ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γαλλία: Εννέα συλλήψεις για την επίθεση στο πούλμαν της Λιόν - «Ήταν εκεί για να πολεμήσουν»

Γαλλία: Εννέα συλλήψεις για την επίθεση στο πούλμαν της Λιόν - «Ήταν εκεί για να πολεμήσουν»
AP Photos

Το γαλλικό ντέρμπι Μαρσέιγ - Λιόν αναβλήθηκε μετά την επίθεση στο πούλμαν των φιλοξενούμενων, με τη γαλλική κυβέρνηση να καταδικάζει την οπαδική βία και να ζητά αυστηρές κυρώσεις. 

Η κυβέρνηση της Γαλλίας καταδίκασε την Δευτέρα (30/10) την πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκε την Κυριακή (29/10) το πούλμαν της Λιόν, έξω από το γήπεδο της Μαρσέιγ, ενημερώνοντας ότι εννέα άτομα συνελήφθησαν μετά τον τραυματισμό του Ιταλού προπονητή, Φάμπιο Γκρόσο.

Ο αγώνας της Ligue 1 μεταξύ δύο αντιπάλων της νοτιοανατολικής Γαλλίας, που έχουν ιστορικό οπαδικής βίας, αναβλήθηκε.

Ο προπονητής της Λιόν, Φάμπιο Γκρόσο, έμεινε αιμόφυρτος και ζαλισμένος αφού χτυπήθηκε στο πρόσωπο και στο κεφάλι από θραύσματα γυαλιού όταν οπαδοί πέταξαν πέτρες στο λεωφορείο.

«Έχουμε δει σχεδόν όλα όσα δεν θα θέλαμε να δούμε», είπε η υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντεά-Καστερά στο France 2 TV, προσθέτοντας ότι οι οπαδοί φώναζαν επίσης ομοφοβικά και ρατσιστικά συνθήματα μέσα στο «Stade Velodrome» της Μασσαλίας: «Ήταν οδυνηρό και αηδιαστικό».

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν είπε ότι εννέα άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής: «Ελπίζω να επιβληθούν οι υψηλότερες δυνατές ποινές φυλάκισης σε εκείνους τους φιλάθλους που κατέστρεψαν το πάρτι για όλους», πρόσθεσε στην BFM TV.

Οι πιθανές κυρώσεις στους συλλόγους θα εξαρτηθούν από τις ποδοσφαιρικές αρχές, όπως τόνισε ο Νταρμανέν ο οποίος αρνήθηκε ότι οι αρχές απέτυχαν να προετοιμαστούν για τον κίνδυνο, λέγοντας ότι ήταν παρόντες 500 αστυνομικοί.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από την επίθεση

Στο RMC Sport, ένας από τους οδηγούς είπε: «Φοβήθηκα. Όλα πήγαν καλά μέχρι την άφιξη κοντά στο γήπεδο Vélodrome. Τα πρώτα λεωφορεία χτυπήθηκαν με πέτρες και αυτοσχέδιες ρουκέτες».

Ο Φαρίντ, οπαδός της Λιόν, ήταν μέσα σε ένα από τα πούλμαν που μετέφεραν φιλάθλους. «Τα παράθυρα αυτών των λεωφορείων έσκασαν. Το CRS μας είπε να επιταχύνουμε. Δεξιά και αριστερά υπήρχαν οπαδοί. Ένιωθα ανασφάλεια. Ήταν εκεί για να πολεμήσουν. Παρά την αστυνομική προστασία, υπάρχουν ακόμη πέντε λεωφορεία των οποίων τα παράθυρα εξεράγησαν», εξηγεί.

Σχετικές ειδήσεις