ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πόλωση: Ο βασικός λόγος του… κατήφορου!

Πόλωση: Ο βασικός λόγος του… κατήφορου!

Η… κατρακύλα του ελληνικού ποδοσφαίρου στην 18η θέση και η αιτία που όλοι ασχολούνται με το δέντρο ενώ το δάσος «καίγεται»!

Το ελληνικό ποδόσφαιρο στην 18η θέση της Ευρώπης. Το ranking της UEFA είναι… σκληρό, αλλά ταυτόχρονα δείχνει και το μέγεθος του πισωγυρίσματος των συλλόγων μας στις εκτός συνόρων διοργανώσεις. Μια διαδικασία που έχει τις αιτίες της, όσο κι αν δε θέλει να τις δει κανείς.

Καμία… ψαλίδα δεν έχει μεγαλώσει. Άλλωστε αν τα βάλουμε κάτι, αναμετρήσεις κόντρα σε τοπ ομάδες της Ευρώπης είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο. Και κόντρα σε αυτούς τους συλλόγους, οι ελληνικές ομάδες καταφέρνουν να διατηρήσουν μια κάποια αξιοπρέπεια. Στοιχείο που πηγαίνει… περίπατο απέναντι σε κλαμπ που θεωρητικά έπρεπε να τα… έχεις τους «χεριού» σου!

Γιατί λοιπόν έρχονται όλες αυτές οι αποτυχίες και η… ελεύθερη πτώση στην Ευρώπη; Η απάντηση είναι απλή: Η πόλωση εντός των συνόρων, αναγκάζει τις ομάδες μας να στρέφουν εκεί το ενδιαφέρον τους, να σπαταλούν εκεί την ενέργειά τους και να αφήνουν στην τύχη τους τα… σαλόνια των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Ο Ολυμπιακός μοιάζει να αρκείται στην είσοδο στους ομίλους του Champions League και ίσως η εξαίρεση της σεζόν 2019-20 να αποτελεί την απόλυτη επιβεβαίωση αυτού που μοιάζει πλέον με κανόνα. Διότι το 2019-20, ο Ολυμπιακός πέτυχε κάτι στην Ευρώπη όταν πλέον φάνηκε πως η ανωτερότητά του στο Πρωτάθλημα δε θα αμφισβητηθεί.

Ο ΠΑΟΚ είναι πρόσφατα τα παραδείγματα που… παράτησε ουσιαστικά την Ευρώπη (τη σεζόν που εντός συνόρων πήρε αήττητο Πρωτάθλημα) για να είναι η ομάδα που θα διεκδικήσει εγχώριους στόχους.

Η ΑΕΚ από μόνη της μείωσε τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, απ’ τη στιγμή που δεν μπήκε στη διαδικασία να εκμεταλλευτεί το λάθος του ΠΑΟΚ για να παίξει αυτή στα προκριματικά του Champions League. Διότι μέσα στην πόλωση εντός των συνόρων, αισθάνθηκε πως θα είναι προτιμότερο γι’ αυτή να έχει το ηθικό πλεονέκτημα πως «ενώ εγώ μπορούσα, δεν έκανα ένσταση».

Αυτά είναι απλά κάποια παραδείγματα των τριών καλύτερων ομάδων της χώρας τα τελευταία χρόνια. Ο Παναθηναϊκός που διαχρονικά στην Ευρώπη αποτελούσε τη «δύναμη» της Ελλάδας, δεν υπάρχει λόγω των δικών του λαθών-χειρισμών τα τελευταία χρόνια, οπότε είναι ένα ακόμη πρόβλημα.

Η πόλωση, πάντως, έχει αλλάξει και τη λογική του ίδιου του κόσμου. Οι οπαδοί πλέον δεν μεταδίδουν την πίεση προς την ομάδα τους για να πετύχει κάτι στην Ευρώπη. Αρκούνται στο να νικήσουν ένα ντέρμπι και έτσι η Ευρωπαϊκή αποτυχία περνά σα να μην έγινε! Γι’ αυτό έφτασαν οι Ελληνικές ομάδες στο σημείο να θεωρούν επιτυχία απλά το να αγωνιστούν σε φάση ομίλων κι από εκεί και πέρα τίποτα…

Με βασικό κίνητρο που δείχνει τη συνολική λογική, τα έσοδα που φέρνει η συγκεκριμένη διαδικασία. Έχουν ξεχάσει οι σύλλογοί μας τι θα πει απαίτηση για επιτυχία, για μια αξιοσημείωτη πορεία. Μέχρι που δεν ενοχλούνται στην περίπτωση αποκλεισμού, καθώς θα μειωθεί η κούραση και αυτό θα κάνει καλό στο Ελληνικό Πρωτάθλημα!

Γιανγκ Μπόις, Μόλντε, Σλάβια Πράγας, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Αντβέρμπ, Βόλφσμπεργκερ. Μερικές απ’ τις ομάδες που συνεχίζουν στην Ευρώπη. Το ελληνικό ποδόσφαιρο λόγω της πόλωσης και της ενέργειας που σπαταλούν οι σύλλογοί του για να είναι… πρώτοι στο χωριό, έχουν «κατορθώσει» να βρίσκονται στη σκιά αυτών των ομάδων. Γι’ αυτό και όσο κοιτούν όλοι πως θα απολαύσουν τη σκιά του δέντρου, δεν καταλαβαίνουν πως γύρω τους το δάσος… έχει πάρει φωτιά!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η Ευρώπη έκανε το πιο ισχυρό βήμα προειδοποίησης προς την Τουρκία