ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Euro 2024: Η σημαία της «Μεγάλης Ουγγαρίας» προκαλεί αντιδράσεις στην Ευρώπη

Euro 2024: Η σημαία της «Μεγάλης Ουγγαρίας» προκαλεί αντιδράσεις στην Ευρώπη
AP Photo/Anna Szilagyi

Euro 2024: Ανησυχία έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στην Ευρώπη από την έγκριση που έδωσε η UEFA και η FARE για τη χρησιμοποίηση σημαίας ή πανό με το σχήμα της «Μεγάλης Ουγγαρίας» από τους Μαγυάρους οπαδούς στις αναμετρήσεις της εθνικής τους ομάδας.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία της Εθνικής Ουγγαρίας για την πρώτη «μάχη» στα προκριματικά του Euro 2024. Οι Μαγυάροι υποδέχονται τη Δευτέρα (27/03) την Βουλγαρία, στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής του G ομίλου στην «Puskás Aréna» της Βουδαπέστης. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος αγώνας έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στη… μισή Ευρώπη, έπειτα από μία ανακοίνωση της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ουγγαρίας.

Πριν από μερικές ημέρες, η «MLSZ», η Ομοσπονδία των Μαγυάρων, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έκανε γνωστό πως έχει λάβει την έγκριση από την UEFA και τη FARE, της οργάνωσης εναντίον του ρατσισμού στην Ευρώπη, για τη χρησιμοποίηση από τους οπαδούς σημαίας ή πανό με το σχήμα της «Μεγάλης Ουγγαρίας», ήτοι με τα σύνορα του ουγγρικού βασιλείου από το 1920.

Στα εν λόγω σύνορα υπάρχουν εδάφη που πλέον ανήκουν σε άλλες χώρες, όπως της Αυστρίας, της Σερβίας, της Κροατίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας και της Σλοβακίας. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι σημαίες και τα πανό με το σχήμα της «Μεγάλης Ουγγαρίας» μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους οπαδούς, με την προϋπόθεση πως δεν θα φέρουν κρυφά κείμενα και σύμβολα.

Σύμφωνα με την «MLSZ» στις επίμαχες σημαίες και πανό θα παρουσιάζονται «αρχαία εθνικά σύνορα», ενώ η UEFA και η FARE θεωρούν, έπειτα από σχετική ερώτηση της Ομοσπονδίας της Ουγγαρίας, πως δεν αποτελούν σύμβολα με πολιτικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, με αποτέλεσμα να δίνονται οι απαραίτητες εγκρίσεις.

Τα σύνορα της
Τα σύνορα της "Μεγάλης Ουγγαρίας"wikimedia.org

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η εν λόγω κίνηση από τους Μαγυάρους, αλλά και η απόφαση που έλαβε η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και η οργάνωση για τον ρατσισμό στην Ευρώπη, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Η Ομοσπονδία της Ρουμανίας προχώρησε σε επίσημη «καταγγελία» στην UEFA για την ανακοίνωση των Ούγγρων, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει έγκριση από την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τη χρήση των επίμαχων σημαιών και πανό. Από την πλευρά τους, οι Μαγυάροι επέστρεψαν με νέα ανακοίνωση, στην οποία ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται για σύμβολα που αντιτίθενται των κανόνων της UEFA και η χρήση τους θα γίνεται χωρίς κανένα κρυφό μήνυμα.

Μάλιστα, έσπευσαν να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους για την «καταγγελία» των Ρουμάνων, τονίζοντας πως ερμήνευσαν τα γεγονότα μονομερώς και η κίνησή τους ήταν αδικαιολόγητη επίθεση στην απόφαση της «MLSZ».

Ωστόσο, το συγκεκριμένο ζήτημα ενδεχομένως να προκαλέσει έντονες αναταράξεις στην Ευρώπη. Μπορεί να πρόκειται μόνο για μερικά παιχνίδια στα προκριματικά του Euro 2024, όμως, μία τέτοια κίνηση από τους Μαγυάρους δημιουργεί μία νέα συνθήκη, αφού δίνεται η ευκαιρία σε κάθε ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να προχωρήσει σε επίσημο αίτημα για ανάλογες σημαίες και πανό.

Για παράδειγμα, η Ομοσπονδίας της Αλβανίας μπορεί να ζητήσει τη χρησιμοποίηση σημαιών και πανό με τη «Μεγάλη Αλβανία» με εδάφη από την Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες, όπως και η Τουρκία να παρουσιάσει σημαίες με την οθωμανική αυτοκρατορία.

Σχετικές ειδήσεις