ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Europa League, Παναθηναϊκός-Μακάμπι Χάιφα 1-2: «Αυτοκτονία» κι Ευρώπη τέλος για το «τριφύλλι»

Europa League, Παναθηναϊκός-Μακάμπι Χάιφα 1-2: «Αυτοκτονία» κι Ευρώπη τέλος για το «τριφύλλι»

Europa League: Ο Παναθηναϊκός έχασε… ένα τσουβάλι ευκαιρίες, η Μακάμπι Χάιφα κατάφερε να πετύχει δύο γκολ και με το τελικό 1-2 η ομάδα του Γιοβάνοβιτς ολοκλήρωσε την ευρωπαϊκή της παρουσία για αυτή τη σεζόν.

Τέταρτη συνεχόμενη ήττα στον όμιλο του Europa League. Αυτή τη φορά στον «τελικό» με την Μακάμπι Χάιφα όπου ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν ένα βαθμό για να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή του συνέχεια στο Conference League. Όμως οι Ισραηλινοί «έκλεψαν» μια σπουδαία γι’ αυτούς νίκη στη Λεωφόρο και άφησαν τον Παναθηναϊκό τέταρτο στο γκρουπ κι εκτός συνέχειας στην Ευρώπη.

Το τελικό 1-2 μπορεί να εξηγηθεί εύκολα. Οι γηπεδούχοι έδειξαν να αρχίζουν το ματς με μεγαλύτερη χαλαρότητα απ’ αυτή που θα έπρεπε και μόλις βρέθηκαν πίσω στο σκορ στο 20λεπτο, χωρίς η εικόνα του ματς να δείχνει κάτι τέτοιο πάντως, εμφανίστηκε ξανά το σύνδρομο της απίστευτης δυσκολίας επιστροφής στα παιχνίδια. Παρότι οι «πράσινοι» έχασαν ευκαιρίες με το… τσουβάλι, ειδικά στο δεύτερο μέρος όταν και για μεγάλο διάστημα έπαιζαν μονότερμα τους Ισραηλινούς.

Ακόμη κι εκεί όμως, χρειάστηκε μία φάση για να έρθει το 0-2 και να «σκοτώσει» η Μακάμπι το «τριφύλλι». Το γκολ του Ιωαννίδη στο 90’ ήρθε αργά, κι έτσι με 4 βαθμούς η ελληνική ομάδα έμεινε στην τελευταία θέση του ομίλου και ολοκληρώνει κάπου εδώ την ευρωπαϊκή του παρουσία για το 2023-24. Με τους Ισραηλινούς να συνεχίζουν στο Conference League.

Το παιχνίδι άρχισε με τον Αϊτόρ να γίνεται απειλητικός στο 3ο λεπτό. Ο Ισπανός με ωραία κίνηση βρέθηκε σε θέση για σουτ διαγώνια, το επιχείρησε με την μπάλα να φεύγει λίγο άουτ.

Η Μακάμπι δοκίμασε να γίνει απειλητική στο 13’, αλλά χωρίς να προβληματίσει τον Λοντίγκιν. Τρία λεπτά μετά ο Βιλένα έπιασε καλό σουτ εκτός περιοχής, αλλά με τη μπάλα να περνά άουτ. Κι ενώ ο Παναθηναϊκός είχε τις προϋποθέσεις έστω, ήρθε η Μακάμπι να πάρει προβάδισμα στο ματς στο 20ο λεπτό.

Ο Χαγκάγκ έκανε τη σέντρα από αριστερά, με τον Νταβίντ να παίρνει την κεφαλιά σκοράροντας για το 0-1 προλαβαίνοντας την έξοδο του Λοντίγκιν. Τα δεδομένα της αναμέτρησης άλλαζαν άρδην καθώς οι Ισραηλινοί είχαν το αποτέλεσμα που τους βόλευε.

Οι «πράσινοι» αμέσως προσπάθησαν να ανεβάσουν την πίεσή τους και να γίνουν ακόμη πιο απειλητικοί για να φτάσουν στην ισοφάριση. Η Μακάμπι βέβαια έδειξε πως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στο χώρο. Στο 26’ μάλιστα σκόραρε, αλλά το τέρμα ακυρώθηκε για επιθετικό φάουλ του Πιερό.

Οι γηπεδούχοι έχασαν σημαντική ευκαιρία στο ημίωρο για να φέρουν το παιχνίδι στα ίσα. Ο Βαγιαννίδης γύρισε με τον Ιωαννίδη να κάνει το τακουνάκι, αλλά ο Κεούφ έσωσε την ομάδα του κρατώντας το 0-1.

Ο Μπαρτ Σένκεφελντ στο 33’ έκανε σωτήριο κόψιμο πάνω στον Πιερό, ενώ στο 45’ οι φιλοξενούμενοι απείλησαν ξανά με κεφαλιά που έφυγε άουτ. Στο 2ο λεπτό του έξτρα χρόνου, ο Χουάνκαρ έκανε ωραία σέντρα, με τον Παλάσιος να πλασάρει άουτ. Με ανεκμετάλλευτα κόρνερ των γηπεδούχων το πρώτο μέρος έφτασε στο τέλος του με… θηλιά στο λαιμό του Παναθηναϊκού.

Το δυνατό σουτ του Παλάσιος που έφυγε λίγο άουτ στο 48’, ήταν η πρώτη ευκαιρία του δεύτερου μέρους. Τέσσερα λεπτά μετά ο Γέντβαϊ έπιασε την κεφαλιά, όμως κι αυτή η προσπάθεια κατέληξε άουτ. Η επιμονή του Παναθηναϊκού συνεχίστηκε με το απ’ ευθείας φάουλ του Αϊτόρ στο 56’ να φέρνει εκπληκτική επέμβαση του τερματοφύλακα των Ισραηλινών.

Οι «πράσινοι» ήταν ιδιαίτερα πιεστικοί ψάχνοντας το γκολ. Στο 63’ από κόρνερ ο Ιωαννίδης πήρε την κεφαλιά, με τον Αράο να μην κατορθώνει να βρει την μπάλα για να τη στείλει στα δίχτυα από απόσταση… αναπνοής, χάνοντας σπουδαία ευκαιρία.

Το μονότερμα του Παναθηναϊκού στο δεύτερο μέρος, έφερε ακόμη μια σπουδαία ευκαιρία στο 70’, με τον Μαντσίνι να νικιέται τελικά απ’ τον Κέουφ.

Κι ενώ ο Παναθηναϊκός πίεζε και είχε κλείσει τη Μακάμπι, η ομάδα απ’ τη Χάιφα πιστοποίησε το νόμο του ποδοσφαίρου, πως όταν χάνεις τόσες ευκαιρίες δέχεσαι γκολ. Στο 74’ π Σέρι με σουτ εντός περιοχής έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Η φάση ελέγχθηκε για χέρι, όμως το τέρμα μέτρησε κανονικά για το 0-2.

Η κεφαλιά του Πιερό στο 80’ δεν απείλησε τον Λοντίγκιν, ενώ δύο λεπτά μετά ο Αϊτόρ «τσίμπησε» την μπάλα όμως έφυγε άουτ. Τελικά μετά από τόσες ευκαιρίες, ο Παναθηναϊκός μείωσε το σκορ στο 90’ με τον Φώτη Ιωαννίδη. Μετά από κόρνερ του Μπερνάρ η μπάλα πέρασε, βρήκε στον διεθνή στράικερ και κατέληξε στα δίχτυα για το 1-2!

Στα έξι λεπτά του έξτρα χρόνου δεν άλλαξε κάτι και απλά ήταν τα τελευταία του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη για το 2023-24. Οι «πράσινοι» δεν άξιζαν να χάσουν σύμφωνα με την εικόνα του ματς, όμως το 2-1 της Μακάμπι τους άφησε με την πίκρα του αποκλεισμού.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Λοντίγκιν, Βαγιαννίδης, Σένκεφελντ, Γέντβαϊ, Χουάνκαρ (81’ Μλαντένοβιτς), Μπερνάρ, Αράο, Βιλένα (69’ Τσέριν), Παλάσιος (69’ Μαντσίνι), Ιωαννίδης, Αϊτόρ (89’ Σπόραρ).

ΜΑΚΑΜΠΙ ΧΑΪΦΑ (Μεσαγιέ Ντέγκου): Κέουφ, Χαγκάγκ, Σούντγκρεν (46’ Φέινγκολντ), Γκέρσον, Σεκ, Κορνού (81’ Ποντγκορεάνου), Σέρι (81’ Χαλαϊλι), Καφουμανά, Μοχάμεντ (32’ Ζαμπέρ), Πιερό, Νταβίντ (67’ Ραφαέλοφ).