ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο αρχαιότερος ποδοσφαιρικός σύλλογος του κόσμου (pics+vids)

Ο αρχαιότερος ποδοσφαιρικός σύλλογος του κόσμου (pics+vids)

Πώς «γεννήθηκε» και πού βρίσκεται σήμερα η αρχαιότερη ομάδα στον πλανήτη

Το πιο λαοφιλές άθλημα στον πλανήτη «γεννήθηκε» στην Αγγλία, με τους δέκα παλαιότερους συλλόγους στον κόσμο να προέρχονται από το Νησί.

Μόλις μία ομάδα από αυτές έχει καταφέρει να πάρει πρωτάθλημα στην Αγγλία, αλλά και δύο Τσάμπιονς Λιγκ (Νότιχγαμ Φόρεστ), όμως άλλη είναι η ομάδα που έβαλε στη ζωή των Βρετανών το ποδόσφαιρο και μετέπειτα στη ζωή όλο του κόσμου.

Από τη Βιομηχανική Επανάσταση στα… γήπεδα

Βρισκόμαστε τη δεκαετία του 1850 ή αλλιώς στα «Fabulous Fifties» (Καταπληκτική Δεκαετία). Η Βιομηχανική Επανάσταση έχει φέρει την ανάπτυξη στην Αγγλία και μετά τον «Εργοστασιακό Νόμο» που επισφραγίστηκε το 1850, η εργατική τάξη θα έχει επιτέλους ελεύθερο χρόνο. Όσοι δούλευαν σε ανθρακωρυχεία, ναυπηγεία, εργοστάσια και γενικά οι άνθρωποι των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, αποκτούν μιάμιση ημέρα συνεχούς ανάπαυσης. Έτσι υπάρχει η «δίψα» να κάνουν κάτι ώστε να «σπάσει» η ρουτίνα της σκληρής δουλειάς. Τα απογεύματα του Σαββάτου και οι Κυριακές είναι πλέον ελεύθερες και μετατρέπονται σε «ποδοσφαιρικές ημέρες».

Και εγένετο… Σέφιλντ Φ.Κ.

Το 1855 τα μέλη ενός συλλόγου κρίκετ του Σέφιλντ διοργάνωσαν άτυπους ποδοσφαιρικούς αγώνες, χωρίς να έχουν ορίσει επίσημους κανονισμούς. Στις 24 Οκτωβρίου 1857 ο δικηγόρος Ναθάνιελ Κρέσγουϊκ (Nathaniel Creswick) και ο Γουίλιαμ Πρεστ (William Prest), μέλη των Old Harrovians, προχωρούν σε μία κίνηση που μετέπειτα θα άλλαζε τον αθλητισμό, ιδρύοντας τη Σέφιλντ Φ.Κ. (Sheffield FC) ή αλλιώς την αρχαιότερη ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο.

Εκείνη την εποχή δεν είχε ιδρυθεί ακόμα η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγγλίας (The Football Association), η οποία καθιέρωσε ενιαίους κανόνες για το άθλημα με αποτέλεσμα να υπάρχουν διάφορες μορφές ποδοσφαίρου. Οι ιδρυτές της Σέφιλντ Κλαμπ, καθιερώνουν τους «Sheffield Rules» (Κανόνες του Σέφιλντ). Σε αυτούς δεν υπάρχει το οφσάιντ ή το πέναλτι, κανείς διαιτητής, ενώ δεν υπάρχουν δοκάρια στις «εστίες» παρά μόνο κορδέλες.

Οι «Κανόνες του Σέφιλντ» διαφέρουν από τους σημερινούς και σε αυτούς βασίστηκαν οι κανόνες του αυστραλιανού ποδοσφαίρου, που καθιερώθηκαν το επόμενο έτος. Τα μέλη του συλλόγου διοργάνωναν αγώνες μεταξύ τους, φτιάχνοντας αυτοσχέδιες ομάδες, όπως: «Ελεύθεροι – Παντρεμένοι» ή «Επαγγελματίες – Διάφοροι».

Το πρώτο ντέρμπι παγκοσμίως

Το 1860 ιδρύεται η γειτονική με τη Σέφιλντ ομάδα, Χόλαμ Φ.Κ. (Hallam F.C.) και πλέον υπάρχει… κόντρα. Στις 26 Δεκεμβρίου του 1860 οι δύο ομάδες έπαιξαν για πρώτη φορά μεταξύ τους το «ντέρμπι του Σέφιλντ» ή το «The Rules Derby», όπως έγινε γνωστό στο Νησί. Νικήτρια ήταν η Σέφιλντν με 2-0. Πρόκειται για ένα τοπικό ντέρμπι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί το αρχαιότερο ποδοσφαιρικό τοπικό ντέρμπι παγκοσμίως. Ως το 1862 είχαν ιδρυθεί 15 σύλλογοι στην περιφέρεια του Σέφιλντ, οι οποίοι αποδέχτηκαν τον «Κανόνα του Σέφιλντ» και το 1867 ίδρυσαν την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Σέφιλντ (Sheffield Football Association). Ως τότε η Σέφιλντ Φ.Κ. αγωνιζόταν μόνο με ομάδες από άλλες περιοχές.

Το 1863, η Σέφιλντ Φ.Κ. έγινε μέλος της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FA) αλλά ανάλογα με τον αντίπαλο χρησιμοποιούσε και τους δικούς της κανόνες. Π.χ. στις 31 Μαρτίου 1866 διεξήχθη ένας αγώνας μεταξύ των μικτών ομάδων του Σέφιλντ και του Λονδίνου στο Battersea Park, στον οποίο χρησιμοποιήθηκαν οι κανονισμοί της ομοσπονδίας. Εν τούτοις η Σέφιλντ συνέχισε να αγωνίζεται με τους δικούς της κανόνες μέχρι το 1878, οπότε αποδέχθηκε τον ενιαίο κανονισμό της ομοσπονδίας.

Οι «Ταξιδευτές της Πέμπτης»

Το 1876 ορισμένοι παίκτες της Σέφιλντ Φ.Κ. επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στο «Sheffield Challenge Cup». Όμως ο σύλλογος είχε αποφασίσει να μην αγωνίζεται σε τοπικούς αγώνες. Έτσι οι παίκτες αυτοί αγωνίζονταν κάθε Πέμπτη στο τοπικό κύπελλο και ονόμασαν την ομάδα τους «Thursday Wanderers», δηλαδή. «Ταξιδευτές της Πέμπτης». Η παράλληλη αυτή ομάδα αγωνίστηκε τρεις περιόδους: 1876-77 ως 1878-79, κερδίζοντας το Κύπελλο την τελευταία χρονιά. Μια προσπάθεια αναβίωσής της στις αρχές της δεκαετίας του 1880 δεν είχε συνέχεια.

Η παρακμή και το… σημερα

Η σταδιακή απομάκρυνση της ομάδας από την κορυφή του ποδοσφαίρου ξεκίνησε με την καθιέρωση του επαγγελματισμού το 1885. Οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές της Σέφιλντ Φ.Κ. δεν κατάφεραν να ανταγωνιστούν τις επαγγελματικές ομάδες και σημείωσαν βαριές ήττες από την Άστον Βίλα, τη Νότιγχαμ Φόρεστ και τη Νοτς Κάουντι. Τότε η Σέφιλντ Φ.Κ. πρότεινε στην ομοσπονδία τη δημιουργία ενός ξεχωριστού Κυπέλλου Ερασιτεχνών, το οποίο πράγματι καθιερώθηκε και το 1904 το κατέκτησε η ομάδα. Αυτό αποτελεί το πρώτο κύπελλο της ιστορίας της και το μοναδικό εθνικό τρόπαιο που έχει κατακτήσει.

Το 1949 η Σέφιλντ Φ.Κ. έγινε μέλος της «Yorkshire League». Παρέμεινε σε αυτή ως το 1982, οπότε η Y.L. συγχωνεύτηκε με την «Midland League» και δημιουργήθηκε η «Northern Counties East League».

Στα 33 χρόνια της συμμετοχής της στην Yorkshire League, η Σέφιλντ Φ.Κ. κατέκτησε μόλις έναν τίτλο, το έπαθλο της Β΄ κατηγορίας το 1975-76. Με την ένταξή της στη νέα λίγκα αγωνίστηκε στις χαμηλές κατηγορίες. Κέρδισε δυο φορές τον τίτλο της Α΄ κατηγορίας, το 1988-89 και το 1990-91 και συμμετείχε στην ανώτερη κατηγορία (Premier Division) συνεχώς από το 1991 ως το 2007. Το 2006-07 τερμάτισε στη δεύτερη θέση. Αυτή είναι η υψηλότερη θέση που έχει καταφέρει ποτέ, με αποτέλεσμα να προκριθεί στον τελικό γύρο για την ανόδό της από τις τοπικές προς τις Εθνικές κατηγορίες. Έτσι το 2007-08 αγωνίζεται στην Α΄ κατηγορία της «Northern Premier League».

Σήμερα οι «The Ancients» (Οι Αρχαίοι) ή «The Club» (Ο Σύλλογος), όπως είναι τα παρατσούκλια της Σέφιλντ, αγωνίζεται στη «Division One South East» της «Northern Premier League» με έδρα το «Home of Football Ground» χωρητικότητας 2.089 οπαδών αλλά με μόλις 250 καθίσματα!

Μπορεί στον αγγλικό ποδοσφαιρικό χάρτη να μην βρίσκεται σε ψηλή θέση, η αρχαιότερη ομάδα του κόσμου όμως χαίρει διεθνούς αναγνώρισης λόγω ακριβώς της παλαιότητάς της. Έχει ιδρύσει ένα δίκτυο μελών, στο οποίο επιφανή μέλη είναι οι: Σβεν-Γκόραν Έρικσον (Sven-Göran Eriksson), Σεπ Μπλάτερ (Sepp Blatter) και Michael Vaughan. Επίσης, από το 2004 έχει συνδεθεί με τη διάσημη Ρεάλ Μαδρίτης, αφού είναι οι μοναδικές ομάδες στις οποίες έχει απονεμηθεί το Έπαθλο Τιμής της ΦΙΦΑ (FIFA Order of Merit).

Τον Οκτώβρη του 2007 για τον εορτασμό της επετείου των 150 ετών του σωματείου, διοργανώθηκε ένα τουρνουά στο οποίο συμμετείχαν η Ίντερ και ο Άγιαξ στο «Μπράμαλ Λέιν», όπου εμφανίστηκε και ο Πελέ ως επίτιμος καλεσμένος. Το παιχνίδι κόντρα στην ιταλική ομάδα έληξε με 5-2 για τους «νερατζούρι», αλλά το σημαντικότερο ήταν η παρουσία 18,741 οπαδών στις εξέδρες. Ο θρυλικός Βραζιλιάνος παρουσίασε επίσης και μια έκθεση στην οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό τα αυθεντικά χειρόγραφα που περιείχαν τους κανονισμούς του αθλήματος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.