ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η UEFA «απέναντι» από τη FIFA: «Όχι στην κερδοσκοπική προσέγγιση, απογοητευμένη από τη μεθοδολογία»

UEFA FIFA
AP Images

Η UEFA με ανακοίνωση της έκανε γνωστούς τους λόγους της διαφωνίας της με τη FIFA για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία προωθεί εδώ και καιρό αυτή την πρόταση και σχεδιάζει συνάντηση με τους ανθρώπους των εθνικών ομοσπονδιών για να τους πείσει για την υλοποίηση του συγκεκριμένου πρότζεκτ.

Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και πολλές αντιδράσεις, καθώς μια τόσο μεγάλη αλλαγή θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το ετήσιο καλεντάρι του ποδοσφαίρου. Η UEFA με ανακοίνωση της εξέφρασε με τον πλέον επίσημο τρόπο τη διαφωνία της για τα σχέδια της FIFA.

Αναλυτικά...

«Η UEFA αναγνωρίζει ότι η FIFA έχει παρουσιάσει μια πρόταση που προϋποθέτει διπλασιασμό των τελικών τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 2028 καθώς και των τελικών τουρνουά του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών από το 2025, σε συνδυασμό με μαζική αναδιάρθρωση των ημερομηνιών που επιφυλάσσει το Διεθνές Ημερολόγιο Αγώνων για τους αγώνες που διεξάγονται τακτικά από όλες τις 211 ενώσεις μέλη της FIFA.

Είμαστε ευγνώμονες για την προσοχή που υπάρχει αναφορκά με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα UEFA, με την προτεινόμενη διπλή συχνότητα της τελικής διοργάνωσης, αλλά προτιμούμε να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα με μια περιεκτική και όχι κερδοσκοπική προσέγγιση.

Η UEFA είναι απογοητευμένη με τη μεθοδολογία που έχει υιοθετηθεί, η οποία έχει οδηγήσει έως τώρα σε ριζικές μεταρρυθμίσεις να ανακοινωθούν και να προωθηθούν ανοιχτά προτού δοθεί, μαζί με άλλους ενδιαφερόμενους, η ευκαιρία να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε συνάντηση διαβούλευσης.

Υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι που συνδέονται με αυτό το σχέδιο:

• η υποβάθμιση της αξίας του Νο 1 παγκόσμιου γεγονότος ποδοσφαίρου, του οποίου η διοργάνωσή του ανά τέσσερα χρόνια δίνει ένα μυστήριο με το οποίο έχουν μεγαλώσει γενιές οπαδών.

• η διάβρωση των αθλητικών ευκαιριών για τις πιο αδύναμες εθνικές ομάδες με την αντικατάσταση των τακτικών αγώνων με τα τελικά τουρνουά.

• ο κίνδυνος βιωσιμότητας για τους παίκτες, που αναγκάζονται να συμμετέχουν σε καλοκαιρινούς αγώνες υψηλής έντασης κάθε χρόνο αντί να κάνουν μεγαλύτερα διαλείμματα από την αγωνιστική δράση για την ανάκαμψή τους.

• ο μελλοντικός κίνδυνος για τα γυναικεία τουρνουά, που επισκιάζονται από την εγγύτητα των κορυφαίων ανδρικών εκδηλώσεων.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις σοβαρές ανησυχίες που προκαλεί η πρόταση της FIFA με την πρώτη ματιά και δεν μπορούν να διαλυθούν απλά με ατεκμηρίωτα διαφημιστικά συνθήματα σχετικά με τα υποτιθέμενα οφέλη ενός πιο φορτωμένου ημερολογίου με την παρουσία περισσοτερών τελικών φάσεων μεγάλων διοργανώσεων».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στη Ρόδο: Αυτή είναι η εκπαιδευτικός που σκότωσε πριν αυτοκτονήσει ο σύντροφός της

ΕΝΦΙΑ 2021: Εδώ θα βρείτε τα εκκαθαριστικά σας - Τέλος το Taxisnet

Ιωάννα Μαλέσκου: Ξέσπασε για το «κόψιμο» της εκπομπής της - Η απάντηση στην Καινούργιου