ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

European Super League: Η παραδοχή της ήττας κι η συγγνώμη στον κόσμο (video)

European Super League

European Super League: Το εγχείρημα της «κλειστής» λίγκας κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος», αναγκάζοντας έναν από τους πρωτοστάτες του να παραδεχθεί την αποτυχία.

Ο Αντρέα Ανιέλι κατείχε θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, αλλά αποφάσισε να της γυρίσει την πλάτη και να πρωτοστατήσει στη δημιουργία της ESL.

Τα πράγματα φυσικά δεν εξελίχθηκαν όπως περίμενε ο πρόεδρος της Γιουβέντους κι οι υπόλοιποι 11 σύλλογοι κι ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε με πολλά όνειρα εξελίχθηκε σε φιάσκο.

Οι φήμες ήθελαν τον Ανιέλι μάλιστα να παραιτείται από την προεδρία των πρωταθλητών Ιταλίας, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι η αποτυχία του εγχειρήματος, κάτι που παραδέχθηκε κι ο ίδιος.

Το αφεντικό της Γιούβε υπογράμμισε ότι: «Για να είμαστε ειλικρινείς χωρίς τις αγγλικές ομάδες δεν μπορούμε να προχωρήσουμε» και συμπλήρωσε: «Είμαι πεπεισμένος για την ομορφιά του πρότζεκτ, όμως ομολογουμένως δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να τεθεί σε εφαρμογή».

Σε ερώτηση για το αν υπήρξε επικοινωνία και με άλλες ομάδες για να λάβουν μέρος, ανέφερε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω το ποιες ομάδες ήρθαν σε επαφή μαζί μας σε 24 ώρες, ρωτώντας μας αν θα μπορούσαν να γίνουν μέλη. Μπορεί να είπαν ψέμματα, αλλά εγώ επικοινώνησα με αρκετά κλαμπ».

Τέλος, αναφέρθηκε στην καθοριστική παρουσία του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ώστε να μην προχωρήσει το πρότζεκτ, λέγοντας ότι: «Έκανα κάποιες εικασίες πως αν αυτές οι έξι αγγλικές ομάδες αποχωρούσαν και απειλούσαν την ESL, θα θεωρούνταν ως μια επίθεση στο Brexit και στο πολιτικό σχέδιο τους».

Η συγγνώμη των ιδιοκτητών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Την ίδια ώρα, «συγγνώμη» από τους φιλάθλους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το εγχείρημα της European Super League ζήτησε μέσω ανοικτής επιστολής του ο εκ των ιδιοκτητών, Τζόελ Γκλέιζερ, τονίζοντας πως θα κάνει ότι περνάει απ’ το χέρι του για να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο πλευρών.

Αναλυτικά...

«Προς όλους τους υποστηρικτές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ,

Τις τελευταίες ημέρες, βιώσαμε όλοι το μεγάλο πάθος που γεννάει το ποδόσφαιρο και τη βαθιά πίστη των οπαδών μας για αυτόν τον σπουδαίο σύλλογο. Κάνατε σαφές με ξεκάθαρο τρόπο την αντίθεσή σας στην European Super League και όλοι ακούσαμε. Κάναμε λάθος και θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε τα πράγματα.

Παρά το γεγονός πως είναι φρέσκες πληγές και αντιλαμβάνομαι πως θα χρειαστεί να περάσει καιρός ώστε να επουλωθούν, θα αφοσιωθώ πλήρως να ξαναχτίσω την εμπιστοσύνη με τους οπαδούς μας και να μάθω από το μήνυμα που στείλατε με τόσο πειστικό τρόπο.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο χρειάζεται να γίνει πιο βιώσιμο μέσα από την πυραμίδα για μεγαλύτερο διάστημα. Πάντως, αποδεχόμαστε πλήρως ότι η Super League δεν ήταν ο σωστός δρόμος για να το πετύχουμε αυτό.

Ψάχνοντας να δημιουργήσουμε ένα πιο σταθερό θεμέλιο για το παιχνίδι, αποτύχαμε να δείξουμε τον απαιτούμενο σεβασμό σε βαθιά ριζωμένες παραδόσεις -άνοδος, υποβιβασμός, την πυραμίδα- και για αυτό ζητάμε συγνώμη. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος ποδοσφαιρικός σύλλογος και λυπούμαστε πραγματικά για την αναστάτωση που προκλήθηκε μέσα στις τελευταίες ημέρες. Είναι σημαντικό για μας να ξαναφτιάξουμε τα πράγματα.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει μία πλούσια κληρονομιά και αναγνωρίζουμε την ευθύνη μας να ανταποκρινόμαστε στην σπουδαία παράδοση και στις αξίες μας. Η πανδημία μάς έχει φέρει μπροστά σε τόσες πολλές μοναδικές προκλήσεις και είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και οι φίλαθλοί της από το Μάντσεστερ και σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αντιδράσει σε τεράστιες πιέσεις όλο αυτό το διάστημα.

Συνειδητοποιούμε επίσης πως είναι αναγκαίο να επικοινωνήσουμε με εσάς, τους οπαδούς μας, επειδή θα είστε για πάντα στην καρδιά του συλλόγου. Να είστε σίγουροι πως θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ξαναχτίσουμε τις σχέσεις με τους άλλους μετόχους, με την προοπτική να δουλέψουμε μαζί πάνω σε λύσεις για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ποδοσφαιρική πυραμίδα.

Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητά μας είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλες τις ομάδες μας για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στο τέλος της σεζόν. Κλείνοντας θα ήθελα να αναγνωρίσω πως είναι η στήριξή σας που κάνει αυτόν τον σύλλογο τόσο σπουδαίο και σας ευχαριστούμε για αυτό.

Με τους πιο θερμούς χαιρετισμούς

Τζόελ Γκλέιζερ».