ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παγκόσμιο Κύπελλο 2026: Αποσύρθηκε η Ερυθραία υπό το φόβο αυτομόλησης παικτών

Παγκόσμιο Κύπελλο 2026: Αποσύρθηκε η Ερυθραία υπό το φόβο αυτομόλησης παικτών
Twitter

Παγκόσμιο Κύπελλο 2026: Την απόσυρση της εθνικής ομάδας της Ερυθραίας από τις αναμετρήσεις του 5ου ομίλου στην αφρικανική ζώνη αποφάσισε η κυβέρνηση της χώρας.

Σε λίγες μέρες, η Ερυθραία ήταν προγραμματισμένο να αντιμετωπίσει το Μαρόκο, στις 16 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της πρεμιέρας του 5ου ομίλου των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, το εν λόγω ματς αναβλήθηκε, μια και η εθνική ομάδα της χώρας της βορειοανατολικής Αφρικής αποσύρθηκε από τις επίσημες υποχρεώσεις της.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι πληροφορίες, κάποιοι ποδοσφαιριστές της Ερυθραίας είχαν αποφασίσει να αυτομολήσουν, μετά το τέλος του αγώνα, ζητώντας πολιτικό άσυλο, θέλοντας να «δραπετεύσουν» από την πατρίδα τους, λόγω της κατάστασης που επικρατεί από το 1993 και την ανεξαρτητοποίηση της χώρας.

Συγκεκριμένα, εδώ και 30 χρόνια, το μοναδικό νόμιμο κόμμα στην Ερυθραία είναι το EPLF, ήτοι το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο, με επικεφαλής τον Ισάια Αφεγουέρκι και όπως μπορεί να συμπεράνει εύκολα κάποιος, είναι πως δεν υπάρχουν πολλές… ελευθερίες.

Σχεδόν άμεσα, η «Halewa Sowra» η υπηρεσία ασφαλείας της χώρας έλαβε τις εν λόγω πληροφορίες και για τον λόγο αυτό, αποφάσισε και… διέταξε, την απόσυρση της εθνικής ομάδας από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η Ομοσπονδία της Ερυθραίας προσπάθησε να αλλάξει τα δεδομένα, αλλά ο επίτροπος αθλητισμού της χώρας, Ζεμέντε Τέκλι, αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε συμμετοχή. Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που έχει τεθεί ένα ανάλογο ζήτημα, μια και το 2019 η Κ21 της Ερυθραίας αγωνίστηκε στην τελική φάση του αφρικανικού πρωταθλήματος και μετά το τέλος, 7 παίκτες είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ουγκάντα.

Σχετικές ειδήσεις