54-49.

Με άμυνα… τανιάλα γύρισε το ματς

Οι «πράσινοι» στο δεύτερο ημίχρονο μπήκαν τελείως διαφορετικά από το πρώτο δεκάλεπτο και έβαλαν… φωτιά στην εξέδρα. Ο Σλούκας έδωσε τον ρυθμό, Γκραντ και Χουάντσο συνδυάστηκαν άψογα για το 56-55, με τον Κέντρικ Ναν, 3:30 μετά την έναρξη της επανάληψης να πετυχαίνει τρίποντο και να δίνει για πρώτη φορά το προβάδισμα στην ομάδα του με 56-58.

Το παιχνίδι είχε γίνει… ροντέο, με τον ρυθμό να είναι... τρελός, τις δύο ομάδες να παίρνουν βεβιασμένες προσπάθειες, τον Ναν να δίνει προβάδισμα 3 πόντων, 60-57 και τον Σλούκα να κάνει το 59-61, 2:40 πριν από το τέλος, τη στιγμή που Λεσόρ και Γκραντ είχαν φτάσει τα τρία φάουλ ο καθένας. Η άμυνα του «τριφυλλιού»… τσάκιζε κόκκαλα, με τους Καλαϊτζάκη, Βιλντόζα και Χουάντσο να κάνουν καταπληκτική δουλειά, με τον Έλληνα παίκτη να δίνει αέρα πέντε πόντων στην ομάδα του και το δεκάλεπτο να «κλείνει» με 61-64.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Παναθηναϊκός που δέχθηκε 36 πόντους στην πρώτη περίοδο, στην τρίτη δέχθηκε μόλις 7 έχοντας έχοντας ανατρέψει τα δεδομένα της αναμέτρησης.

Συγκεντρωμένος και απόλυτα προσηλωμένος στο παιχνίδι του ο Παναθηναϊκός και στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου και παρά το γεγονός ότι ο Ματίας Λεσόρ χρεώθηκε με το τέταρτο φάουλ του, δεν έχασε τη ψυχραιμία του. Με πολύ καλή άμυνα από τον Καλαϊτζάκη και σωστές επιλογές οι «πράσινοι» προηγήθηκαν με 65-68 και με τον Μήτογλου στο «5» πήραν προβάδισμα 6 πόντων, 65-71, έπειτα από τρίποντο του Έλληνα παίκτη.

Οι «πράσινοι» είχαν πλέον τον έλεγχο του αγώνα, με το κοντό σχήμα και αν και αρχικά… κόλλησαν στη ζώνη της Ρεάλ (71-73 με τρίποντο του Γιουλ 6 λεπτά πριν το τέλος) ο Σλούκας πήρε την κατάσταση στα χέρια του και με δύο συνεχόμενα τρίποντα έκανε το 71-79, πέντε λεπτά πριν τη λήξη. Ο Γιουλ απάντησε άμεσα, οι διαιτητές δεν έδωσαν φάουλ στον Λεσόρ και ο Ταβάρες έκανε το 76-79. Εκεί ανέλαβε δράση ο Ναν. Πήρε τη σκυτάλη από τον Σλούκας και με 4 συνεχόμενους πόντους… έκανε το 76-83.

Ο Καμπάτσο χτύπησε εκτός φάσης τον Λεσόρ και αποβλήθηκε με πέμπτο φάουλ και ο Μήτογλου με τρίποντο, 2:29 πριν τη λήξη έδωσε για πρώτη φορά αέρα 10 πόντων στον Παναθηναϊκό.

Οι «πράσινοι» πλέον είχαν την ψυχολογία με το... μέρος τους και ακόμα και ο Λεσόρ δεν έχανε βολή και έκανε το 76-88, ακριβώς δύο λεπτά για το τέλος.

Τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει τη μοίρα. Τίποτα. Ο Παναθηναϊκός είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης. Και ακόμα είναι μόνο η αρχή.

Τα Δεκάλεπτα: 36-25, 54-49, 61-64, 77-95

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή