ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το αφεντικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που διώχνουν οι οπαδοί!

Το αφεντικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που διώχνουν οι οπαδοί!

Golden boy, τεχνοκράτης, εργασιομανής, αλλά... καμία σχέση με το ποδόσφαιρο

Ο Εντ Γούντγουορντ αποχωρεί από τα διοικητικά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μόλις ολοκληρωθεί το 2021 ως αποτυχημένος, για τον απλούστατο λόγο ότι οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν έχουν κατακτήσει ούτε ένα πρωτάθλημα την τελευταία οκταετία. Οι φίλοι της Γιουνάιτεντ είναι και… φανατικοί της εθνικής Αγγλίας, και το Euro 2021 Πρόγραμμα τους απασχολεί έντονα σιγά - σιγά. Ωστόσο, δεν μπορούν να αφήσουν στην άκρη και τον σύλλογο που αγαπούν!

Ποιος είναι όμως στην πραγματικότητα ο 48χρονος Εντ Γούντγουορντ, στον οποίο έχουν επιτεθεί οι οπαδοί του ιστορικού συλλόγου ζητώντας του να φύγει από την ομάδα μαζί με την οικογένεια Γκλέιζερ; Ποιος είναι ο «διαχειριστής» ενός τόσο ιστορικού brand name που αμείβεται με 4 εκατ. λίρες το χρόνο για να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο;

Σύμφωνα με τους επικριτές του, ήταν ένας τραπεζικός μεσαίου επιπέδου, που είχε όμως προσωπική επαφή με τους Γκλέιζερ. Ωστόσο, το 2007 ανέλαβε το εμπορικό κομμάτι του συλλόγου και τα έσοδα από 48.7 εκατ. λίρες που ήταν το 2005, ανέβηκαν στα 117.6 εκατ. λίρες το 2012. Εδώ πρόκειται για τεράστια επιτυχία.

«Ειδικός στην αποτυχία»

Διόλου τυχαίο ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει δώσει ούτε μία συνέντευξη. Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ ναύλωσαν αεροπλάνο το 2018 για να δει όλη η Αγγλία το πανό που έγραφε ότι «ο Εντ Γούντγουορντ είναι ειδικός στην αποτυχία». Την ίδια ώρα τα έσοδα έφταναν τα 627 εκατ. λίρες κάνοντας μοναδικό ρεκόρ με περισσότερους από 70 χορηγούς σε όλο τον πλανήτη.

Από την άλλη μετά την αποχώρηση του Φέργκιουσον ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να κρατήσει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Γουέιν Ρούνεϊ, την ώρα που εκείνος ετοιμαζόταν να πει το «ναι» στην Τσέλσι. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής έσπασε όλα τα ρεκόρ του Μπόμπι Τσάρλτον πριν αποχωρήσει από τον σύλλογο, αλλά τη μέρα που έκλεινε την πόρτα πίσω του ήταν φανερό ότι δεν είχε κανένα συναισθηματικό δεσμό με τον σύλλογο.

Η ατάκα του Μόγιες

Η Ντέιβιντ Μόγιες που αναγκάστηκε να συνεργαστεί μαζί του, ως πρώτος προπονητής στη μετά Φέργκιουσον εποχή, «έτρωγε» συνεχώς πόρτα. Ζήτησε κάμποσους παίκτες για την ενίσχυση της ομάδας αλλά είδε μόνο τον Φελαϊνί και τον Μάτα να έρχονται. «Δεν ξέρω αν αυτός ο άνθρωπος είναι ιδιοφυία ή ένας κλόουν» είχε πει κάποια στιγμή ο Σκωτσέζος προπονητής, φανερά δυσαρεστημένος από τη συνεργασία που (δεν) είχαν.

Ο Γούντγουορντ ήταν ο άνθρωπος που έκανε την προσφορά για 80 εκατ. λίρες προκειμένου να αποκτηθεί ο Χάρι Μαγκουάιρ από τη Λέστερ, γεγονός που θεωρήθηκε επίσης τεράστια αποτυχία. Πολύ μέτριος για να είναι η πιο ακριβή μεταγραφή αμυντικού στην ιστορία του ποδοσφαίρου μέχρι τότε, ακριβότερη και από εκείνη του Φαν Ντάικ στη Λίβερπουλ.

Ούτε ο Λουίς Φαν Χάαλ, ούτε ο Ζοσέ Μουρίνιο έφυγαν ευχαριστημένοι από τη Γιουνάιτεντ με τη συνεργασία που είχαν με τον Γούντγουορντ. Οι παίκτες που ζητούσαν δεν έρχονταν ποτέ, το πλάνο άλλαζε ανάλογα με τη διάθεση του Γούντγουορντ και στο τέλος εκείνος δεν ρωτούσε κανένα προπονητή πριν να πάρει τις αποφάσεις του.

Παγωμένες ήταν οι σχέσεις του και με τον σερ Αλεξ, με τον οποίο είχαν σχετικά καλή συνεργασία μόνο τους πρώτους 10 μήνες. Το παράπονο όλων; Οτι ο τεχνοκράτης διοικητικός παράγοντας δεν ήξερε τίποτα από ποδόσφαιρο και αποφάσιζε για όλα.

Ο Σάντσες και οι Γκλέιζερ

Ανάμεσα στις τεράστιες αποτυχίες του και η μεταγραφή του Χιλιανού Σάντσες που έφτασε να πληρώνεται περισσότερο από όλους μέσα στο σύλλογο, χωρίς να μπορεί να προσφέρει το παραμικρό. Υπό διάλυση τα αποδυτήρια εκείνο το διάστημα, αλλά ο Γούντγουορντ συνέχισε να πίνει ατάραχος τον διπλό εσπρέσο που είναι ο αγαπημένος καφές του.

Οι Γκλέιζερ πάντως ήταν εκείνοι που κρύβονταν πίσω από κάθε ενέργειά του. Με όλη την οικογένεια είχε τις καλύτερες σχέσεις και γι’ αυτό αποφάσισε εν λευκώ για όλα τα ζητήματα του συλλόγου. Εκείνοι έβλεπαν το ταμείο να ξεχειλίζει από λεφτά, οπότε δεν τους ένοιαζε αν η ομάδα θα πάρει το πρωτάθλημα. Business is business αλλά το ποδόσφαιρο είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση.