ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μουντιάλ 2022, Αργεντινή: Μια λαοθάλασσα χαράς που έμεινε στην ιστορία

Αργεντινή
AP Photo/Rodrigo Abd

Μουντιάλ 2022: Πάνω από 4.000.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες για την ιστορική παρέλαση της Αργεντινής, η οποία δεν έμελλε να μην ολοκληρωθεί ποτέ!

Ο Λιονέλ Μέσι κι οι συμπαίκτες του ανέβασαν τη χώρα στην κορυφή του κόσμου κι οι συμπατριώτες τους βγήκαν στους δρόμους για να τους αποθεώσουν.

Πάνω από 4.000.000 Αργεντινοί βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, για να αποθεώσουν τους ήρωες τους, μετά τον θρίαμβο στο Μουντιάλ 2022. Ο συγκεκριμένος αριθμός αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 των κατοίκων του Μπουένος Άιρες. Η κυβέρνηση της χώρας, άλλωστε, είχε κηρύξει εθνική αργία!

Η παρέλαση των ποδοσφαιριστών πάνω στο ανοικτό πούλμαν ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) κι ήταν προγραμματισμένο να διανύσει μια απόσταση μόλις 40 χιλιομέτρων, καταλήγοντας στο προεδρικό μέγαρο. Πανηγυρισμοί, συνθήματα και μπόλικο αλκοόλ, με τον Λιονέλ Μέσι να είναι αυτός που έδωσε πρώτος το «σύνθημα», πίνοντας ένα τεράστιο ποτήρι μπύρας.

Η διαδρομή ξεκίνησε από το προπονητική κέντρο στο Εσέισα, αλλά μόλις το πούλμαν έφτασε σε κεντρικούς δρόμους, «φράκαρε» στη λαοθάλασσα που υπήρχε. Ήταν αδύνατο για τον οδηγό να προσέξει να μην πατήσει τόσο κόσμο, την ίδια ώρα που αρκετοί προσπαθούσαν να βρεθούν δίπλα στους παίκτες, πηδώντας από τις γέφυρες. Κάποιοι τα κατάφεραν και κάποιοι όχι, με το αποτέλεσμα να είναι οδυνηρό.

Στον περίφημο Οβελίσκο γινόταν από νωρίς χαμός. Θεωρητικά εκεί θα ήταν το επίκεντρο της φιέστας, αλλά από νωρίς οι υπεύθυνοι αποφάσισαν τελικά το πούλμαν να μην περάσει από εκεί. Γενικότερα, η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει και μετά τη βραδιά της υποδοχής, η οποία δυστυχώς περιλάμβανε έναν νεκρό και 340 τραυματίας, τα αρχικά πλάνα άλλαξαν τελείως.

Οι πρώτες ανακοινώσεις, άλλωστε, έκαναν λόγο για οκτώ τραυματίες λόγω πτώσεων κι όλα τα παραπάνω σε μια ιδιαίτερα ζεστή ημέρα (σ.σ. ο Δεκέμβριος είναι θερινό μήνας στην Αμερική). Κάπως έτσι γρήγορα τέθηκε θέμα ασφάλειας, καθώς ήταν ξεκάθαρο ότι η αστυνομία ήταν αδύνατον να ελέγξει την κατάσταση. Ο πρόεδρος της λίγκας, Κλαούντιο Τάπια κι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Σέρχιο Μπέρνι αποφάσισαν τη διακοπή της παρέλασης.

Το πούλμαν, το οποίο κατάφερε να διανύσει 12 χιλιόμετρα σε τρεις ώρες, βρέθηκε στο χωριό Λουγκάνο, όπου σε ένα ράντσο περίμεναν ελικόπτερα, τα οποία πήραν τους παίκτες και τους γύρισαν πίσω στο προπονητικό κέντρο. Πρώτα, πάντως, έκαναν γύρους στον ουρανό της πρωτεύουσας, περνώντας από τον Οβελίσκο, όπου ο κόσμος τους αποθέωσε.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι ορισμένοι φίλαθλοι βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις της εθνικής Αργεντινής, με ορισμένους να πηδούν τον φράκτη για δουν από κοντά τους «ήρωες» τους. Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι έμειναν στους δρόμους να πανηγυρίσουν, έστω κι αν γνώριζαν ότι δεν θα περάσει το πούλμαν.

Αυτή είναι η τρέλα της Αργεντινής για την μπάλα!

Σχετικές ειδήσεις