Στίβος
Πηγή: newsbomb.gr
ΣΠΟΡ

Ανασκόπηση 2022: Η χρονιά του στίβου με Τεντόγλου και Ντρισμπιώτη!

Ανασκόπηση 2022: Το 2021 ήταν η Ολυμπιακή χρονιά, ωστόσο το 2022 ήταν η χρονιά που ο ελληνικός στίβος έλαμψε, με πρωτοστάτες τον Μίλτο Τεντόγλου και την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.

Το καλεντάρι της χρονιάς ήταν γεμάτο μεγάλα «ραντεβού», με τους αθλητές μας να σημειώνουν σπουδαίες επιτυχίες, παρά τις δεδομένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι εξ αυτών.

Χωρίς αμφιβολία επιθυμία όλων είναι η προσπάθεια τους για διάκριση να συνοδεύεται από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ωστόσο αυτό, δυστυχώς, μοιάζει δύσκολο. Ο τρόπος που ξεπερνούν τα εμπόδια και κατ' επέκταση οι διακρίσεις, φέρνουν στην επιφάνεια τον αθλητισμό που όλοι θα θέλαμε να είχαμε σε έναν ιδεατό κόσμο.

Ο στίβος, άλλωστε, μολονότι είναι «ριγμένος» σε σχέση με άλλα αθλήματα, δεν παύει να έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του Έλληνα. Το 2022 ήταν σίγουρα μια από χρονιές του κλασικού αθλητισμού, με τους Μίλτο Τεντόγλου και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη να βρίσκονται στη «βιτρίνα» του. Συγχαρητήρια, φυσικά, αξίζουν σε όλους τους αθλητές που τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο την Ελλάδα, ανεξάρτητα από το αν έφεραν κάποια διάκριση.

Ο «χαλαρός» Μίλτος Τεντόγλου τα σάρωσε όλα!

Ο Μίλτος Τεντόγλου δεν είναι απλά μια ιδιαίτερη περίπτωση αθλητή, αλλά είναι γενικότερα μια ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου. Η φιλοσοφία για τη ζωή κι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τους αγώνες και τις διακρίσεις είναι μοναδικός. Φαίνεται, όμως, να είναι και το μυστικό της επιτυχίας του, καθώς δεν θεωρείται άδικα ο κορυφαίος άλτης του μήκους στον κόσμο. O 24χρονος αθλητής «σάρωσε» (σχεδόν) τα πάντα τη χρονιά που μας αφήνει, καθώς κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια κι ένα ασημένιο, τα οποία συνοδεύθηκαν από σπουδαίες επιδόσεις.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης ανήμερα των γενεθλίων του (18/3) κατέκτησε το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, το οποίο έγινε στο Βελιγράδι. «Πέταξε» στα 8μ55, επίδοση που είναι η έκτη κορυφαία επίδοση όλων των εποχών. Επίσης, έγινε ο τρίτος όλων των εποχών στην Ευρώπη, πίσω από τον Ισπανό, Γιάγκο Λαμέλα με 8μ56 και τον Γερμανό, Σεμπάστιαν Μπάγιερ, με το 8μ71 από το 2009.

Τον περασμένο Ιούλιο στο Όρεγκον, έχασε το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο τελευταίο άλμα! Ο Κινέζος, Γουάνγκ με άλμα στα 8μ36 προσπέρασε την τελευταία στιγμή τον Έλληνα πρωταθλητή, ο οποίος κατέκτησε το ασημένιο με επίδοση στα 8μ32.

Ο Τεντόγλου ανέβηκε ξανά στην κορυφή, ένα μήνα αργότερα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μόναχο. Μάλιστα, μπήκε σε μια ιδιαίτερα «κλειστή» λίστα, καθώς έγινε μόλις ο τέταρτος που υπερασπίζεται τον τίτλο του! Οι άλλοι τρεις είναι ο Γερμανός, Βίλεμ Λέχουμ (1934-1938), ο Ιγκόρ Τερ Οβανεσιάν από τη Σοβιετική Ένωση (1958-62) κι ο Βρετανός, Γκρεγκ Ράδερφορντ (2014-16). Το 8μ52 που έκανε αποτελεί νέο ρεκόρ αγώνων κι είναι η κορυφαία επίδοση του 2022.

Επίσης, έγινε κι ο πρώτος Έλληνας που κέρδισε το «διαμάντι» στη σειρά αγώνων, Diamond League, ενώ βρέθηκε στην τελική τριάδα για τον κορυφαίο Ευρωπαίο αθλητή για το 2022.

Το ταβάνι του Τεντόγλου είναι ο... ουρανός, γι' αυτό κι ο ίδιος στις δηλώσεις που έκανε δήλωσε ότι όνειρό του είναι ένα άλμα στα 9 μέτρα κι υποσχέθηκε θα ανέβει στην κορυφή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023.

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, ο ορισμός της συνέπειας

Η συνέπεια αποτελεί καταλυτικό συστατικό για να μπορέσει κάποιος αθλητής να κάνει πρωταθλητισμό. Στην Ελλάδα, αν υπάρχει κάποια που μπορεί να προσωποποιήσει τον ορισμό της συνέπειας, αυτή είναι η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, η οποία είδε το 2022, σε ηλικία 38 ετών, να αποδίδει η σκληρή και σταθερή δουλειά που κάνει τόσα χρόνια.

Η αθλήτρια από την Καρδίτσα είχε αποκαλύψει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το περνάει δουλεύοντας στην ταβέρνα που διατηρεί η οικογένεια της στο κέντρο της Καρδίτσας. Μόλις σερβίρει τους μεζέδες της μαμάς Ντρισμπιώτη και ολοκληρώσει τις καθαριότητες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, πηγαίνει για προπόνηση. Η σκληρή δουλειά που «έσπειρε» τόσα χρόνια, άρχισε να αποδίδει καρπούς, με αποκορύφωμα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου.

Στο Μόναχο, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, κατέκτησε το χρυσό, τόσο στα 35χλμ. βάδην, όσο και στα 20χλμ. βάδην και συγκλόνισε με τα δάκρυα της στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Επίσης, μαζί με τις Κυριακή Φιλτισάκου, Έφη Κουρκουτσάκη, Χριστίνα Παπαδοπούλου και Όλγα Φιάσκα, ανέβασαν την Ελλάδα στο δεύτερο σκαλί του κόσμου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ομάδων βάδην 20χλμ. στο Μουσκάτ.

Σταθερή αξία η Κατερίνα Στεφανίδη

Μολονότι τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε πολλά προβλήματα που δεν της επέτρεψαν να κάνει τις εμφανίσεις που μπορεί και θα ήθελε, αλλά στον αγώνα - στόχο της χρονιάς η Κατερίνα Στεφανίδη απέδειξε ότι αποτελεί σταθερή αξία. Η αθλήτρια του επι κοντώ κατέκτησε το ασημένιο στο Ευρωπαϊκό του Μονάχου κι έγραψε ιστορία!

Συγκεκριμένα, έγινε η πρώτη Ελληνίδα με τέσσερα μετάλλια στη διοργάνωση κι μοναδική αθλήτρια του επί κοντώ που έχει πετύχει κάτι τέτοιο. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ίσως ότι ήταν ένας αγώνας που ευχαριστήθηκε περισσότερο από κάθε άλλον από το 2018 κι έπειτα.

Η νέα γενιά είναι εδώ!

Παρά τις πολλές δυσκολίες που υπάρχουν, ο ελληνικός στίβος δεν μόνο παρών, έχει και μέλλον, κάτι που φάνηκε μέσα στο 2022!

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Ελίνα Τζένγκο, η οποία στην παρθενική συμμετοχή της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κατέκτησε το χρυσό στον ακοντισμό. Με ρήψη στα 65μ81, έγινε η τρίτη Ελληνίδα που ανεβαίνει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου μετά τις Άννα Βερούλη (1982, Αθήνα) και Μιρέλα Μανιάνη (2002, Μόναχο). Κι όλα σε ηλικία μόλις 20 ετών!

Από εκεί και πέρα, ξεχώρισαν ο Γιάννης Κορακίδης κατέκτησε το χρυσό στη σφυροβολία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20, εκεί όπου η Αρετή Φιλιππίδου πήρε το ασημένιο στη δισκοβολία. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18, η Ηλιάνα Τριανταφύλλου ανέβηκε στην κορυφή του επί κοντώ, ενώ ο Γιώργος Παπαναστασίου ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στη σφυροβολία.

Τα ελληνικά μετάλλια στον στίβο το 2022

Μίλτος Τεντόγλου (μήκος)

  • 1ος Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, Βελιγράδι
  • 1ος Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού, Μόναχο
  • 2ος Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού, Όρεγκον

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (βάδην)

  • 1η Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 20χλμ. βάδην, Μόναχο
  • 1η Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 35χλμ. βάδην, Μόναχο
  • 2η Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ομάδων βάδην 20χλμ. ομαδικό, Μουσκάτ

Ελίνα Τζένγκο (ακοντισμός)

  • 1η Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού, Μόναχο

Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ)

  • 2η Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού, Μόναχο

Γιάννης Κορακίδης (σφυροβολία)

  • 1ος Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20, Ναϊρόμπι

Αρετή Φιλιππίδου (δισκοβολία)

  • 2η Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20, Ναϊρόμπι

Ηλιάνα Τριανταφύλλου (επί κοντώ)

  • 1η Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18, Ιερουσαλήμ

Γιώργος Παπαναστασίου (σφυροβολία)

  • 3ος Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18, Ιερουσαλήμ

Κυριακή Φιλτισάκου (βάδην)

  • 2η Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ομάδων βάδην 20χλμ. ομαδικό, Μουσκάτ

Έφη Κουρκουτσάκη (βάδην)

  • 2η Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ομάδων βάδην 20χλμ. ομαδικό, Μουσκάτ

Χριστίνα Παπαδοπούλου (βάδην)

  • 2η Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ομάδων βάδην 20χλμ. ομαδικό, Μουσκάτ

Όλγα Φιάσκα (βάδην)

  • 2η Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ομάδων βάδην 20χλμ. ομαδικό, Μουσκάτ

Διαβάστε επίσης:

Ανασκόπηση 2022: Χριστόφορος Παπακαλιάτης - Ο Μαέστρος της τηλεόρασης

Ανασκόπηση 2022: Ο Λιονέλ Μέσι, τα γεγονότα κι η περήφανη Ελλάδα!

Ανασκόπηση 2022: Το χαστούκι, τα Γλυπτά και οι μεγάλες απώλειες