ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Ίντερ - Λίβερπουλ - Μια παλιά ξεχασμένη κόντρα

Ίντερ - Λίβερπουλ
Ίντερ - Λίβερπουλ

Αν στα χθεσινά ματς του Τσάμπιονς Λιγκ είχαμε το ζευγάρι με το μεγαλύτερο πρεστίζ, αυτό της Παρί Σεν Ζερμέν και της Ρεάλ Μαδρίτης, από τους αγώνες σήμερα ξεχωρίζει αυτός της Ίντερ με τη Λίβερπουλ. Οι «Νερατζούρι» των τριών Κυπέλλων Πρωταθλητριών και Τσάμπιονς Λιγκ, αντιμετωπίζουν τους «Ρεντς» των έξι τροπαίων, σε ένα ματς που αναβιώνει μια παλιά ξεχασμένη κόντρα των ευρωπαϊκών γηπέδων.

Πάνε 14 χρόνια από την τελευταία τους συνάντηση, ξανά για τη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Τότε, η Λίβερπουλ με Τζέραντ, Τόρες, Μασκεράνο, Ρέινα και Κάουτ αντιμετώπισε την Ίντερ του Ζλάταν, του Ματεράτσι, του Μαϊκόν και του Σανέτι. Και ήταν οι Άγγλοι που προκρίθηκαν με δύο δύσκολες νίκες. Αρχικά 2-0 στο Λίβερπουλ (με γκολ των Κάουτ και Τζέραρντ στο τελευταίο πεντάλεπτο) και αργότερα 1-0 στο Μιλάνο με τον Τόρες.

Εκείνο τους το ραντεβού, το 2008, ήταν σημαδιακό, διότι έδειξε πως η παλιά κόντρα έχει πλέον σβήσει. Μια ιστορία γεμάτη σκάνδαλα και φωνές για τη διαιτησία, πριν από σχεδόν έξι δεκαετίες.

Η «ρεβάνς της ντροπής»

Ήταν Μάιος του 1965. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ίντερ έπεσε στα ημιτελικά με τη Λίβερπουλ, στην παρθενική της συμμετοχή στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ένα χρόνο νωρίτερα, οι «Ρεντς» πανηγύρισαν το πρώτο τους Πρωτάθλημα Αγγλίας έπειτα από 17 χρόνια. H Λίβερπουλ του Μπιλ Σάνκλι ήταν το αουτσάιντερ κόντρα σε μια εξωφρενικά δυνατή Ίντερ, με παίκτες όπως ο Ματσόλα, ο Φακέτι, ο Ζαΐρ και ο Πίκι.

Κι όμως, στον πρώτο μεταξύ τους ημιτελικό, η Λίβερπουλ κατάφερε να νικήσει 3-1 τους Πρωταθλητές Ευρώπης. Ο Ρότζερ Χαντ άνοιξε το σκορ πριν ισοφαρίσει για την Ίντερ ο Ματσόλα. Κάλαχαν και Σεν Τζον έδωσαν (φαινομενικά) σκορ πρόκρισης στους Άγγλους. Όμως δέκα μέρες αργότερα, στο Μιλάνο, όλα άλλαξαν.

Έξω από το ξενοδοχείο της Λίβερπουλ μαζεύτηκε κόσμος που με σφυρίχτρες και τύμπανα κράτησε ξύπνιους τους Άγγλους. To δε πρωί, στο δρόμο για την προπόνηση, αυτοκίνητα έκοψαν το δρόμο του πούλμαν, για να σπάσουν τα νεύρα των φιλοξενούμενων. Και μάλλον το πέτυχαν. Αν και ο κόουτς Σάνκλι για χρόνια μιλούσε για τη διαιτησία και όχι για τα κόλπα του κόσμου, τα οποία θεωρούσε μέρος του παιχνιδιού.

Το πρώτο γκολ της Ίντερ ήρθε από ένα σουτ του Κόρσο, το οποίο μέτρησε, παρότι ο διαιτητής είχε ήδη σφυρίξει για φάουλ. Ένα λεπτό αργότερα, ο Χοακίν Πέιρο έκανε το 2-0, αν και η Λίβερπουλ διαμαρτυρήθηκε ξανά για φάουλ στον τερματοφύλακα. Όσο για το 3-0, αυτό ήρθε από τον Φακέτι και ήταν μάλλον καθαρό.

Ο τότε γενικός γραμματέας της Ίντερ, Ίταλο Αλόντι, κατηγορήθηκε πολλές φορές για χειραγώγηση αγώνων. Τελικά βρέθηκε όντως ένοχος, το 1973, όταν πλέον βρισκόταν στη Γιουβέντους.

Η αλήθεια δεν θα μαθευτεί ποτέ. Δεν θα υπάρξει απάντηση αν τα λάθη ήταν ανθρώπινα ή αν κάποιος ήθελε να σπρώξει την Ίντερ. Ο διαιτητής εκείνου του ματς, ο Ορτίθ Ντε Μενδιμπίλ, έχει κοντά είκοσι χρόνια που πέθανε, χωρίς ποτέ να δεχθεί να σχολιάσει.

Τα επόμενα χρόνια

Οι φίλοι της Λίβερπουλ για χρόνια θυμούνταν τη «ρεβάνς της ντροπής», ή την «νύχτα που έκλεψαν τον Σάνκλι», όπως πολλοί την ονόμασαν. Βέβαια, τα χρόνια περνούν και οι δυο τους έχουν συναντηθεί ελάχιστες φορές. To 1965, το 2008 και τώρα φέτος. Η υπόθεση έχει πλέον ξεχαστεί. Άλλωστε, έκτοτε η Λίβερπουλ έχει εξελιχθεί σε μία από τις πλέον επιτυχημένες ομάδες στην Ευρώπη. Μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μίλαν έχουν περισσότερες κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ από αυτήν. Για αυτό και η κόντρα είναι πλέον ξεχασμένη. Άλλωστε οι δυο τους έχουν έναν κοινό «εχθρό»: τη Γιουβέντους. Στο Τορίνο μπορεί να μισούν τη Λίβερπουλ ακόμα περισσότερο κι απ’ ό,τι την Ίντερ, αφού η κόντρα των δύο έχει συνδεθεί με την τραγωδία του Χέιζελ το 1985.

Φαβορί η Λίβερπουλ

Η Ίντερ είναι στην κορυφή της βαθμολογίας στην Ιταλία. Η Λίβερπουλ είναι δεύτερη στην Πρέμιερ Λιγκ. Ωστόσο, καμία δεν είναι πραγματικά στην καλύτερη κατάσταση, ενώ οι στοιχηματικές εταιρίες δίνουν σαφές πλεονέκτημα στους Άγγλους. Η απόδοση της νίκης τους απόψε φτάνει το 2.10 (έναντι 3.45 της γηπεδούχου Ίντερ), ενώ για την πρόκριση, οι τιμή των «Ρεντς» βρίσκεται στο 1.25, ενώ της Ίντερ στο 4.00.