ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κορονοϊός: Τι θα γίνει με την παρουσία κόσμου στα ματς ΑΕΚ, ΠΑΟΚ στο Europa League

Κορονοϊός: Τι θα γίνει με την παρουσία κόσμου στα ματς ΑΕΚ, ΠΑΟΚ στο Europa League

Η UEFA γνωστοποίησε ότι θα επιτρέψει την παρουσία ενός συγκεκριμένου αριθμού φιλάθλων στα ματς του Champions League, ωστόσο τι θα συμβαίνει με εκείνα του Europa League.

Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι θα επιτραπεί η παρουσία κόσμου στην κορυφαία διοργάνωση, ως και 30% της χωρητικότητα των γηπέδων, ωστόσο δεν υπάρχει, τουλάχιστον ακόμα, ανάλογη απόφαση για τους αγώνες του Europa League.

Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα έχει δύο εκπροσώπους στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Οι δύο «Δικέφαλοι» έμαθαν τους αντιπάλους τους στους ομίλους, το μεσημέρι της Παρασκευής (2/10)...

Όπως προκύπτει από τις ομάδες, όμως, δεν έχουν κάποια ενημέρωση για το αν θα μπορέσουν να έχουν έστω κι έναν συγκεκριμένο αριθμό φιλάθλων στο πλευρό τους στα τρία εντός έδρας ματς που θα δώσουν.

Βέβαια, εδώ να υπογραμμίζουμε κάτι, που αναφέρει κι η σχετική ανακοίνωση της UEFA, ότι τον τελευταίο λόγο στο συγκεκριμένο θέμα έχουν οι τοπικές αρχές της εκάστοτε χώρας. Ως εκ τούτου, λοιπόν, και με τα τωρινά δεδομένα τα ματς θα γίνουν δίχως την παρουσία φιλάθλων.

Για την ακρίβεια αυτό δεν ισχύει μόνο για την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, αλλά και για τον Ολυμπιακό, ο οποίος θα λάβει μέρος στους ομίλους του Champions League.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της UEFA...

«Η εκτελεστική επιτροπή της UEFA αποφάσισε, ακολουθώντας το πιλοτικό παιχνίδι που έγινε στις 24 Σεπτεμβρίου στη Βουδαπέστη, να επιτρέψει την μερική επιστροφή θεατών στους αγώνες της UEFA, όπου επιτρέπεται από τους τοπικούς νόμους, ξεκινώντας από τους αγώνες των εθνικών ομάδων την επόμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των μάξιμουμ θεατών είναι το 30% της χωρητικότητας των γηπέδων και οι μετακινήσεις οπαδών δεν θα επιτρέπονται μέχρι νεοτέρας.

Το αν θα επιτραπεί η είσοδος φιλάθλων και σε ποιο ποσοστό θα είναι απόφαση των τοπικών αρχών. Οι αγώνες της UEFA δεν γίνεται να διεξάγονται με θεατές όπου δεν το επιτρέπουν οι τοπικές αρχές και το όριο του 30% μπορεί να ισχύει μόνο αν δεν είναι χαμηλότερο για τις τοπικές αρχές. Σε μια τέτοια περίπτωση, εκείνες θα ορίζουν το όριο των θεατών.

Οι αποστάσεις θα είναι υποχρεωτικές για τους φιλάθλους που θα πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα πρόληψης, όπως το να φορούν μάσκες και να εναρμονίζονται με τις τοπικές διατάξεις.

Τα μέτρα αυτά είναι μέρος του πρωτοκόλλου που έχει συνάψει η UEFA για την επιστροφή των φιλάθλων, το οποίο έχει εγκριθεί από την εκτελεστική επιτροπή της UEFA και θα πρέπει να γίνει σεβαστό από όσους συμμετέχουν στους αγώνες. Παρόλα αυτά, τα ακριβή μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια θα πρέπει να λαμβάνονται με βάση όσα ισχύουν κατά τόπους και με βάση τους συγκεκριμένους νόμους και τις διατάξεις που έχουν θεσπίσει οι τοπικές αρχές κάθε χώρας.

Το Super Cup της UEFA έδειξε πως είναι δυνατό να υπάρχουν φίλαθλοι στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια, με τις κατάλληλες συνθήκες, βάζοντας πάνω από όλα την υγεία και την ασφάλεια. Ο αγώνας αυτός έδειξε επίσης πως οι φίλαθλοι είναι έτοιμοι να τηρήσουν τα προληπτικά μέτρα υγιεινής και έδειξαν διάθεση να τα ακολουθήσουν και να συμπεριφερθούν σύμφωνα με αυτά».

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, υποστήριξε: «Η σημερινή απόφαση είναι ένα λογικό πρώτο βήμα, που βάζει πάνω από όλα την υγεία των φιλάθλων και σέβεται τους νόμους κάθε χώρας. Την ώρα που αντιμετωπίζουμε έναν κοινό εχθρό στο πρόσωπο του κορονοϊού, διαφορετικές χώρες, διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικές προκλήσεις σε κάθε στιγμή, η απόφαση επιτρέπει να υπάρχει ευελιξία ανά χώρα και να βρεθεί λύση για να υπάρχουν φίλαθλοι στα γήπεδα. Πάντα σεβόμενοι τις τοπικές αρχές και τις υποδείξεις τους.

27 χώρες σε όλη την Ευρώπη έχουν επιτρέψει τους φιλάθλους ως ένα βαθμό. Η απόφαση θα επιτρέψει να γίνει μια προσέγγιση ανά χώρα και όχι ανά διοργάνωση, κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις είναι δύσκολο να το κατανοήσουν οι φίλαθλοι.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι σημαντικό να φέρουμε την ελπίδα και το πάθος ξανά στις ζωές των φίλων του ποδοσφαίρου και να τους συστήσουμε να συμπεριφέρονται σωστά, να σέβονται τους κανόνες υγιεινής για το καλό της δικής τους υγείας και για την υγεία των γύρω τους, στην ομάδα τους ή στην εθνική ομάδα της χώρας τους».