ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Οι εκτιμήσεις για το που οδηγούνται UEFA-ESL

Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Οι εκτιμήσεις για το που οδηγούνται UEFA-ESL

Η European Super League εμφανίστηκε ξανά στη ζωή του ποδοσφαίρου, η UEFA μοιάζει να τηρεί σκληρή στάση, αλλά το μέλλον σύμφωνα με γνώστες της κατάστασης μοιάζει προδιαγεγραμμένο.

Η δικαίωση της ESL απ’ το ευρωπαϊκό δικαστήριο, φέρνει αλυσίδα εξελίξεων στο ποδόσφαιρο. Ξαφνικά το σενάριο να ζήσει το άθλημα μια κατάσταση όπως συμβαίνει με την Euroleague στο μπάσκετ, φαντάζει περισσότερο από πιθανό. Με εντελώς διαφορετικά μεγέθη φυσικά, καθώς το ποδόσφαιρο είναι… μπίζνα δισεκατομμυρίων ευρώ και οι χορηγίες που διαρκώς προσελκύει ζαλίζουν σε επίπεδο εσόδων.

Κακά τα ψέματα, το ίδιο το προϊόν δεν είναι η βασική ανησυχία των εμπνευστών της European Super League. Η αρχική τους σκέψη και οι κινήσεις που έκαναν απ’ την πρώτη στιγμή, είχαν να κάνουν με τα έσοδα. Ήθελαν τα ποσά να μη μοιράζονται με τρόπο που θα ευνοούσε τους πάντες το ίδιο. Οι μεγάλοι ζητούσαν μεγαλύτερα έσοδα, παρέχοντας παράλληλα στους «μικρούς» σημαντικά ποσά, χωρίς όμως οι ίδιοι να ζημιώνονται.

Το «χαρτί» που παίζει η UEFA έχει να κάνει με τα εγχώρια πρωταθλήματα κυρίως, στοιχείο που παίζει τεράστιο ρόλο για τους φιλάθλους. Συγχρόνως τα εγχώρια πρωταθλήματα στο ποδόσφαιρο προσφέρουν τεράστια έσοδα στα κλαμπ, οπότε πέρα απ’ το ρομαντικό της υπόθεσης, είναι και το οικονομικό στη μέση. Για παράδειγμα μια ομάδα της Premier League έχει σημαντικότερα έσοδα απ’ την Αγγλική λίγκα παρά απ’ το Champions League. Οπότε η UEFA «παίζει» μπάλα μέσω των εγχώριων πρωταθλημάτων.

Παρά τη δικαίωση της European Super League, η δυναμική της έχει μειωθεί σε σχέση με την αρχή της. Πολλές ομάδες αποχώρησαν, ισχυροί παράγοντες όπως η οικογένεια Ανιέλι δεν εμπλέκονται πλέον κι έτσι μέχρι στιγμής φαίνεται πως η δικαίωση είναι καθαρά ηθική και όχι ουσιαστική αναφορικά με το τι θα ακολουθήσει.

Παράλληλα, παρά τη σκληρή στάση της UEFA μέχρι τώρα, είναι βέβαιο πως στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία γνωρίζουν καλά πως δεν τους συμφέρει να είναι σε διαρκή κόντρα με κορυφαία κλαμπ τη στιγμή που υπάρχει ορθάνοιχτο παράθυρο για την ESL αυτή τη στιγμή.

Αναλυτές του θέματος και γνώστες της πραγματικότητας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που έχει μετατραπεί σε big business αυτή τη στιγμή, θεωρούν δεδομένη την κατάληξη της υπόθεσης. Δηλαδή το να καθίσουν σε ένα τραπέζι η UEFA και η ESL προκειμένου να βρουν μια λύση που θα βολεύει και τις δύο πλευρές. Με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να συνεχίζει ως έχει και τα εγχώρια πρωταθλήματα να μην επηρεάζονται στο ελάχιστο.

Η UEFA θέλει όσο το δυνατόν περισσότερες Ομοσπονδίες να είναι ικανοποιημένες μέσω συμμετοχών των συλλόγων τους στις διοργανώσεις της, η ESL θέλει έσοδα αυξημένα κατά πολύ. Κάπου στη μέση θα βρεθεί η χρυσή τομή. Είτε άμεσα είτε στο προσεχές μέλλον. Τα χρήματα για την UEFA υπάρχουν άλλωστε, απλά τα διανέμει σε πολλές πλευρές. Οι οποίες και στο τέλος της ημέρας είναι αυτές που θα ζημιωθούν.

Για παράδειγμα έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σημαντικό «άνοιγμα» στο ποδόσφαιρο γυναικών. Με επενδύσεις για την ανάπτυξή του και την μεγαλύτερη προβολή του. Εκεί η κάνουλα αναμένεται να… κλείσει, με τα χρήματα να πηγαίνουν στην ικανοποίηση των συλλόγων-κολοσσών που πλέον μπορούν ανοιχτά να απειλούν λόγω της δικαίωσης της ESL.

Σε κάθε περίπτωση το σενάριο της διάσπασης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, φαντάζει αρκετά μακρινό. Επειδή τη δεδομένη στιγμή δεν μοιάζουν ώριμες οι συνθήκες για να συμβεί κάτι τέτοιο, οπότε είμαστε στη φάση που δεν συμφέρει κανέναν κάτι τέτοιο. Γεγονός που το γνωρίζουν καλά οι εμπλεκόμενες πλευρές.