ΣΠΟΡ

Νόβακ Τζόκοβιτς: Απορρίφθηκε η έφεσή του - Απελαύνεται από την Αυστραλία

O Νόβακ Τζόκοβιτς
O Νόβακ Τζόκοβιτς
ΑΡ

Την απέλαση του Νόβακ Τζόκοβιτς αποφάσισε το δικαστήριο της Αυστραλίας, μετά από ένα πολυήμερο δικαστικό...πινγκ-πονγκ με τις Αρχές της χώρας

Την απέλαση του Νόβακ Τζόκοβιτς αποφάσισε το δικαστήριο της Αυστραλίας. Οι συνήγοροι του Νόβακ Τζόκοβιτς και της αυστραλιανής κυβέρνησης κατέθεσαν τα επιχειρήματά τους στην δίκη διάρκειας 5 ωρών που έκρινε τελικά την απέλασή του απο την Αυστραλία, μετά απο ένα «σίριαλ» αρκετών ημερών.

Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα την έφεση του Σέρβου τενίστα, αφού ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας Άλεξ Χοκ, υποστήριξε ότι η παρουσία του θα πυροδοτούσε ταραχές στη χώρα, καθως εμπνέει το κίνημα των μη εμβολιασμένων.

Ο ανώτατος δικαστής Τζέιμς Άλσοπ ανακοίνωσε την απόφαση και πρόσθεσε οτι ο αθλητής θα πληρώσει τα έξοδα. Οι πλήρεις λόγοι για την ετυμηγορία θα ακολουθήσουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η απόφαση είναι μια σημαντική ήττα για την προσπάθεια του Τζόκοβιτς να κατακτήσει για 10η φορά το Aυστραλιανό Open και τον 21ο τίτλο του σε γκραν σλαμ.

Ο «Νόλε» θα πρέπει να αναχωρήσει από την Αυστραλία με την πρώτη διαθέσιμη πτήση της εταιρίας που θα επιλέξει, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σε πρώτη φάση δεν θα επιστρέψει στην πατρίδα του, αλλά θα μεταβεί στο Κατάρ. Αντιμετωπίζει επίσης τριετή απαγόρευση εισόδου στην Αυστραλία.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Μετανάστευσης Άλεξ Χοκ έκανε έκκληση για την απέλαση του Τζόκοβιτς από την Αυστραλία «για λόγους υγείας και καλής τάξης, με το σκεπτικό ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον να γίνει κάτι τέτοιο».

Ο υπουργός χρησιμοποίησε την προσωπική του εξουσία για να ανατρέψει μια απόφαση στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο την περασμένη Δευτέρα που επέτρεπε στον Τζόκοβιτς να παραμείνει στη χώρα. Την Κυριακή, ο δικηγόρος του Σέρβου αστέρα είπε ότι οι λόγοι που ο υπουργός προσπάθησε να εκδιώξει τον Τζόκοβιτς ήταν «λανθασμένοι», «εξαιρετικά αδύναμοι» και «παράλογοι».

Τζόκοβιτς: «Νιώθω άβολα και απογοητευμένος

«Θα ήθελα να κάνω μια σύντομη δήλωση για να αναφερθώ στα αποτελέσματα της σημερινής ακρόασης του Δικαστηρίου. Τώρα θα αφιερώσω λίγο χρόνο για να ξεκουραστώ και να αναρρώσω, προτού κάνω περαιτέρω σχόλια πέρα ​​από αυτό. Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος με την απόφαση. Νιώθω άβολα που υπήρξα το επίκεντρο των τελευταίων εβδομάδων και ελπίζω ότι όλοι τώρα μπορούμε να επικεντρωθούμε στο παιχνίδι και το τουρνουά που αγαπώ. Θα ήθελα να ευχηθώ στους παίκτες, τους υπεύθυνους του τουρνουά, το προσωπικό, τους εθελοντές και τους φιλάθλους το καλύτερο για το τουρνουά», είπε ο «Νόλε».

Τι προηγήθηκε

Η υπεράσπιση του Σέρβου τενίστα τόνισε οτι ο Χοκ βασίστηκε σχεδόν αποκλειστικά σε ένα άρθρο του BBC για να κρίνει τις απόψεις του Τζόκοβιτς και τον ισχυρισμό του ότι ο παγκόσμιος πρωταθλητής θα πυροδοτήσει το αίσθημα κατά του εμβολιασμού αν παραμείνει στην Αυστραλία.

Στην πραγματικότητα είπε ο συνήγορός του, η αποχώρησή του θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμη πιο αρνητικές συμπεριφορές απέναντι στον εμβολιασμό. Όμως ο δικηγόρος του υπουργού είπε ότι οι απόψεις του Τζόκοβιτς ήταν γνωστές και ότι ο αθλητής είναι σύμβολο για τους μη εμβολιασμένους.

Ο σύμβουλος της κυβέρνησης είπε ότι οι απόψεις του Τζόκοβιτς είναι γνωστές και εάν οι εταιρείες πληρώνουν πολλά για την προώθηση προϊόντων λόγω της επιρροής του, είναι λογικό ότι η επιρροή επεκτείνεται και στη θέση του για τα εμβόλια.

Η υπόθεση εκδικάστηκε από την ολομέλεια του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Αυστραλίας, αποτελούμενη από τον ανώτατο δικαστή James Allsop, τον δικαστή Anthony Besanko και τον δικαστή David O'Callaghan.

Πρεμιέρα για το Αυστραλιανό Open

To όνομα του Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν στο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας των αγώνων του Australian Open, με τον Σέρβο να έχει προγραμματιστεί να αγωνιστεί στο τελευταίο παιχνίδι της Rod Laver Arena, στο βραδινό session. Ο Νόλε (Νο1 στον κόσμο) είχε κληρωθεί να αγωνιστεί ενάντια στον συμπατριώτη του Μιομίρ Κετσμάνοβιτς (Νο78 στον κόσμο).

Πλέον θα γίνει νέα κλήρωση για το όνομα του συναθλητή του που θα τον αντικαταστήσει στην κλήρωση.

To μήνυμα στον Κοκκινάκη

Μέσα σε όλα αυτά ο Τζόκοβιτς βρήκε χρόνο λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση για να συγχαρεί τον Ελληνοαυστραλό Θανάση Κοκκινάκη που έκανε την ανατροπή κόντρα στον Αρτούρ Ριντερκνές και κέρδισε το πρώτο του ATP τουρνουά στην καριέρα του. Ο 25χρονος Ελληνοαυστραλός (Νο.145) νίκησε τον 26χρονο και κατέκτησε τον τίτλο, στη γενέτειρά του Αδελαΐδα.

Αφού έλαβε ένα μήνυμα από τον Ρότζερ Φέντερερ, ο Νόβακ Τζόκοβιτς έστειλε μήνυμα στον νεαρό σταρ για να τον συγχαρεί.

«Συγχαρητήρια για τον παρθενικό σου τίτλο στην πατρίδα σου, Θανάση», έγραψε ο Τζόκοβιτς στο μήνυμα. Μετά από όλες τις δυσκολίες που σου προκάλεσαν οι τραυματισμοί, είμαι σίγουρος ότι η νίκη ειναι ακόμα πιο γλυκιά. Το αξίζεις! Εξαιρετική είδηση για το τένις - Καλή τύχη στη Μελβούρνη» έγραψε ο Σέρβος τενίστας στο νεαρό Ελληνοαυστραλό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Η καταγγελία βιασμού έφερε σάλο κι αποκαλύψεις στα social media - Διάψευση του 27χρονου

Πιστοποιητικό νόσησης: Πώς εκδίδεται και τι αλλάζει σε PCR, rapid test και άδειες;

Ιωάννα Τούνη: Ξέσπασε για την υπόθεση της 24χρονης και αποκάλυψε ποιος διέρρευσε το δικό της βίντεο!

Το Newsbomb σε ένα από τα τελευταία βίντεο κλαμπ της Αθήνας - Γιατί έρχεται το… τέλος