Νικ Κύργιος
Πηγή: AP Images
ΣΠΟΡ

Νικ Κύργιος: To «κακό παιδί» του παγκόσμιου τένις – Όταν το ταλέντο συνάντησε την «τρέλα»

Νικ Κύργιος: Ο Ελληνοαυστραλός τενίστας αποτελεί μια από τις πιο ιδιόρρυθμες περιπτώσεις παικτών στον παγκόσμιο αθλητισμό.  

Ο Νικ Κύργιος αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα του αποτελέσματος που θα προκύψει σε περίπτωση που ενώσεις το ταλέντο με την «τρέλα».

Είναι ο άνθρωπος του έχει οικειοποιηθεί όσο κανείς άλλος την κλισέ ατάκα: «Σε περίπτωση που δεν ήταν «τρελός» θα έκανε τεράστια καριέρα». Αν του λέγατε κάτι τέτοιο, πάντως, τότε η απάντηση, μάλλον θα ήταν αυτή που έχει δώσει και στο παρελθόν: «Κανείς από εσάς δεν με ξέρει πραγματικά. Δεν περνάτε χρόνο μαζί μου, βλέπετε μόνο τι συμβαίνει στο γήπεδο».

Ο 27χρονος τενίστας απέχει πολύ από την κατηγορία των αθλητών που η ζωή τους είναι 100% αφιερωμένη σε αυτό που κάνουν. Ο ίδιος έχει επιλέξει μια σαφή διάκριση μεταξύ του παίκτη και του καθημερινού ανθρώπου. «Πραγματικά προσπαθώ να διαχωρίσω τις στιγμές. Εκτός γηπέδου, περνάω καλά με τους φίλους μου, την κοπέλα μου, μετά όταν μπαίνω στο γήπεδο, βάζω τον εαυτό μου σε λειτουργία αγώνα», έχει πει χαρακτηριστικά.

«Η ζωή είναι δική μου»

Ο διαχωρισμός αυτός, όμως, μόνο εύκολος δεν είναι, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που στα court υπερισχύει ο καθημερινός άνθρωπος κι εκεί είναι που επικρατεί «χάος». Τελευταίο επεισόδιο σε αυτή την εσωτερική «μάχη» ήταν ο αγώνας με τον Στέφανο Τσιτσιπά στο Wimbledon. Αρκετοί ήταν αυτοί που μίλησαν με «σκληρή» γλώσσα για τον Κύργιο, ο οποίος, όμως, την ίδια στιγμή έδειξε και το άλλο κομμάτι του εαυτού του. Εκείνο του χαρισματικού τενίστα.

Ο Ελληνοαυστραλός, εκμεταλλευόμενος και την απόσυρση του Ράφα Ναδάλ, ετοιμάζεται για την «παρθενική» συμμετοχή του σε τελικό ενός Grand Slam. Ένα τέτοιο ταλέντο, θα πει κάποιος, σίγουρα μπορούσε να έχει περισσότερες συμμετοχές, ακόμα και τίτλους. Το θέμα είναι, όμως, ότι ο Κύργιος δεν νοιάζεται για το τι λένε οι άλλοι για εκείνον. «Ξέρω ότι πολλοί λένε: “Θα έπρεπε να κάνει αυτό”, αλλά όχι δεν θα έπρεπε. Η ζωή είναι δική μου, όχι δική τους. Είμαι εντάξει με το να απολαμβάνω τον εαυτό μου», δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες, τονίζοντας ότι: «Ξέρω ποιος είμαι. Απλά δεν ασκώ στον εαυτό μου πίεση πλέον. Είμαι εντάξει με αυτό. Είμαι εντάξει που δεν κερδίζω Grand Slams».

Η «σκοτεινή» πλευρά που τον «πληγώνει»

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλει να «θυσιάσει» τα πάντα για να ξεχωρίσει στο τένις κι ο τρόπος ζωής του τον εμποδίζει, όπως έχουν πει κι άλλοι τενίστες, για να σημειώσει μεγάλα πράγματα. Αυτό, όμως, είναι το λιγότερο κακό, καθώς η «σκοτεινή» πλευρά του περιλαμβάνει πολύ χειρότερα πράγματα. Όπως οι κατηγορίες για επίθεση στην πρώην κοπέλα του ή η μάχη με την κατάθλιψη, η οποία τον έκανε να έχει «αυτοκτονικές σκέψεις». Αυτό συνέβη το 2019, όταν όπως έχει πει: «Υπήρξε μια φορά που ο μάνατζέρ μου έπρεπε να με πάρει από την παμπ στις 4 π.μ., για να πάω να παίξω εναντίον του Ναδάλ στον δεύτερο γύρο του Wimbledon».

«Τσακωμένος» με τους κώδικες του τένις

Ο Κύργιος φαίνεται να έχει ξεφύγει σε μεγάλο βαθμό από αυτή τη «σκοτεινή» περίοδο, εξακολουθεί να έχει τα θέματα του. Για την ακρίβεια μοιάζει με «μια χύτρα ταχύτητας έτοιμη να εκραγεί», που δυσκολεύεται να αφομοιώσει όλους τους κώδικες τους τένις. Μιλάμε, άλλωστε, για ένα «ευγενές» άθλημα που έχει τους δικούς της κανόνες, με χαρακτηριστικότερο το παραδοσιακό Wimbledon. Εκεί υπάρχει ακόμα και dress code, με τους αθλητές να είναι υποχρεωμένοι να φορούν μόνο λευκά.

Ο Ελληνοαυστραλός φόρεσε μαύρο καπέλο, μετά τον αγώνα με τον Τσιτσιπά, κάτι που φυσικά έκανε έξαλλους τους διοργανωτές στο All England Lawn Tennis Club. Επίσης, κάνει την είσοδο του στο γήπεδο με κόκκινα παπούτσια Τζόρνταν, τα οποία αντικαθιστά με λευκά. «Κάνω ό,τι θέλω. Δεν είμαι υπεράνω των κανόνων, μου αρέσει να φοράω τα Jordan μου. Αν κάποιος μου πει κάτι, την επόμενη φορά θα φορέσω λευκά», έχει πει.

Με βάση όλα τα παραπάνω, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι είναι ο τενίστας με το μεγαλύτερο ποσό σε χρηματικά πρόστιμα στην ιστορία του αθλήματος. Λόγω της κακής συμπεριφοράς του έχει καταβάλει 800.000 δολάρια, τα οποία η ATP τα έχει δώσει σε φιλανθρωπίες.

Νικ Κύργιος
Ο Νικ Κύργιος μοιάζει με «μια χύτρα ταχύτητας έτοιμη να εκραγεί», που δυσκολεύεται να αφομοιώσει όλους τους κώδικες τους τένις.AP Images

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ