ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γιούργκεν Κλοπ: Πήγε ως ελπιδοφόρος προπονητής κι έγινε μύθος!

Γιούργκεν Κλοπ: Πήγε ως ελπιδοφόρος προπονητής κι έγινε μύθος!

Αποχωρεί από τη Λίβερπουλ μόλις συμπληρώσει 9 χρόνια (στο τέλος της σεζόν) ο Γιούργκεν Κλοπ, αφήνοντας πίσω φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην ιστορική επιστροφή των «κόκκινων»!

Στην Ντόρτμουντ «έχτισε» το όνομά του. Ως ένας απ’ τους πιο ελπιδοφόρους προπονητές της Ευρώπης. Η Λίβερπουλ ήταν επί σειρά ετών… νεκροταφείο ελπίδας και φιλοδοξιών. Ο Γιούργκεν Κλοπ τον Οκτώβριο του 2015 δε φοβήθηκε την ευθύνη. Πήγε στο μεγάλο λιμάνι της Αγγλίας, μια ομάδα με τεράστιο παρελθόν αλλά προβληματικό παρόν εκείνη την εποχή. Γιατί πάντα κάτι της… γλιστρούσε την κρίσιμη στιγμή.

Μέσα σε 9 σεζόν, ο Γερμανός αποχωρεί από το «Άνφιλντ» όχι απλά ως επιτυχημένος τεχνικός. Φεύγει ως πραγματικός μύθος. Ο άνθρωπος που «έσπασε» την κατάρα 30 χρόνια μετά. Αυτός που τραγουδήθηκε όσο ελάχιστοι. Με παρουσίες σε τελικούς Champions League και κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Εκείνος που… έδειχνε τα δόντια τους στους αντιπάλους, έτρεχε σαν οπαδός στο χορτάρι και μιλούσε ντόμπρα στις συνεντεύξεις Τύπου.

Τί πέτυχε; Ουσιαστικά τα πάντα. Κυρίως υπενθύμισε στη Λίβερπουλ το μέγεθός της. Της έδωσε έξτρα βάρος στην ήδη βαριά φανέλα της. Γι’ αυτό και η αποχώρησή του στο τέλος της σεζόν, ήδη έχει σοκάρει, έχει συγκινήσει και στεναχωρήσει τους πάντες. Όμως ο Γερμανός πάντα ήξερε να αποχωρεί την κατάλληλη στιγμή. Όταν δηλαδή θα κλαίνε οι πάντες απ’ τη στεναχώρια και δε θα ανακουφιστούν απ’ το «αντίο».

Το ποδόσφαιρο της πίεσης, της αμεσότητας, της ταχύτητας, το υπηρέτησε εκπληκτικά και κατόρθωσε να φτιάξει μόδα με το συγκεκριμένο αγωνιστικό μοντέλο. Από την πρώτη του κιόλας σεζόν, έφτασε στον τελικό του Europa League τον οποίο έχασε απ’ την Σεβίλλη. Ακολούθησε ο τελικός του Champions League κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου ο τραυματισμός του Σαλάχ άλλαξε τις ισορροπίες. Ήρθε η ήττα με 3-1, αλλά η Λίβερπουλ ήταν ξανά εκεί!

Στην Premier League είχαμε τη μεγαλύτερη μάχη στο Αγγλικό πρωτάθλημα. Κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι του φίλου του Κλοπ, Πεπ Γκουαρντιόλα. 98 βαθμούς οι «πολίτες» 97 οι «κόκκινοι». Αλλά την ίδια σεζόν, το Champions League ήταν στα χέρια του Κλοπ! Το 2-0 κόντρα στην Τότεναμ έδωσε το βαρύτιμο τρόπαιο στην ομάδα του λιμανιού.

Η… έκρηξη όμως, ήρθε το 2019-20. Μια πορεία που άρχισε στην Αγγλία και η πρώτη ήττα ήρθε μετά από έξι μήνες! Ένα ασταμάτητο τρένο που δεν το «φρέναρε» ούτε ο Covid-19. Αλλά 30 χρόνια μετά, η Λίβερπουλ του Κλοπ επανήρθε στην κορυφή της Αγγλίας. Παίρνοντας τον 20ο τίτλο. Η… κατάρα είχε σπάσει, ο Γερμανός ήταν οριστικά στο Έβερεστ των «reds».

Ευρωπαϊκό Super Cup, Παγκόσμιο Συλλόγων, Κύπελλο Αγγλίας, Carabao Cup,
Community Shield, ήταν μερικοί ακόμη τίτλοι για τον Κλοπ. Θα μπορούσε να κατακτήσει ένα ακόμη Champions League, αλλά στο Παρίσι η Ρεάλ Μαδρίτης και πάλι σταμάτησε τη Λίβερπουλ στον τελικό.

Στις σεζόν που βρίσκεται στο Λίβερπουλ η ομάδα του ξεπέρασε τα 1.000 γκολ ήδη. Στόχος είναι οι 300 νίκες καθώς λείπουν ακόμη 12. Οι ατομικές διακρίσεις ποτέ δεν ενδιέφεραν τον Γιούρκεν Κλοπ, αυτόν που έτσι κι αλλιώς είναι στους κορυφαίους τεχνικούς του πλανήτη. Και πλέον έχει ένα στόχο: Να αυξήσει τα τρόπαια που θα αφήσει «δώρο» στο Λίβερπουλ, πριν πει το μεγάλο «αντίο» στο τέλος της σεζόν. Ως ένας απ’ τους κορυφαίους όλων των εποχών!