ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κορονοϊός: Πρωταθλήματα δίνουν μάχη με τη πανδημία - Που υπάρχει «κανονικότητα», που έντονο πρόβλημα

Κορονοϊός: Πρωταθλήματα δίνουν μάχη με τη πανδημία - Που υπάρχει «κανονικότητα», που έντονο πρόβλημα

Κορονοϊός: Τα μεγάλα πρωταθλήματα παρά τις δεκάδες χιλιάδες κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα τους αντέχουν. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η Ελλάδα, οι γείτονές της, αλλά και πρωταθλήματα χωρών με μεγάλο πρόβλημα.

Ο κορονοϊός έχει χτυπήσει τον πλανήτη και κάθε τομέα της ζωής μας. Αυτό είναι δεδομένο. Δεν θα μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστος ο αθλητισμός.

Είτε πρόκειται για ποδόσφαιρο είτε για μπάσκετ. Για ομαδικό άθλημα ή ατομικό. Και μόνο που απουσιάζει ο θεατής, εξελίσσεται σε ένα κρύο γεγονός. Σε καταναγκαστικό έργο. Να βγει η υποχρέωση μην χαθούν και οι χορηγοί. Δεν γίνεται να τραγουδάει κάποιος χωρίς κόσμο. Αλλιώς θα το έκανε και στο μπάνιο του σπιτιού του… Να δίνει παράσταση χωρίς θεατές. Έτσι νιώθουν και οι παίκτες στις περισσότερες χώρες. Σαν να προπονούνται. Να είναι στην πρόβα. Μόνο που με εξαίρεση ορισμένες χώρες, οι οποίες επιτρέπουν κάποιο μικρό ποσοστό στις εξέδρες, μοιάζει με μία διαρκή πρόβα.

Τα πρωταθλήματα στο ποδόσφαιρο δίνουν μάχη για να διατηρηθούν στην κανονικότητα. Αλλά ποια είναι αυτή; Κάθε ομάδα μετράει απουσίες. Κι ανάλογα το υγειονομικό πρωτόκολλο που ακολουθεί κάθε ομοσπονδία σε συνεργασία με τους επικεφαλής της υγείας στη χώρα, αναβάλλεται ή διεξάγεται ένα παιχνίδι.

Στην Ελλάδα δεν έγιναν τα τρία από τα επτά ματς του σαββατοκύριακου, στο πλαίσιο της όγδοης αγωνιστικής. Οι ομάδες έχουν χτυπηθεί από τον κορονοϊό. Κάνουν διαρκώς τεστ, αλλά τα τεστ δεν είναι πρόληψη. Είναι διάγνωση… Όσο πιο υπεύθυνος είναι κάποιος και φυσικά και τυχερός εδώ που φτάσαμε, τόσο κρατάει μακριά τον κορονοϊό. Το newsbomb.gr έκανε μία έρευνα για την κατάσταση στα περισσότερα πρωταθλήματα. Που διεξάγονται με μία σχετική κανονικότητα και που υπάρχουν θέματα. Επαναλαμβάνουμε, κανονικότητα εννοούμε ότι γίνονται τα ματς κι όχι τις απουσίες. Διότι υπάρχουν παιχνίδια εντός συνόρων ή στις διοργανώσεις της UEFA, που μπορεί μία ομάδα να μετράει από μία ως και επτά ή οκτώ και δέκα απουσίες.

Ελλάδα: Στην χώρα μας το πρωτάθλημα γίνεται με 14 ομάδες κι έχουν διεξαχθεί οκτώ αγωνιστικές. Κάποια ματς όπως τα ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός δεν έγιναν γιατί δεν βόλευαν οι ημερομηνίες. Ο Απόλλων Σμύρνης έχει λιγότερα ματς, γιατί τον Αύγουστο έμαθε που θα παίζει…

Οκτώ παιχνίδια, λοιπόν, έχουν δώσει μόνο οι Παναθηναϊκός, Ατρόμητος, ΠΑΣ Γιάννινα, ΟΦΗ, Παναιτωλικός. Πέντε στις 14 ομάδες. Επτά ματς έχουν ΠΑΟΚ, Βόλος και έξι Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Άρης, Αστέρας, ΑΕΛ, Απόλλων Σμύρνης και Λαμία.

Αγγλία: Έχουν διεξαχθεί οκτώ αγωνιστικές. Από τις 20 οι 16 έχουν δώσει όλα τα ματς και οι Μπέρνλι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Άστον Βίλα έχουν ένα ματς λιγότερο για λόγους προγράμματος κι όχι Covid-19. Σε μία χώρα που έχει χιλιάδες κρούσματα.

Γερμανία: Έχουν γίνει επτά αγωνιστικές και δεν υπάρχουν ομάδες που να έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο!

Ισπανία: Μία χώρα που έχει πληγεί από τον κορονοϊό σε μεγάλο βαθμό. Έχει εννέα αγωνιστικές. Μόνο οι δέκα ομάδες (Σοσιεδάδ, Κάντιθ, Βιγιαρεάλ, Μπέτις, Βαλένθια, Αλαβές, Ειμπάρ, Θέλτα, Βαγιαδολίδ, Ουέσκα) από τις 20 έχουν παίξει όλα τα παιχνίδια. Έξι (Ρεάλ, Γρανάδα, Χετάφε, Οσασούνα, Μπιλμπάο, Λεβάντε) έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο και τέσσερις (Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Έλτσε, Σεβίλλη) δύο λιγότερα.

Ιταλία: Οι γείτονές μας την άνοιξη μετρούσαν νεκρούς. Πέρασαν πολλά και συνεχίζουν. Κι όμως με εξαίρεση την παλινωδία στο ματς Γιουβέντους-Νάπολι που λόγω κορονοϊού το πήρε στα χαρτιά η πρώτη, έχουν γίνει επτά αγωνιστικές και δεν υπάρχει καμία που να έχει ανοιχτή υποχρέωση!

Γαλλία: Μετράει χιλιάδες κρούσματα και νεκρούς και μπήκε νωρίς σε δεύτερη καραντίνα. Σε δέκα αγωνιστικές, μόνο Μαρσέιγ, Ναντ έχουν εννέα ματς και η Λανς (παίζει και με τις δύο οκτώ). Κι αυτό όχι λόγω κορονοϊού. Οι υπόλοιπες (20 ομάδες έχει το πρωτάθλημα) οι δεν χρωστάνε αγώνα!

Ολλανδία: Επίσης έχει πολλά κρούσματα. Αρκετές ομάδες έχουν πληγεί. Σε οκτώ αγωνιστικές, όμως, από τις 18 ομάδες, υπάρχει μόνο μία εκκρεμότητα. Η αναμέτρηση Αλκμάαρ-Ουτρέχτη.

Τουρκία: Οι γείτονες δεν ακούγονταν και δεν ακούγονται ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό. Γνωστή η τακτική. Έχουν διεξαχθεί οκτώ αγωνιστικές. Έχουν παίξει όλα τα ματς οι Μπασάκσεχιρ, Φενέρ, Γαλατά, Καραγκουμρούκ, Κασίμπασα, Γκαζιαντέπ, Μαλάτιασπορ, Αντάλια, Τράμπζονσπορ. Επτά ματς έχουν οι Ντενιζλί, Γκεντσελμπρισλγκί, Καϊσερίσπορ, Ερζουρούμ, Σίβασπορ, Γκεζτέπε, Κόνιασπορ, Μπεσίκτας, Ρίζεσπορ και η πρωτοπόρος Αλάνια των δικών μας παιδιών Τζαβέλλα, Μπακασέτα, Σιώπη. Έξι ματς έχουν Ανκαραγκιουτσού και Χατάγιασπορ.

Πορτογαλία: Επτά αγωνιστικές κι από τις 18 ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, μοναδική εκκρεμότητα είναι το Πάσος Φερέιρα-Μορεϊρένσε.

Αυστρία: Σε επτά αγωνιστικές δεν έχει διεξαχθεί μόνο το Στουρμ Γκρατς-Βόλφσμπεργκερ.

Βραζιλία: Η δεύτερη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς στον πλανήτη. Στο πρωτάθλημα παίρνουν μέρος 20 ομάδες. Μετρήστε πόσες χρωστάνε. Έχουν γίνει 20 αγωνιστικές και σε όλα τα ματς έχουν αγωνιστεί Ιντερνασιονάλ, Φλαμένγκο, Φλουμινένσε, Σάντος, Ρεσίφε, Κορίνθιανς, Ατλέτικο Γκοϊάς, Μπραγκαντίνο, Κοριτίμπα. 19 παιχνίδια έχουν οι Μποταφόγκο, Παραναένσε, Μπαχία, Σεαρά, Γκρέμιο, Παλμέιρας του πρώην τεχνικού του ΠΑΟΚ Αμπέλ Φερέιρα, Ατλέτικο Μινέιρο. 18 έχουν Βάσκο Ντα Γκάμα, Φορταλέζα, Γκοϊάς. 17 η Σάο Πάολο.

Βέλγιο: Σε 12 αγωνιστικές έχουν παίξει σε όλα τα παιχνίδια Μπριζ, Μπέερσχοτ, Γκενκ, Σταντάρ Λιέγης, Αντβέρπ, Άντερλεχτ, Κορτράικ, Γάνδη, Ζούλτε Βάρεγκεμ. 11 έχουν οι Σιντ Τρούιντεν, Σαρλερουά, Λέουβεν, Σερκλ Μπριζ, Έουπεν, Οστάνδη, Μέχελεν. 10 έχει η Μπέβερεν και 9 η Μουσκρόν.

Ρωσία: Μετράει χιλιάδες κρούσματα, αλλά κι εκεί δεν υπάρχει σαφής εικόνα. Επιτρέπει μάλιστα την παρουσία οπαδών, έστω και σε μικρό ποσοστό, στα γήπεδα. Το πρωτάθλημα έχει 16 ομάδες σ’ αυτή την αχανή χώρα και σε 14 αγωνιστικές δεν υπάρχει εκκρεμότητα!

Τσεχία: Το πρωτάθλημα έχει 18 ομάδες και σε επτά αγωνιστικές μόνο Μπουντεγιόβιτσε, Πρίμπραμ, Σλοβάτσκο και Μποέμιανς έχουν έξι ματς.

Σερβία: Ας δούμε λίγο και τους υπόλοιπους γείτονες. Η Σερβία έχει 20 ομάδες και 14 αγωνιστικές έως τώρα έχουν γίνει κανονικά, χωρίς αναβολή! Μία χώρα που η Ελλάδα το καλοκαίρι έσπευσε να κλείσει τις πύλες…

Βουλγαρία: Το πρωτάθλημα έχει 14 ομάδες. Σε 12 αγωνιστικές έχουν παίξει όλα τα ματς μόνο πέντε (Ετάρ, Μοντάνα, ΤΣΣΚΑ Σόφιας, ΤΣΣΚΑ 1948, Τσέρνο Μόρε). Η Σλάβια Σόφιας έχει δέκα αγώνες κι έναν λιγότερο οι Λουντογκόρετς, Πλόβντιβ, Άρντα, Λέφσκι Σόφιας, Τσάρσκο, Μπερόε, Μπότεφ Πλόβντιβ και Μπότεφ Βράτσα.

Ρουμανία: Μία ακόμα βαλκανική χώρα που είχε θέμα σε σχέση με εμάς στην πρώτη καραντίνα. Πρωτάθλημα 16 ομάδων και σε 10 αγωνιστικές, μοναδική εκκρεμότητα είναι το Ντιναμό Βουουρεστίου-Άστρα.

Ουγγαρία: Σε δέκα αγωνιστικές, από τις 12 ομάδες μόνο οι μισές έχουν δώσει και τα δέκα παιχνίδια.

Πολωνία: Μία χώρα με μεγάλο πληθυσμό σε σχέση με εμάς. Έχει 16 ομάδες και σε εννέα αγωνιστικές οι έξι έχουν ένα ματς λιγότερο, κυρίως για λόγους προγράμματος.

Ισραήλ: Από τις 14 ομάδες και σε 5 αγωνιστικές έως τώρα, έχουν δώσει όλα τα ματς οι έξι. Οι άλλες οκτώ έχουν ένα λιγότερο.