ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Premier League: Διαγνώστηκε με άνοια ο θρύλος της Λίβερπουλ, Τέρι ΜακΝτέρμοτ

Λιβερπουλ
AP Images

Premier League: Ο Τέρι ΜακΝτερμότ, ένας από τους σπουδαιότερους μέσους της Λίβερπουλ, έχει διαγνωστεί με άνοια, όπως ανακοίνωσε ο αγγλικός σύλλογος.

Ο ΜακΝτερμότ βοήθησε τους «κόκκινους» να κατακτήσουν τέσσερα πρωταθλήματα, τρία, τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα Κύπελλο UEFA και δύο League Cup, από το 1974-1982.

Επίσης, ανακηρύχθηκε παίκτης της χρονιάς από την ένωση επαγγελματιών παικτών (PFA) το 1980. Ο 69χρονος, που αγωνίστηκε 25 φορές με την εθνική Αγγλίας, δήλωσε στην ιστοσελίδα του συλλόγου, ότι βρίσκεται στα αρχικά στάδια της άνοια, μετά από νοσοκομειακές εξετάσεις.

«Πρέπει να το συνεχίσω και θα το κάνω», είπε ο ΜακΝτέρμοτ και συνέχισε: «Είναι ο τρόπος που μεγάλωσα. Τίποτα δεν μου ήρθε εύκολα. Δεν φοβάμαι να το διαχειριστώ και επίσης, όπως είδαμε, υπάρχουν πολλοί πρώην παίκτες σε χειρότερη κατάσταση από εμένα. Το να τη νικήσεις είναι μία δεύτερη μάχη. Το χειρότερο ήταν ότι, μέχρι να διαγνωστεί η κατάστασή μου δεν ξέρεις τι συμβαίνει. Ο αριθμός των πρώην παικτών που διαγιγνώσκονται με άνοια ή Αλτσχάιμερ είναι τρομακτικός».

Η ανακοίνωση του ΜακΝτερμότ έρχεται μετά την ανακοίνωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και του Σκωτσέζου Ντένις Λο, ότι έχει διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ και άνοια. Ο πρώην συμπαίκτης του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αγγλίας Μπόμπι Τσάρλτον διαγνώστηκε επίσης με την πάθηση τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Μία πραγματικότητα που σίγουρα παίρνει τρομακτικές διαστάσεις στο χώρο του ποδοσφαίρου, αφού ο θάνατος (15/8) του Γερμανού κανονιέρη Γκερντ Μίλερ, διαγνωσμένος με άνοια από το 2008, επιτάχυνε ανησυχίες και προβληματισμό.

Όπως είχε συμβεί και τον Οκτώβριο με το θάνατο του Νόμπι Στάιλς, ενώ σίγουρα δεν πρόκειται για σύμπτωση, το γεγονός ότι έξι ποδοσφαιριστές της Μπέρνλι, πρωταθλήτρια το 1960 έχουν πεθάνει εξαιτίας της άνοιας.

«Ο κίνδυνος για τους πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό ήταν πενταπλάσιος για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ, τετραπλάσιος για τη νόσο του κινητικού νευρώνα και διπλάσιος για Πάρκινσον», δήλωσε στο BBC ο νευρολόγος Γουίλι Στιούαρτ, που ήταν επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και τη Hampden Sports Clinic, σε έρευνα σχετικά με το πώς οι κεφαλιές συνδέονται με βλάβες του εγκεφάλου

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες συνέκριναν τους θανάτους 7.676 πρώην ποδοσφαιριστών με εκείνους 23.000 ανθρώπων που ανήκουν στον γενικό πληθυσμό. Το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν ανδρών που έπαιξαν επαγγελματικά ποδόσφαιρο στη Σκωτία από το 1900 έως το 1976.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λέρος: Τούρκοι ψαράδες έφτασαν μέχρι την... Αγία Μαρίνα - Κίνδυνος θερμού επεισοδίου (video)