ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ποδόσφαιρο: Είπαμε παγκοσμιοποίηση αλλά το παράκαναν!

Ποδόσφαιρο: Είπαμε παγκοσμιοποίηση αλλά το παράκαναν!

Μόλις το 52,8% των ποδοσφαιριστών της Superleague είναι Έλληνες-244 οι ξένοι, με τους περισσότερους Ίβηρες και λατινοαμερικανούς!

Από τη στιγμή που προέκυψε ο περιβόητος «νόμος Μπόσμαν» στον αθλητισμό, τα πάντα άλλαξαν. Ειδικά στο ποδόσφαιρο, οι αγορές άνοιξαν και το ντόπιο στοιχείο ελαχιστοποιήθηκε. Στην Ελλάδα το φαινόμενο αυτό δε γινόταν να μην επηρεάσει το Πρωτάθλημα. Ακόμη και με την οικονομική κρίση που έπληξε την χώρα μας τα τελευταία χρόνια, οι σύλλογοι στρέφονταν όλο και περισσότερο σε ξένους ποδοσφαιριστές, αφού τους δίνεται αυτό το δικαίωμα.

Η φετινή Superleague (όσο παίχτηκε τουλάχιστον) είχε συνολικά 517 ποδοσφαιριστές που δηλώθηκαν από τις 14 ομάδες της λίγκας. Από το ξεκίνημα της περιόδου μέχρι και τις προσθήκες που έγιναν τον Ιανουάριο. Απ’ αυτούς τους 517, Έλληνες είναι οι 273. Οριακή πλειοψηφία με λίγα λόγια, καθώς πρόκειται για το 52,8% του συνόλου. Κατά συνέπεια ξένοι παίκτες στη Superleague είναι συνολικά το 47,2% (244). Αριθμός μεγάλος, αν αναλογιστεί κανείς πως κάθε ομάδα δηλώνει 35 παίκτες περίπου μέσα στη σεζόν. Απ’ αυτούς σχεδόν οι μισοί είναι ξένοι!

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Σε επίπεδο ενεργών συμμετοχών, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Εκεί οι ξένοι δεδομένα έχουν την πλειοψηφία, καθώς πολλά απ’ τα Ελληνόπουλα που δηλώνονται στα ρόστερ των ομάδων, είναι νεαρά και βγάζουν τη σεζόν ίσως και χωρίς καμία συμμετοχή. Αυτό ισχύει και στις λεγόμενες μεγάλες ομάδες που δηλώνουν συνήθως πάνω από 40 ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός πιτσιρικάδων που απλά έχουν υπογράψει επαγγελματικά συμβόλαια. Αγωνιστική δράση, όμως, δύσκολα θα έχουν μέσα στη σεζόν…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που θα σας παραθέσουμε, αναφορικά με τις χώρες προέλευσης-καταγωγής των ξένων ποδοσφαιριστών που εργάζονται στις Ελληνικές ομάδες. Από αυτούς τους 244 λοιπόν, παρατηρείται ένα τεράστιο ποσοστό αύξηση των παικτών από τις χώρες της Ιβηρικής, ενώ σταθερά μεγάλοι είναι οι αριθμοί από χώρες που… εξάγουν ποδόσφαιρο, όπως η Αργεντινή και η Βραζιλία.

Οι περισσότεροι ξένοι που αγωνίζονται στο Ελληνικό Πρωτάθλημα λοιπόν, είναι Ισπανοί! Συγκεκριμένα 33. Ακολουθούν η Αργεντινή και η Πορτογαλία που έχουν από 24 εκπροσώπους στην Superleague. Με έναν ποδοσφαιριστή λιγότερο (23) συναντάμε τη Βραζιλία. Την πεντάδα συμπληρώνει η Γαλλία με 20. Διψήφιο αριθμό εκπροσώπων έχει και η Σερβία που παραμένει σταθερή αξία στην τροφοδότηση των Ελληνικών συλλόγων, με 19 ποδοσφαιριστές.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι εξής χώρες που έχουν εργαζόμενους στις ομάδες της Superleague: Νιγηρία 7, Κροατία-Σουηδία από 6, Ιταλία-Ουγγαρία με 5, Βοσνία-Ρουμανία-Σενεγάλη με 4, ενώ από 3 παίκτες έχουν Αγγλία, Αίγυπτος, Αλβανία, Βέλγιο, Μαρόκο, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβενία. Έχουμε από δύο εκπροσώπους από Αλγερία, Αυστρία, Δανία, Ισλανδία, Ουρουγουάη, Σλοβακία, Σουηδία, ενώ τέλος από 1 παίκτη έχουν στο Ελληνικό Πρωτάθλημα οι: Ακτή Ελεφαντοστού, Αυστραλία, Βολιβία, Γερμανία, Γεωργία, Γκάνα, Γουινέα, Ισραήλ, Καμερούν, Λ. Δ. Κονγκό, Κύπρος, Λευκορωσία, Μαυριτανία, Μεξικό, Ουκρανία, Σιέρα Λεόνε, Τυνησία και Χιλή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Συνεργασία Apple - Google: Έτσι θα μας ειδοποιούν αν ήρθαμε σε επαφή με κρούσμα