ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τρόμος στο Βέλγιο: Οι Σουηδοί έφυγαν 2,5 ώρες μετά και χωρίς φανέλες για να μην είναι στόχοι

Τρόμος στο Βέλγιο: Οι Σουηδοί έφυγαν 2,5 ώρες μετά και χωρίς φανέλες για να μην είναι στόχοι

Τη διακοπή του ποδοσφαιρικού αγώνα Βέλγιο – Σουηδία, για τα προκριματικά του Euro 2024 έφερε η ένοπλη τρομοκρατική επίθεση το βράδυ της Δευτέρας (16/10) στις Βρυξέλλες.

Ο προκριματικός αγώνας του Euro 2024 ανάμεσα στο Βέλγιο και τη Σουηδία διεκόπη στο ημίχρονο, όταν έφτασαν σε όλους τα τραγικά νέα της δολοφονίας δύο ανθρώπων, από ένοπλο που άνοιξε πυρ στο κέντρο των Βρυξελλών.

Οι φίλαθλοι παρέμειναν εντός του γηπέδου για σχεδόν δυόμισι ώρες καθώς ο αγώνας διεξαγόταν περίπου πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας και περισσότεροι από 35.000 οπαδοί τον παρακολούθησαν.

«Μετά από μια ύποπτη τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες σήμερα το απόγευμα, αποφασίστηκε μετά από συνεννόηση με τις δύο ομάδες και τις τοπικές αστυνομικές αρχές, ότι ο προκριματικός αγώνας του UEFA EURO 2024 μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας έχει εγκαταλειφθεί», ανέφερε η UEFA σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της.

Οι Σουηδοί δημοσιογράφοι ανέφεραν πως είχαν ενημερωθεί για την επίθεση λίγο πριν από την ανάκρουση των εθνικών ύμνων. Οι παίκτες της Σουηδίας δεν ήθελαν να παίξουν το δεύτερο ημίχρονο όταν έμαθαν τα τραγικά νέα και οι Βέλγοι συμφώνησαν. Το σκορ ήταν στο 1-1 όταν αποφασίστηκε η διακοπή και ζητήθηκε από τους οπαδούς της Σουηδίας να παραμείνουν στο γήπεδο. «Εξετάζονται μέτρα για την ασφαλή συνοδεία των οπαδών από τον αγώνα Βέλγιο - Σουηδία έξω από το γήπεδο», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αρχές.

«Ακολουθήστε τις οδηγίες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης», ήταν το μήνυμα προς τους οπαδούς που ήταν στο γήπεδο. Τα δύο θύματα φορούσαν φανέλες της Σουηδίας όταν πυροβολήθηκαν. «Αισθάνομαι εντελώς σοκαρισμένη», είπε μια φίλαθλος στην εφημερίδα Aftonbladet. «Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα. Όλοι βγάζουν τις φανέλες της Σουηδίας και βάζουν ουδέτερα ρούχα. Αυτό είναι πραγματικά δυσάρεστο».

Τυνησιακής καταγωγής ο μακελάρης των Βρυξελλών

Σύμφωνα με τη βελγική τηλεόραση ο δράστης, που διέφυγε και δεν έχει ακόμα συλληφθεί, είναι ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, 45 ετών, Τυνησιακής καταγωγής, κάτοικος Βρυξελλών. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο δράστης δηλώνει μέλος του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Το Βέλγιο έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες ανέβηκε στο ύψιστο επίπεδο (το «4»), στο υπόλοιπο Βέλγιο ανέβηκε (στο «3»).

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο με μήνυμά του στο Χ, ζήτησε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε «επαγρύπνηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα Τρίτη τα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες θα λειτουργήσουν με τηλεργασία, τα κτήρια θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστό θα παραμείνει και το ευρωπαϊκό σχολείο.