ΣΠΟΡ

Formula 1: Αυτό είναι το Halo! Έτσι έσωσε τη ζωή του Λιούις Χάμιλτον (videos+photos)

Λιούις Χάμιλτον
AP Images

Formula 1: Όταν πρωτοεμφανίστηκε είχε χαρακτηριστεί κακόγουστο, ωστόσο μετά τα ατυχήματα του Ρομέιν Γκροζάν και του Λιούις Χάμιλτον ακόμα κι οι πλέον δύσπιστοι είναι ευγνώμονες για την ύπαρξη του.

Ο Βρετανός Παγκόσμιος Πρωταθλητής δίνει μια τρομερή μάχη φέτος με τον Μαξ Φερστάπεν, με την κόντρα τους να οδηγεί στο τρομακτικό ατύχημα του Gran Prix της Μόντσα. Η ρόδα της Red Bull του Ολλανδού πιλότου πέρασε πάνω από το κεφάλι του Χάμιλτον, με το Halo να είναι αυτό που απέτρεψε την τραγωδία.

Το Halo είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στο να βγει σώος κι ο Ρομέιν Γκροζάν μετά το ατύχημα που είχε σοκάρει όλο τον πλανήτη στο Grand Prix του Μπαχρέιν, πριν από περίπου έναν χρόνο. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα παλαιότερα χρόνια τα δύο αυτά περιστατικά, στα οποία οι πιλότοι βγήκαν περπατώντας από το μονοθέσιο τους, θα ήταν τραγικά δυστυχήματα.

Τι είναι, όμως, το Halo που έσωσε τη ζωή του Λιούις Χάμιλτον την Κυριακή (12/9); Είναι μια κατασκευή από τιτάνιο, η οποία βρίσκεται πάνω απ’ το πιλοτήριο κάθε μονοθεσίου για να προστατεύει το κεφάλι του πιλότου. Μπήκε στη ζωή της Formula 1 το 2018 κι η χρήση του είναι υποχρεωτική, ακόμα και στις χαμηλότερες κατηγορίας (βλ. F2). Έχει βάρος εφτά κιλά και μπορεί να αντέξει μέχρι και 12.000 κιλά, όπως αναφέρει η F1.

Τα σχέδια για την κατασκευή του Halo προχώρησαν μετά το δυστύχημα του Ζιλ Μπιανκί στο Grand Prix της Σουζούκα το 2014. Ο Γάλλος έχασε τη ζωή του σε ηλικία μόλις 25 ετών

«Ο,τι καλύτερο έχει μπει στη Formula 1»

Οι πιλότοι ήταν αρχικά αρνητικοί, αλλά πλέον μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το Halo. «Ήμουν αντίθετος με το Halo πριν από μερικά χρόνια, είναι όμως ό,τι καλύτερο έχει μπει στη Formula 1. Χωρίς αυτό δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω σήμερα. Ευχαριστώ όλο τον κόσμο», είχε πει ο Ρομέν Γκροζάν μετά το ατύχημα του, ενώ ο Μαξ Φερστάπεν, τόνισε: «Στην αρχή ήμουν σκεπτικός για αισθητικούς λόγους, αλλά δεν μπορώ να πω κάτι για την ασφάλεια». Ο Τζόρτζ Ράσελ, έχει πει από την πλευρά του ότι: «Είμαι απίστευτα ευγνώμων που έχουμε το Halo. Ευχαριστούμε τη FIA για τη δουλειά που κάνει σχετικά με την ασφάλεια της Formula 1 τα τελευταία χρόνια».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.319 νέα, 28 θανάτους και 378 διασωληνωμένους ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Λέκκας στο Newsbomb.gr:Στην Κάτω Κηφισιά το επίκεντρο του σεισμού - Γιατί ήταν τόσο αισθητός

Πέθανε η Κατερίνα Σαραντοπούλου