ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου: Στη Σιβηρία το Μουντιάλ είναι μόνο για... πιστούς ποδοσφαιρόφιλους!

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου: Στη Σιβηρία το Μουντιάλ είναι μόνο για... πιστούς ποδοσφαιρόφιλους!

Το Βλαδιβοστόκ έχει διαφορά επτά ζωνών ώρας από τη Μόσχα.

Ο Πάβελ Ουσάνοφ χαίρεται που η χώρα του φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, αλλά στο Μουντιάλ του 2002 που έγινε στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία μπορούσε να παρακολουθεί πιο εύκολα τους αγώνες.

Και αυτό, διότι ο Ουσάνοφ ζει στο Βλαδιβοστόκ, μια πόλη στις ρωσικές ακτές του Ειρηνικού που έχει διαφορά επτά ζωνών ώρας από τη Μόσχα. Όταν ένας αγώνας ξεκινά αργά το βράδυ στη ρωσική πρωτεύουσα, είναι 4.00 το πρωί για τον Ουσάνοφ και τους άλλους κατοίκους της περιοχής του. Αντίθετα, με το Τόκιο η διαφορά είναι μόνο μία ώρα.

«Για τους ανθρώπους, στην άπω ανατολή της Ρωσίας ήταν πολύ πιο εύκολο το 2002», δηλώνει ο Ουσάνοφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Υπηρεσιών του Βλαδιβοστόκ. «Παρόλο που το Μουντιάλ γίνεται στη Ρωσία, λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορά ώρας δεν βολεύει ιδιαίτερα να παρακολουθεί κανείς τους αγώνες απευθείας: το πρωί πρέπει να πάει κανείς στη δουλειά του».

Ωστόσο, το Βλαδιβοστόκ αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα. Ανατολικά των Ουραλίων, που χωρίζουν το ευρωπαϊκό κομμάτι της Ρωσίας από τις τεράστιες εκτάσεις της Ασίας, δεν διεξάγονται αγώνες στο πλαίσιο του Μουντιάλ.

Η πιο κοντινή πόλη στο Βλαδιβοστόκ, στην οποία διεξάγονται αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου, είναι το Γεκατερίνμπουργκ, σε απόσταση 7.200 χιλιομέτρων. Η πτήση έως εκεί διαρκεί τέσσερις ώρες και 35 λεπτά, ενώ το ταξίδι με το τρένο σχεδόν πέντε ημέρες.

Ωστόσο, οι κάτοικοι του Βλαδιβοστόκ δεν αγνοούν τελείως το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι φίλαθλοι γεμίζουν τα μπαρ που μένουν ανοικτά έως αργά για τη μετάδοση των αγώνων. Για τον χθεσινό αγώνα Ισπανίας-Ρωσίας, όλα τα τραπέζια στο μπαρ Penalty του Βλαδιβοστόκ ήταν κρατημένα ημέρες πριν, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του καταστήματος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το γενικότερο ενδιαφέρον, πάντως, δεν είναι τόσο έντονο όπως σε άλλες περιοχές της Ρωσίας. Οι Αρχές της πόλης είχαν τοποθετήσει μια γιγαντοθόνη στην κεντρική πλατεία για τον εναρκτήριο αγώνα του Μουντιάλ μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας, που έγινε στη 01.00 το πρωί, μια μάλλον πολιτισμένη ώρα για το Βλαδιβοστόκ. Σε μια πλατεία όμως με χωρητικότητα αρκετών χιλιάδων θεατών, εμφανίστηκαν μόνο περίπου 200 φίλαθλοι, φορώντας σκουφιά και κασκόλ, για να προστατευθούν από τις χαμηλές νυκτερινές θερμοκρασίες.