ΜΠΑΣΚΕΤ

Το συγκινητικό μήνυμα του Νίκου Γκάλη για το έπος του 1987

Το συγκινητικό μήνυμα του Νίκου Γκάλη για το έπος του 1987

Σαν σήμερα στις 14 Ιουνίου 1987, στο ΣΕΦ, η Εθνική Ελλάδος, η παρέα του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Χριστοδούλου, του Φασούλα και του Καμπούρη, υπό τις οδηγίες του Χρήστου Πολίτη, πέτυχε την απόλυτη μπασκετική έκπληξη!

Οι Έλληνες διεθνείς άφησαν άφωνη την Ευρώπη, επικρατώντας 103 – 101 των πανίσχυρων Σοβιετικών του Τσατσένκο, του Βάλτερς και του Βολκόφ και ανέβασαν την Ελλάδα στο Έβερεστ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Έπειτα από έναν τελικό που... έσπασε καρδιές, με τον Νίκο Γκάλη να σηκώνει στις πλάτες του την Ελλάδα σημειώνοντας 40 πόντους και τον Αργύρη Καμπούρη με ολύμπια ψυχραιμία να βάζει τις δύο τελευταίες βολές, η εθνική Ελλάδας μπάσκετ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης μέσα στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ο μεγάλος Νίκος Γκάλης, ο άνθρωπος που έμαθε στους Έλληνες το μπάσκετ, με ανάρτησή του στο Facebook μιλά για το έπος του 1987:

«Πέρασαν 29 ολόκληρα χρόνια από τη μέρα που το Ελληνικό Μπάσκετ κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά. Πριν το Ευρωμπάσκετ κάνεις δεν έδινε τύχη στην ομάδα μας και όλοι θεωρούσαν ότι θα ήταν επιτυχία η είσοδος μας στην οκτάδα. Με όπλο μας τη σκληρή δουλειά, την τεράστια ώθηση που μας έδινε ο κόσμος μας βγάλαμε στο γήπεδο το ταλέντο και την ψυχή μας και νικήσαμε μεγαθήρια του παγκοσμίου μπάσκετ όπως ήταν η Σοβιετική Ένωση και η ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Πιστεύω ότι για όλους μας μέσα στην ομάδα ήταν η μεγαλύτερη αθλητική μας στιγμή. Η χαρά και η υπερηφάνεια μας, βλέποντας όλους τους Έλληνες να πανηγυρίζουν στους δρόμους και τις πλατείες σε όλη την Ελλάδα, δεν μπορούν να εκφραστούν με λόγια. Πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα νέα παιδιά στράφηκαν στο μπάσκετ και η επιτυχία του 1987 είχε συνέχεια και καθιέρωσε το Ελληνικό μπάσκετ στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου.»

Δείτε στην παραπάνω gallery την ανάρτηση του Νίκου Γκάλη