Super League Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός
Πηγή: Intime News
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Super League: Η πιο αμφίρροπη των τελευταίων ετών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα σεζόν

Super League: «Παραδοσιακά» το ελληνικό πρωτάθλημα είναι από τα τελευταία που εκκινούν, αλλά τουλάχιστον φέτος «υπόσχεται» ότι θα είναι ιδιαίτερα αμφίρροπο - Το Newsbomb.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη σεζόν 2022/23, που ξεκινάει απόψε (19/8).

Ακόμα και σε μια ιδιαίτερη σεζόν λόγω της διεξαγωγής του Μουντιάλ 2022, η Super League είναι από τα τελευταία πρωταθλήματα που ξεκινούν.

Είναι κάτι που «πληρώνουν» οι ομάδες που αγωνίζονται στην Ευρώπη, κάτι που φάνηκε και φέτος καθώς μόνο ο Ολυμπιακός συνεχίζει εκτός συνόρων. ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Άρης αποχαιρέτησαν νωρίς.

Τουλάχιστον η φετινή Super League αφήνει υποσχέσεις ότι θα είναι ένα από τα πιο αμφίρροπα πρωταθλήματα των τελευταίων ετών.

Αμφισβητείται ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός, την περασμένη αγωνιστική περίοδο, εκμεταλλεύτηκε κυρίως το γεγονός ότι δεν είχε αντίπαλο και πήρε στο «ρελαντί» το τρίτο συνεχόμενο και 47ο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Φέτος, η σεζόν ξεκίνησε με τη φυγή του Πέδρο Μαρτίνς, μετά από τέσσερις σεζόν, μπαίνοντας σε μια νέα εποχή με τον Κάρλος Κορμπεράν στην τεχνική ηγεσία.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πολλά ερωτηματικά και προβληματική εικόνα αυτή τη στιγμή, με τον Ισπανό τεχνικό να έχει πολλά θέματα να λύσει. Εν κατακλείδι μοιάζει πιο πιθανό από ποτέ να αμφισβητηθεί η κυριαρχία του τα τελευταία τρία χρόνια.

Με τον «αέρα» του νέου γηπέδου η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ τερμάτισε πέμπτη και… καταϊδρωμένη πέρσι απογοητεύοντας με την εικόνα της. Το γεγονός ότι έμεινε εκτός Ευρώπης της έδωσε τον χρόνο για να «χτιστεί» ενόψει μιας σεζόν, όπου θα μπει στο νέο της γήπεδο, μετά από 19 χρόνια. Όπως είναι φυσικό υπάρχει μεγάλη ανυπομονησία. Η έλευση του Ματίας Αλμέιδα, οι καλές κινήσεις που έγιναν, αλλά κι η θετική εικόνα στα φιλικά, έχουν γεμίσει προσδοκίες τους «κιτρινόμαυρους».

Super League AEK Αραούχο
Μεγάλες προσδοκίες υπάρχουν στην ΑΕΚ, η οποία μπαίνει φέτος στο νέο της γήπεδο, μετά από 19 χρόνιαIntime

«Δυνάμωσαν» Παναθηναϊκός και Άρης, «ερωτηματικό» ο ΠΑΟΚ

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε πέρσι το Κύπελλο Ελλάδας (πρώτος τίτλος μετά από οκτώ χρόνια) και το καλοκαίρι πραγματοποίησε εξαιρετικές κινήσεις. Το «τριφύλλι» δείχνει ότι μετά από αρκετά χρόνια θα είναι και πάλι στους διεκδικητές του πρωταθλήματος.

Έναν τίτλο ονειρεύεται κι ο Άρης, ο οποίος πραγματοποίησε μεταγραφές από το πάνω ράφι! Οι «κίτρινοι» στοχεύουν κυρίως στο Κύπελλο, αλλά έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μια θέση στην πρώτη τριάδα.

Όσον αφορά στον ΠΑΟΚ, ξεκίνησε με έναν «βαρύ» αποκλεισμό από τη Λέφσκι και δείχνει ότι αν δεν ενισχυθεί δύσκολα θα μπορέσει να κάνει πρωταθλητισμό. Βέβαια, έχει χρόνο για να αλλάξει την κατάσταση, καθώς να θυμίσουμε ότι φέτος η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώνεται στις 15 Σεπτεμβρίου.

Super League ΠΑΟΚ - Άρης
Ο Άρης πραγματοποίησε μεταγραφές από το πάνω ράφι, ενώ ο ΠΑΟΚ δείχνει να χρειάζεται ενίσχυση για να κάνει πρωταθλητισμόIntime

Για μια θέση στην εξάδα!

Ο ΠΑΣ Γιάννινα βρέθηκε πέρσι στα playoffs και μάλιστα είχε ένα άκρως ανταγωνιστικό πρόσωπο. Το καλοκαίρι, όμως, έχασε τον Ηρακλή Μεταξά, αλλά και πολλούς σημαντικούς παίκτες, όπως οι Σάλιακας, Πίρσμαν και Περέα. Δύσκολα θα επαναλάβει το επίτευγμα της εξάδας και κυρίως θα ψάξει μια «ήρεμη» σεζόν, χωρίς μπελάδες.

Το πρώτο φαβορί για τα playoffs μοιάζει να είναι αυτή τη στιγμή ο Αστέρας Τρίπολης. Η έλευση του Ηρακλή Μεταξά, αλλά κι η απόκτηση ορισμένων καλών παικτών μπροστά, τον φέρνουν ένα βήμα μπροστά. Στους διεκδικητές θα είναι φυσικά κι ο ΟΦΗ, ο οποίος έχασε πέρσι στο… νήμα τα playoffs. Το γεγονός, βέβαια, ότι καθυστέρησε ο σχεδιασμός κάνει πιο δύσκολη την αποστολή, αλλά ποιότητα σίγουρα υπάρχει. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι η κρητική ομάδα έχει κι ένα άκρως απαιτητικούς οπαδούς.

Πέρσι απέτυχε παταγωδώς, αλλά φέτος δείχνει έτοιμος να επιστρέψει στις γνωστές καλές πορείες του. Ο λόγος φυσικά για τον Ατρόμητο, ο οποίος διατήρησε τον Κρις Κόουλμαν στην τεχνική ηγεσία κι έκανε ποιοτικές προσθήκες.

Super League
O Αστέρας Τρίπολης μοιάζει να έχει τον πρώτο λόγο για την είσοδο στα playoffs, κάτι που δύσκολα θα πετύχει ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος έχασε σημαντικούς παίκτες.Intime

Η μάχη της παραμονής

Η ευχάριστη έκπληξη της περασμένης σεζόν, ο Ιωνικός ευελπιστεί και φέτος σε μια «εύκολη» παραμονή, ενώ ο Βόλος προχώρησε σε 14 μεταγραφές. Επί της ουσίας «έχτισε» μια νέα ομάδα που θα χρειαστεί χρόνο, αν «δέσει», όμως, δεν αποκλείεται να αποτελέσει αουτσάιντερ ακόμα και για την εξάδα. Σε διαφορετική περίπτωση θα παλέψει για να αποφύγει τα «χαμηλά».

Από εκεί και πέρα, ο Παναιτωλικός με τον Γιάννη Αναστασίου θα επιδιώξει να παρουσιάσει ένα καλό πρόσωπο και να δώσει μάχη για την παραμονή του. Το παν για να αποφύγει τον υποβιβασμό θα κάνει η Λαμία, η οποία σώθηκε πέρσι στα μπαράζ. Φέτος, πήρε «μπαρουτοκαπνισμένους» παίκτες, ποντάροντας στην εμπειρία. Τέλος, ο Λεβαδειακός, ο οποίος επέστρεψε μετά από τρεις σεζόν στη «μεγάλη» κατηγορία, δεν μπορεί να έχει άλλον στόχο από την παραμονή και θα πρέπει να παλέψει αρκετά για να τα καταφέρει.

Super League
Η Λαμία πήρε «μπαρουτοκαπνισμένους» παίκτες, ποντάροντας στην εμπειρία στη μάχη που θα δώσει για την παραμονή.Intime

Ανατροπή δεδομένων για τον υποβιβασμό, πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια

Μολονότι η προκήρυξη του πρωταθλήματος έκανε για υποβιβασμό μιας ομάδας και την προτελευταία να παίζει μπαράζ, η ΕΠΟ έφερε ανατροπή δεδομένων. Συγκεκριμένα, αποφάσισε την κατάργηση των αγώνων ανόδου/παραμονής και τον απευθείας υποβιβασμό των δύο τελευταίων στα play outs.

Επίσης, τα ευρωπαϊκά εισιτήρια αυξήθηκαν σε πέντε, από τέσσερα που ήταν τη σεζόν 2021/22. Ο πρωταθλητής κι ο δεύτερος των playoffs θα παίξουν στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 3η και 4η θέση θα παίξουν στα προκριματικά του Europa Conference League, ενώ σε περίπτωση που ο Κυπελλούχος είναι ομάδα της πρώτης τετράδας, τότε ευρωπαϊκό εισιτήριο θα εξασφαλίσει κι ο πέμπτος των playoffs.

Οι ημερομηνίες «κλειδιά» της Super League: 13 αγωνιστικές σε 86 ημέρες!

Το σύστημα διεξαγωγής παραμένει ίδιο για τέταρτη διαδοχική σεζόν. Οι ομάδες παρέμειναν 14, με τη regular season να περιλαμβάνει 26 αγωνιστικές. Στα playoffs θα προκριθούν οι έξι πρώτες, ενώ στα playouts θα αγωνιστούν οι υπόλοιπες. Στο «μίνι» πρωτάθλημα 1-6 θα γίνουν 10 αγωνιστικές, ενώ οι οκτώ ομάδες για τις θέσεις 7-14 θα δώσουν εφτά ματς (έναν γύρο).

Η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, βέβαια, φέρνει μια μεγάλη διακοπή και κάνει ιδιαίτερα απαιτητικό το πρόγραμμα. Το νέο πρωτάθλημα ξεκινά απόψε (19/8), με τον πρώτο γύρο να ολοκληρώνεται στις 13 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι σε διάστημα 86 ημερών θα διεξαχθούν 13 αγωνιστικές.

Στη συνέχεια θα υπάρξει μια μεγάλη διακοπή λόγω Μουντιάλ, με τον δεύτερο γύρο να ξεκινά στις 21 Δεκεμβρίου, ήτοι τρεις ημέρες μετά τη διεξαγωγή του τελικού στο Κατάρ. Η regular season είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στις 12 Μαρτίου και μια εβδομάδα αργότερα (18/3) θα ξεκινήσουν τα playoffs / playouts. Όσο για την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου, αυτή θα γίνει στις 14 Μαΐου.

Αλλαγή στη θέση του Αρχιδιαιτητή

Πέρα από τις αλλαγές στους πάγκους, στα ευρωπαϊκά εισιτήρια και τις ομάδες που «πέφτουν», αλλαγή υπήρξε και στη θέση του Αρχιδιαιτητή. Ο Άγγλος, Στιβ Μπένετ διαδέχθηκε τον συμπατριώτη του, Μαρκ Κλάτενμπεργκ, ο οποίος, πάντως, παραμένει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μολονότι, υπήρξε αντίθετη άποψη από ομάδες της Super League, ανέλαβε τον ρόλο του Τεχνικού Συμβούλου και Εκπαιδευτή Διαιτησίας.

Super League
Οι ημερομηνίες «κλειδιά» της σεζόν 2022/23 στη Super LeagueTwitter: @Super_League_GR

Σε ποιο κανάλι θα παίζουν μπάλα οι 14 ομάδες

Σε αντίθεση με όσα είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, ο τηλεοπτικός χάρτης του πρωταθλήματος ξεκαθάρισε νωρίς φέτος. Η μεγάλη αλλαγή ήταν φυσικά η αλλαγή τηλεοπτικής «στέγης» του Ολυμπιακού, ο οποίος «μετακόμισε» από τη Nova στην CosmoteTV.

Η συνδρομητική πλατφόρμα του ΟΤΕ έκανε ρελάνς με τους «ερυθρόλευκους», μετά από την απώλεια της Premier League που θα παίζει για τις επόμενες έξι σεζόν στα κανάλια Novasports.

Μετά από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η Cosmote θα μεταδίδει τα εντός έδρας ματς των «τριών» μεγάλων, καθώς έχει σε ισχύ από πέρσι συμβόλαιο τόσο με τον Παναθηναϊκό, όσο και με την ΑΕΚ.

Αντίθετα, η Θεσσαλονίκη θα παίζει μπάλα στη Nova, η οποία είχε συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ, ενώ ανανέωσε τη συνεργασία του με τον Άρη, για τα επόμενα τρία χρόνια. Από εκεί και πέρα, «κράτησε» τους ΠΑΣ Γιάννινα, Αστέρα Τρίπολης και Ατρόμητο, ενώ απέκτησε τα δικαιώματα και του «νεοφώτιστου», Λεβαδειακού. Από την άλλη, Ιωνικός, ΟΦΗ, Βόλος ΝΠΣ, Παναιτωλικός και ΠΑΣ Λαμία θα συνεχίσουν να «παίζουν» μπάλα στα κανάλια CosmoteSport.

Εν κατακλείδι, η Cosmote έχει συνολικά οκτώ ομάδες (σ.σ. όπως και πέρσι) κι η Nova τις άλλες έξι. Αναλυτικά:

CosmoteTV

Novasports

Ολυμπιακός

ΠΑΟΚ

Παναθηναϊκός

Άρης

ΑΕΚ

ΠΑΣ Γιάννινα

Ιωνικός

Αστέρας Τρίπολης

ΟΦΗ

Ατρόμητος

Βόλος ΝΠΣ

Λεβαδειακός

Παναιτωλικός

-

ΠΑΣ Λαμία

-

Οι μεταδόσεις της 1ης αγωνιστικής στη Super League

Παρασκευή (19/8)

  • Βόλος – Αστέρας Τρίπολης (21:30 – CosmoteSport1HD)

Σάββατο (20/8)

  • Ατρόμητος – ΟΦΗ (20:00 – Novasports2HD)
  • Λαμία – ΑΕΚ (21:30 – CosmoteSport1HD)
  • ΠΑΟΚ – Παναιτωλικός (21:45 – Novasports Prime)

Κυριακή (21/8)

  • Παναθηναϊκός – Ιωνικός (20:00 – CosmoteSport2HD)
  • Άρης – Λεβαδειακός (20:30 –Novasports Prime)
  • Ολυμπιακός – ΠΑΣ Γιάννινα (22:00 – CosmoteSport1HD)

Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition

Αναΐς Καραγιάννη: Η «Αστραπή» που θέλει να είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι

Premier League: Το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη στη σέντρα – Φαβορί Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ

EuroBasket 2022: Η Εθνική «χτίζει» τo όνειρo της για μετάλλιο

Το «ντέρμπι» με τον καρκίνο των όρχεων: Ο Αλέ κι οι ποδοσφαιριστές που τον νίκησαν!

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ