ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Euro 2020: Η Ελβετία έκανε το θαύμα της! Απέκλεισε την Πρωταθλήτρια Κόσμου Γαλλία (videos)

Euro 2020

Euro 2020: Η Ελβετία αποδείχθηκε πολύ σκληρή για να «πεθάνει», επέστρεψε από το 3-1 και απέκλεισε τη Γαλλία στα πέναλτι (5-4, 3-3κ.α.), με τον Κιλιάν Εμπαπέ να εξελίσσεται σε μοιραίο.

Η ομάδα του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς έδειξε σε όλους ότι όταν δεν τα παρατάς μπορεί να πετύχεις τα πάντα! Εκείνη έκανε τη μεγάλη έκπληξη της φάσης των «16» και στα προημιτελικά θα αντιμετωπίσει την Ισπανία.

Μολονότι είδαν τους «τρικολόρ» να κάνουν το 3-1 σε διάστημα 20 λεπτών, οι Ελβετοί δεν το έβαλαν κάτω, βρήκαν δύο γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο για το 3-3 κι έστειλαν το ματς στην παράταση. Εκεί άντεξαν και τα πάντα κρίθηκαν στα πέναλτι, όπου ευστόχησαν και στα πέντε!

Αντίθετα, ο Κιλιάν Εμπαπέ αστόχησε στο πέμπτο και τελευταίο για την ομάδα του και μετά την Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πορτογαλία, τη διοργάνωση αποχαιρέτησε κι η Πρωταθλήτρια Κόσμου, Γαλλία.

Η εξέλιξη του αγώνα

Η Γαλλία «κουβαλώντας» την ταμπέλα του φαβορί προσπάθησε να μπει δυνατά στο ματς και να επιβάλει από το ξεκίνημα την κυριαρχία της, ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καθόλου όπως τα υπολόγιζε. Οι «τρικολόρ» δεν είχαν πλάνο και κατεύθυνση στο παιχνίδι τους, κι ως εκ τούτου δεν ήταν αποτελεσματικοί στις αποφάσεις τους. Ο Εμπαπέ με τις κούρσες του προσπάθησε να γίνει απειλητικός, αλλά σχεδόν πάντα έβρισκε μπροστά κάποιον Ελβετό αμυντικό, ενώ και τα μακρινά σουτ δεν είχαν τύχη.

Από την άλλη, οι Ελβετοί τα πήγαν εξαιρετικά στο τακτικό κομμάτι και εμφάνισαν μια στιβαρή εικόνα στην άμυνα, ενώ ευτύχησαν να σκοράρουν στην πρώτη σημαντική στιγμή του ματς με τον Σεφέροβιτς, ο οποίος νίκησε κατά κράτος τον Λαγκλέ και με κεφαλιά έκανε το 1-0 στο 15ο λεπτό. Εν κατακλείδι, με βάση την εικόνα του πρώτου ημιχρόνου μόνο άδικο δεν ήταν το γεγονός ότι η ομάδα του Πέτκοβιτς πήγε στα αποδυτήρια, έχοντας το προβάδισμα.

Οι Γάλλοι μπήκαν «κοιμισμένα» και στο δεύτερο μέρος και βρέθηκαν μια... ανάσα από το να μείνουν δύο γκολ πίσω! Ο Παβάρ ανέτρεψε τον Ζούμπερ μέσα στην περιοχή κι ο διαιτητής αφού άφησε το ματς να συνεχιστεί, στη συνέχεια πήγε στο VAR και καταλόγισε το πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Ροντρίγκεζ, αλλά ο Λορίς έδιωξε την μπάλα και κράτησε όρθια την ομάδα του στο 55', σε μια φάση έμελλε να αλλάξει τα πάντα στο ματς.

Οι παίκτες του Ντεσάμπ «ξύπνησαν» και μέσα σε τέσσερα λεπτά από εκείνη τη στιγμή ανέτρεψαν την κατάσταση! Ο Μπενζεμά έκανε ωραία κίνηση στο 57' για το 1-1, ενώ ήταν κι αυτός που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με κοντινή κεφαλιά στο 59', μετά από τρομερή ομαδική συνεργασία. Η Γαλλία έπαιζε πλέον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κι είχε πάρει τον έλεγχο του ματς, φτάνοντας τελικά και σε ένα τρίτο τέρμα! Ο Πολ Πογκμπά με ένα τρομερό σουτ έξω από την περιοχή, πέτυχε ένα γκολ ποίημα στο 75ο λεπτό, ολοκληρώνοντας ένα τρομερό 20λεπτό για την ομάδα του.

Κάπου εκεί όλα έδειχναν ότι οι «τρικολόρ» «καθάρισαν» την πρόκριση, ωστόσο οι μαχητικοί Ελβετοί δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη κι όπως η Κροατία κόντρα στην Ισπανία έκαναν ένα εντυπωσιακό come back! Ο Σεφέροβιτς σκόραρε για δεύτερη φορά στο 81' κι ο Γκαβράνοβιτς που μπήκε ως αλλαγή στο 73' κι είχε ακυρωθέν γκολ στο 85', «χτύπησε» στο 90ο λεπτό για το 3-3! Η τελευταία ευκαιρία ανήκε στη Γαλλία, η οποία είχε δοκάρι με τον Κομάν στην τελευταία φάση του 90λεπτου.

Στην παράταση ήταν φανερό ότι αμφότερες οι ομάδες ήταν εξουθενωμένες από την υπερπροσπάθεια κι η Γαλλία ήταν αυτή που προσπάθησε περισσότερα για ένα γκολ. Δημιούργησε φάσεις, αλλά δεν μπόρεσε να σκοράρει κι ως εκ τούτου το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι. Εκεί ο Εμπαπέ εξελίχθηκε σε μοιραίο κι η Ελβετία κέρδισε (με 5-4) για πρώτη φορά σε τέτοια διαδικασία μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες.

Τα γκολ του αγώνα

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Με ποιο σκεπτικό αποφάσισε η εισαγγελία ανηλίκων για την επιμέλεια της Λυδίας