ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στα «σχοινιά» η UEFA λόγω της κρίσης στην Ουκρανία - Στο επίκεντρο η χορηγική σχέση με την Gazprom

Champions League
AP Images

UEFA: Η κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας κι Ουκρανίας έχει αρχίσει να δημιουργεί αφόρητη πίεση στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

Δεν είναι μόνο η απόφαση να διεξαχθεί ο τελικό του Champions League στην Αγία Πετρούπολη, αλλά κι η χορηγική σχέση της UEFA με την εταιρεία «κολοσσό» του φυσικού αερίου Gazprom.

Η απόφαση του Βλάντιμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, αλλά κι η αποστολή ρωσικών στρατευμάτων έχει προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων. Από αυτό δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο το ποδόσφαιρο.

Το ενδεχόμενο αλλαγής της έδρας του Champions League παραμένει υπό εξέταση κι όσο περνούν οι μέρες τόσο μοιάζει ως θέμα χρόνου να συμβεί. Πλέον, τίθεται θέμα και για τη μακροχρόνια συνεργασία της Gazprom με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

Ο Κρις Μπράιαντ, βουλευτής των Εργατικών που συμμετέχει στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, μιλώντας στους «Financial Times», είπε ότι η UEFA πρέπει να διακόψει τις σχέσεις της με την Gazprom. Δηλώσεις που ακολούθησαν εκείνες του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είπε ότι «είναι αδιανόητο ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό τουρνουά να διεξαχθεί τη Ρωσία, μετά την εισβολή της σε ένα κυρίαρχο κράτος».

«Η UEFA παρακολουθεί συνεχώς και στενά την κατάσταση και οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί εάν χρειαστεί», επανέλαβε η UEFA, όταν ρωτήθηκε από την εξειδικευμένη ιταλική ιστοσελίδα Calcio e Finanza, για τη συνεργασία με την με την εταιρεία «κολοσσό» του φυσικού αερίου.

Η Gazprom ανανέωσε τη χορηγία της για το Champions League τον Μάιο του περασμένου έτους για τα επόμενα τρία χρόνια αντί συνολικού ποσού 120 εκατομμυρίων ευρώ (40 εκατ. ετησίως), σύμφωνα με στοιχεία της SportBusiness Sponsorship, ενώ ο Αλεξάντερ Ντιούκοφ, διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Neft, είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA.

Πιέσεις για τη συνεργασία της με την Gazprom δεν δέχεται όμως μόνο η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, αλλά κι η Σάλκε. Ο γερμανικός σύλλογος είπε ότι παρακολουθεί «τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη με μεγάλη ανησυχία», αλλά πρόσθεσε ότι η Gazprom Γερμανίας είναι «αξιόπιστος εταίρος» εδώ και 15 χρόνια και ότι υπάρχει «συνεχής διάλογος με τον κύριο χορηγό μας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Πόλεμος» και για τον τελικό του Champions League: Στον «αέρα» η διεξαγωγή του στη Ρωσία