ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Δεν είναι ντέρμπι, είναι… βεντέτα!

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Δεν είναι ντέρμπι, είναι… βεντέτα!

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Οι θεωρίες για το πώς άρχισε η «έχθρα» των δύο ομάδων

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον ΠΑΟΚ. Και το αντίθετο να συνέβαινε, η ένταση, το πάθος και η διάθεση για νίκη, δε θα μειωνόταν σε καμία απ’ τις δύο πλευρές. Οι δύο αυτές ομάδες δεν συνθέτουν το… clasico της χώρας, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν μία αθλητική «βεντέτα» που κρατά χρόνια! Από τότε που οι περισσότεροι θυμούνται τους εαυτούς τους.

Πώς αλήθεια ξεκίνησε αυτή η «έχθρα»; Αν το καλοσκεφτεί κανείς, οι δύο μεγάλοι σύλλογο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο δε… διασταυρώνουν τα ξίφη τους πολλές φορές για κάποιο τίτλο. Κυρίως τα τελευταία χρόνια συμβαίνει αυτό με τη συγκεκριμένη συχνότητα. Πριν δεν ίσχυε το ίδιο.

Οι θεωρίες για το πώς άρχισε αυτή η κόντρα, που δεν πρόκειται να κοπάσει ποτέ, είναι αρκετές. Όλες σωστές, βασισμένες σε ιστορικά γεγονότα. Ας δούμε λοιπόν αυτές που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στην κόντρα Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ. Αυτές που… έριξαν ξύλα στη φωτιά της «έχθρας».

*Πρώτα απ’ όλα ο αγώνας του 1963. Το Νοέμβριο εκείνης της σεζόν συγκεκριμένα, όταν ο Ολυμπιακός έπαιξε με τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν μπροστά στο σκορ, αλλά λίγο μετά ο Ραπτόπουλος ισοφάρισε. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν όλοι… Ο Σημαντήρης έβαλε το χέρι του εντός εστίας και έδιωξε την μπάλα. Ήταν γκολ, σε διαφορετική περίπτωση πέναλτι. Όμως ο Βούλγαρος διαιτητής, Ρουμέντσεφ, έδειξε… άουτ! Τότε λοιπόν ο ΠΑΟΚ αποχώρησε απ’ το γήπεδο και μηδενίστηκε. Ήταν η αρχή…

*Μάρτιος 1965. Οι δύο ομάδες είναι να αναμετρηθούν στην Τούμπα. Το ματς διαρκώς αναβάλλεται και οι Θεσσαλονικείς θεωρούν πως γίνεται επίτηδες για να ευνοηθεί ο Ολυμπιακός, προκειμένου να έχει ετοιμοπόλεμο τον Γιούτσο. Όταν τελικά έγινε ο αγώνας, οι Πειραιώτες θριάμβευσαν 4-0 με τον Γιούτσο να πετυχαίνει κι ένα γκολ. Οι αντιδράσεις πάντως ήταν μεγάλες. Σε τέτοιο σημείο που ο κόσμος του ΠΑΟΚ… μπούκαρε στο γήπεδο κι έσπασε τα δοκάρια στις εστίες!

*Η πιο διαδεδομένη αιτία της κόντρας, είναι φυσικά η περίπτωση του Γιώργου Κούδα. Ιούνιο του 1966 ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ΠΑΟΚ, είχε υπογράψει στον Ολυμπιακό! Οι αντιδράσεις ήταν τεράστιες! 30.000 κόσμου βγήκε στους δρόμους, απαιτώντας την ακύρωση της μεταγραφής. Κάθε ματς των δύο ομάδων… μύριζε μπαρούτι πλέον. Μέχρι που το 1968 ο ΓΓΑ επί δικτατορίας, Κώστας Ασλανίδης, υπέγραψε την ακύρωση της μεταγραφής, με τον όρο μάλιστα πως αν ο Γιώργος Κούδας δεν επιστρέψει στον ΠΑΟΚ για να αγωνιστεί, δε θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική ομάδα! Τότε, λοιπόν, ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκαν συνθήματα κατά του «αθηνοκεντρικού κράτους»!

*Το 1972-73 οι δύο ομάδες διεκδίκησαν μέχρι τέλους το Πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ είχε τον τίτλο ουσιαστικά στα χέρια του! Στις 22 Απριλίου 1973 φιλοξένησε την Παναχαϊκή. Με τον κόσμο να έχει γεμίσει την Τούμπα και το κλίμα να είναι πανηγυρικό. Το τελικό 3-5 για τους Πατρινούς, όχι απλά σόκαρε το «δικέφαλο», αλλά ουσιαστικά έδωσε τον τίτλο στους «ερυθρόλευκους»! Λίγες μέρες μετά, οι φήμες άρχισαν απ’ την Πάτρα και έφτασαν μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με αυτές, ο τότε ισχυρός άνδρας των Πειραιωτών, Νίκος Γουλανδρής, είχε δώσει πριν στους Πατρινούς ύψους 2.000.000 ευρώ! Με σκοπό να νικήσουν τον ΠΑΟΚ. Κάτι που φυσικά δεν αποδείχθηκε ποτέ, αλλά συγχρόνως κάτι που έριξε… λάδι στη φωτιά της «έχθρας»!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Στο τραπέζι έκτακτα μέτρα για τα καταστήματα στις «κόκκινες» περιοχές