ΣΠΟΡ

Στέφανος Ντούσκος: Το «χρυσό» παιδί της Ελλάδας! Από το «δεν κάνω σκιφ» στην κούρσα της ζωής του

Στέφανος Ντούσκος
Intime

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Στέφανος Ντούσκος με μια εκπληκτική κούρσα στον τελικό του μονού σκιφ κατάκτησε το χρυσό μετάλλιο με νέο Ολυμπιακό ρεκόρ κι έκανε όλη την Ελλάδα υπερήφανη.

Το «χρυσό» παιδί από τα Ιωάννινα στα 24 χρόνια του κατάφερε να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου και να γεμίσει υπερηφάνεια ολόκληρη την Ελλάδα.

Όπως παραδέχθηκε κι ο ίδιος πραγματοποίησε την καλύτερη κούρσα της καριέρας του και με χρόνο 6:40.45 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, το οποίο συνδύασε με Ολυμπιακό ρεκόρ, καθώς κατέρριψε αυτό του Μάχε Ντρίσντεϊλ (είχε κάνει 6:41.34 στο Ρίο).

Ο Ντούσκος ήταν τέταρτος μέχρι τα πρώτα 500 μέτρα της κούρσας αλλά στη συνέχεια ανέβασε τον ρυθμό του και τερμάτισε πρώτος, χαρίζοντας στην Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο της στο Τόκιο. Επίσης, αυτό είναι το τέταρτο στην κωπηλασία, ωστόσο το πρώτο που έχει χρυσό χρώμα.

Αυτός είναι ο «χρυσός» Στέφανος Ντούσκος

Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος που μας γέμισε υπερηφάνεια το πρωί της Παρασκευής; Ο Ντούσκος γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1997 στα Ιωάννινα κι είναι αθλητής του Ναυτικού Ομίλου της πόλης του. Η παρουσία του στο Τόκιο είναι η δεύτερη σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο Ρίο σε ηλικία μόλις 19 ετών. Εκεί, πήρε μέρος στο αγώνισμα των ελαφρών τετράκοπων σκιφ, όπου κατέλαβε την έκτη θέση μαζί με τους Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και Παναγιώτη Μαγδανή. Μάλιστα, εκείνη ήταν κι η παρθενική συμμετοχή της ελληνικής κωπηλασίας στο συγκεκριμένο αγώνισμα.

Μετά την πρώτη παρουσία στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη δίκωπο άνευ πηδαλίου μαζί με τον Γιάννη Πέτρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, κάτω των 23ων και Μη Ολυμπιακών Αγωνισμάτων του Ρότερνταμ. Το 2018 πανηγύρισε άλλα δύο μετάλλια, ένα στο Ευρωπαϊκό του Μπρεστ στη Λευκορωσία κι ένα στους Μεσογειακούς Αγώνες.

Μαζί με τον Χρήστο Στεργιάκα πανηγύρισε το χρυσό στο διπλό σκιφ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας U23. Το ελληνικό δίδυμο έπραξε το ίδιο και στους Μεσογειακούς της Ταραγόνα, ενώ το 2019 πήρε το ασημένιο στο απλό σκιφ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σαρασότα U23.

Το 2020 κατέλαβε την πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ εξασφάλισε την παρουσία του στη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, μετά το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο σκιφ στην Ευρωπαϊκή Προ-Ολυμπιακή Ρεγκάτα που διεξήχθη στο Βαρέζε στις 8 Απριλίου.

Το σκιφ όπου «εκεί είναι οι καλύτεροι, είναι δύο μέτρα ο καθένας»

Η μητέρα του χρυσού Ολυμπιονίκη μας, Μαρία Ντούσκου σε δηλώσεις της αποκάλυψε ότι ο Στέφανος δεν ήθελε να ασχοληθεί με το σκιφ, η έλλειψη παρτενέρ τον ανάγκασε να το πράξει, ενώ πριν λίγα χρόνια λίγο έλειψε να εγκαταλείψει το άθλημα. «Ο Στέφανος δεν έκανε σκιφ όλα τα χρόνια που πήγαινε σε αγώνες στο εξωτερικό. Τα έφερε έτσι η ζωή, γιατί έφυγαν όλοι οι αθλητές και έμεινε μόνος του στην Εθνική, δεν είχε παρτενέρ. Του έλεγα “κάνε σκιφ”. Το φοβόταν, έλεγε “εκεί είναι οι καλύτεροι, είναι δύο μέτρα ο καθένας”. Είχε σκοπό να κάνει σκιφ σε ένα Παγκόσμιο U23 στις ΗΠΑ και μετά θα εγκατέλειπε. Εκεί όμως κατέρριψε στα προκριματικά το παγκόσμιο ρεκόρ και πήρε το ασημένιο. Είδαμε ότι ήταν πολύ καλός στο σκιφ και έμεινε εκεί, με την παρότρυνση των προπονητών. Η καθυστέρηση στους Ολυμπιακούς λόγω κορωνοϊού, του έδωσε χρόνο να προετοιμαστεί καλύτερα. Δούλεψε πάρα πολύ σκληρά, το ήθελε πάρα πολύ», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ η μητέρα του Στέφανου.

Έκανε το όνειρο του πραγματικότητα

Πριν από ταξιδέψει στο Τόκιο, ο 24χρονος κωπηλάτης είχε φιλοξενηθεί στην εκπομπή του Γιώργου Καπουτζίδη στην ΕΡΤ. Εκεί, είχε αναφερθεί στις δυσκολίες που υπάρχουν στην προετοιμασία, αλλά και πως μπορεί κάποιος να ισορροπήσει σπουδές και πρωταθλητισμό. Στην ερώτηση για το αν έχει πραγματοποιήσει τα όνειρα του, ο ίδιος είχε πει ότι: «απομένει μόνο το Ολυμπιακό μετάλλιο». Πλέον, δεν απομένει... Καθώς ο Στέφανος κατάφερε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, ανεβάζοντας την Ελλάδα στο υψηλότερο σημείο.

«Για όλους στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο»

Μετά την τεράστια επιτυχία, ο χρυσός Ολυμπιονίκης δήλωσε:
«Δεν μπορώ να το πιστέψω! Δεν το πιστεύω! Αλήθεια... δεν το πιστεύω! Η καλύτερη κούρσα της καριέρας μου. Με βοήθησε ο καιρός. Ένιωθα πολύ καλά στην κούρσα. Ο προπονητής μου είπε πως θα είμαι μέσα στα μετάλλια, πριν πάρω θέση στη γραμμή της εκκίνησης. Έκανα μια αλλαγή μέσα στην κούρσα, στα 1.000 μέτρα και δεν πίστευα ότι θα αντέξω. Στα τελευταία 500 μέτρα έλεγα Θεέ μου βοήθησέ με. Κράτα λίγο ακόμη. Στα 100 τελευταία μέτρα, είπα... δεν το χάνω! Για όλους αυτούς που με βλέπουν στην Ελλάδα ένα μεγάλο ευχαριστώ! Ευχαριστώ τους γονείς μου, την κοπέλα μου, τον δις Ολυμπιονίκη Βασίλη Πολύμερο, όλους τους ανθρώπους στην Ομοσπονδία και την εθνική, τον τεχνικό σύμβουλο της ΕΚΟΦΝΣ, Τζιάνι Ποστιλιόνε που με βοήθησε και έφτασα εδώ που έφτασα, τον γιατρό μου και γιατρό της εθνικής Γιάννη Χρηστογιάννη και τον χορηγό μου,» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Στέφανου Ντούσκου μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους 32ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαμός σε λιμάνια, ΚΤΕΛ, αεροδρόμια: Εγκαταλείπουν την Αθήνα οι αδειούχοι του Αυγούστου