ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Θλίψη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Γιούργκεν Γκραμπόφσκι

Γιούργκεν Γκραμπόφσκι
Twitter: @DFL_Official

Γερμανία: Ένας από τους σπουδαίους «καλλιτέχνες» του ποδοσφαίρου, ο Γιούργκεν Γκραμπόφσκι, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Ο εκλιπών σήκωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Εθνική Δυτικής Γερμανίας το 1974, παίζοντας βασικο ρόλο στη διοργάνωση που φιλοξένησε η χώρα του.

Μετά το σοκ (0-1) απέναντι στην Ανατολική Γερμανία, ο Γκραμπόφσκι βοήθησε να ξεκινήσει η ανατροπή στο τουρνουά, με νίκη επί της Σουηδίας (4-2), σκοράροντας ένα γκολ. Στον τελικό του Μονάχου τα «πάντσερ» είχαν νικήσει την Ολλανδία των Κρόιφ και Νέεσκενς με 2-1.

Γεννημένος στις 7 Ιουλίου 1944 στο Βισμπάντεν, ο Γκραμπόφσκι ξεκίνησε ως επιθετικός και στη συνέχεια καθιερώθηκε ως ακραίος, ενώ μπορούσε να αγωνιστεί και ως επιθετικός μέσος.

Το 1965 μεταγράφηκε στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης και μαζί της κατάκτησε το Κύπελλο Γερμανίας το 1974 και το 1975, καθώς και το τότε Κύπελλο UEFA, το 1980.

Με την εθνική Δυτικής Γερμανίας μέτρησε 44 συμμετοχές και 5 γκολ. Ήταν μέλος της αποστολής στα Μουντιάλ του 1966 (δεν έπαιξε), 1970 και 1974. Ήταν γνωστός για την ευελιξία του, καθώς μπορούσε να παίξει και στις δύο πλευρές της επίθεσης.

Η καριέρα του τερματίστηκε το 1980, ύστερα από τραυματισμό που υπέστη από τάκλιν του Λόταρ Ματέους, παίκτη της Γκλάντμπαχ τότε, σε έναν αγώνα πρωταθλήματος.

Διαβάστε επίσης:

Θλίψη στον Ολυμπιακό: Πέθανε ο Νίκος Σιδέρης