ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αναβλήθηκε ο τελικός του Σούπερ Καπ Τουρκίας - Οι Σαουδάραβες απαγόρευσαν τα σύμβολα του Κεμάλ (vid)

Αναβλήθηκε ο τελικός του Σούπερ Καπ Τουρκίας - Οι Σαουδάραβες απαγόρευσαν τα σύμβολα του Κεμάλ (vid)

Σε αναβολή οδηγήθηκε ο τελικός του Super Kopa της Τουρκίας ανάμεσα στη Γαλατασαράι και τη Φενέρμπαχτσε που ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί το βράδυ της Παρασκευής (29/12) στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Αιτία είναι η διαμάχη των δύο συλλόγων και των Αρχών της Σαουδικής Αραβίας για τα τουρκικά σύμβολα με τον Κεμάλ Ατατούρκ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο τσακωμός των δύο κλαμπ με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας προέκυψε εν μέσω ισχυρισμών ότι δεν θα παιχτεί ο τουρκικός εθνικός ύμνος, ενώ υπήρξαν αναφορές ότι οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι δεν θα επέτρεπαν να φορούν μπλουζάκια με τον ιδρυτή Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, από τους παίκτες πριν από τον αγώνα στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων απ’ την ίδρυση του τουρκικού κράτους.

Οι Τούρκοι είχαν προγραμματίσει να συνδυάσουν τον αγώνα με διάφορα events, όπως πανό με μηνύματα για ειρήνη, με μηνύματα για τους θανάτους Τούρκων, μπλουζάκια στο ζέσταμα με τον Κεμάλ Ατατούρκ και ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας στο «Κινγκ Σαούντ».

Οι Σαουδάραβες, εντούτοις, απαγόρευσαν τα περισσότερα εξ αυτών κι αυτό είχε ως συνέπεια από το μεσημέρι να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στην τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, με παράγοντες των τουρκικών συλλόγων. Αν και αρχικά η TFF ενημέρωσε ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί κανονικά και με τα προγραμματισμένα events, όλα άλλαξαν στην πορεία.

Μία ώρα πριν από την έναρξη (19:45) οι αποστολές των ομάδων δεν είχαν φύγει από το ξενοδοχείο όπου κατέλυσαν, διαμηνύοντας ότι αν δεν τους επιτραπεί να φορέσουν τα μπλουζάκια με τον Κεμάλ, δεν θα πήγαιναν στο γήπεδο.

Οι Σαουδάραβες από την πλευρά τους έβαλαν αστυνομικούς στα αποδυτήρια, ώστε να αποτρέψουν τους παίκτες των δύο ομάδων, αν πήγαιναν στο γήπεδο, να βγουν με μπλουζάκια με τον Κεμάλ. Την ίδια ώρα, Τούρκοι φίλαθλοι κατήγγειλαν ότι η αστυνομία τους έβγαλε από το γήπεδο επειδή φορούσαν φανέλες με τα παραπάνω μηνύματα.

Λίγα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του ματς οι παίκτες ενημερώθηκαν πως ο αγώνας αναβλήθηκε, ενώ φέρεται να έχει ήδη υποβάλλει την παραίτησή του ο πρόεδρος της TFF, Μεχμέτ Μπουγιουκεκσί.

Πηγή: ΑΠΕ