ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άρης-ΠΑΟΚ: Το ντέρμπι που ισοδυναμεί με τίτλο!

Άρης-ΠΑΟΚ: Το ντέρμπι που ισοδυναμεί με τίτλο!

Άρης-ΠΑΟΚ: Διαχρονικά σημαίνει πολλά περισσότερα ακόμη κι από τρόπαιο!

Το πάθος δεν περιγράφεται. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις ούτε η ένταση. Όποτε ο Άρης βρίσκει απέναντί του τον ΠΑΟΚ, ποτέ δεν είναι ένα απλό παιχνίδι. Ποτέ δεν είναι απλά ένα ντέρμπι! Είναι η… φωτιά που σιγοκαίει σε μια πόλη ολόκληρη. Αν και είναι μάλλον προσβλητικό να κλείσουμε το ενδιαφέρον αυτού του αγώνα στα στενά πλαίσια της Θεσσαλονίκης!

Απ’ το 1925 άρχισε να… σιγοκαίει αυτή η φλόγα, που μέσα στα χρόνια όλο και την «τάιζαν» με ξερά ξύλα. Διάφορα γεγονότα, διάφορες κινήσεις, απλές διαφορές, καζούρα, στοιχεία που έγιναν αιτία να αυξάνεται το πάθος, η θέληση, η διάθεση…

Τότε σύμφωνα με μαρτυρίες τουλάχιστον (δεν υπάρχουν ιστορικά ντοκουμέντα που να αναφέρονται στο γεγονός) ο Άρης που ήταν η δύναμη στη Θεσσαλονίκη, αντιμετώπισε σε φιλικό την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης (ομάδα απ’ την οποία προέκυψε ο ΠΑΟΚ). Μάλιστα είχαν συμφωνήσει (πάντα σύμφωνα με τον μύθο) πως ο νικητής θα κρατήσει το κίτρινο και το μαύρο. Ο Άρης επικράτησε 5-2, αποτέλεσμα αναμενόμενο καθώς ήταν σαφώς ανώτερος εκείνη την εποχή. Εν συνεχεία προέκυψε ο Πανθεσσαλονίκιος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών, έχοντας πρώτο του έμβλημα το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο (πριν αλλάξει στον δικέφαλο αετό με κλειστά τα φτερά, έμβλημα που έχει μέχρι σήμερα φυσικά).

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 μέχρι τις αρχές αυτής του ’90, ήρθαν τα σπουδαία ντέρμπι του μπάσκετ να «φουντώσουν» την κόντρα. Διότι ποτέ ξανά αυτές οι δύο μεγάλες ομάδες, δεν διεκδικούσαν τίτλους ουσιαστικά μεταξύ τους! Βλέπετε η κόντρα τους κυρίως δε βασίστηκε σε «μάχες» για τρόπαια. Πάντα ήταν από μόνα τους τα μεταξύ τους παιχνίδια ένα είδος… τίτλου! Ειδικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης σήμαιναν τόσα μα τόσα πολλά!

Έχει τεράστιο ενδιαφέρον ακόμη και ο τρόπος που αναφέρεται ο οπαδός της μίας ομάδας στην άλλη, στην καθημερινότητα της πόλης. Η λέξη «συμπολίτης» ακούγεται συχνά, όχι με την καλή έννοια πάντως. Απλά είναι ο τρόπος που βρίσκουν οι Αρειανοί και οι ΠΑΟΚτσήδες (μην τους λέτε ΠΑΟΚτζήδες θα σας χλευάσουν) να αποφεύγουν να λένε το όνομα του «εχθρού»!

Παράλληλα, οι αναφορές για να πικάρουν τον αντίπαλο, είναι πάρα πολλές. Οι δύο που έχουν επικρατήσει περισσότερο, είναι οι εξής:

Οι οπαδοί του Άρη αναφέρονται στον ΠΑΟΚ ως «οι φιλοξενούμενοι». Επειδή είναι ομάδα προσφυγική ενώ αυτοί που ίδρυσαν και υποστήριζαν τον Άρη ήταν βέροι Θεσσαλονικείς.

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ απ’ την άλλη, αναφέρονται στον Άρη ως «ομάδα γειτονιάς». Με αυτό εννοούν πως η δυναμική των «κίτρινων» είναι μόνο σε μερικές γειτονιές της πόλης, τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ έχει μεγάλη οπαδική δύναμη και εκτός Θεσσαλονίκης, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Απ’ όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, πρόκειται για τεράστιο ντέρμπι που μεγάλωσε όχι μέσω διεκδίκησης τίτλων αλλά μέσω αντιπαλότητας για όποιο λόγο μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Με την ευρηματικότητα των υποστηρικτών των δύο τεράστιων συλλόγων της χώρας, να βρίσκουν διαρκώς τρόπους να τη διατηρούν! Μετατρέποντας το Άρης-ΠΑΟΚ ή ΠΑΟΚ-Άρης, στο πιο ρομαντικό ντέρμπι της χώρας!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κατασκοπευτικό θρίλερ: Κατάθεση μάγειρα «έκαψε» τον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου