ΣΠΟΡ

Έμμεση θέση της ΔΟΕ υπέρ της συμμετοχής Ρώσων και Λευκορώσων στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Έμμεση θέση της ΔΟΕ υπέρ της συμμετοχής Ρώσων και Λευκορώσων στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι αθλητές από τις δύο χώρες δε θα δεχτούν προσκλήσεις για τους Αγώνες στο Παρίσι το 2024, αλλά το θέμα παραμένει ανοιχτό από τη ΔΟΕ.

Εμμέσως πλην σαφώς, η ΔΟΕ παίρνει θέση υπέρ της συμμετοχής Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, δεν συμπεριλαμβάνει όσους έχουν διαβατήριο απ’ τις συγκεκριμένες χώρες στις προσκλήσεις που θα σταλούν τέλη Ιουλίου. Όμως, τονίζει πως η τελική απόφαση θα ληφθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

«Η ρωσική πλευρά θέλει από τη ΔΟΕ να αγνοήσει τον πόλεμο. Η ουκρανική πλευρά θέλει από τη ΔΟΕ να απομονώσει πλήρως οποιονδήποτε κατέχει ρωσικό ή λευκορωσικό διαβατήριο», τονίζει η ΔΟΕ, συμπληρώνοντας πως είναι στη διακριτική της ευχέρεια το αν θα συμμετάσχουν τελικά Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι η αντίδραση της Επιτροπής που χαρακτηρίζει λυπηρή και σκληρή τη στάση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες εναντιώνονται στη συμμετοχή αθλητών των δύο αυτών χωρών σε διεθνείς διοργανώσεις.

«Δεν έχουμε δει ούτε ένα σχόλιο από αυτούς αναφορικά με τη συμμετοχή αθλητών από χώρες που εμπλέκονται σε περίπου 70 πολέμους, ένοπλες συγκρούσεις και κρίσεις ανά τον κόσμο», τονίζει όλο νόημα η ΔΟΕ.

Τέλος, εκφράζει την απογοήτευσή της για την απουσία της Ουκρανίας από τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του Ταε Κβον Ντο και του τζούντο, επειδή έγιναν δεκτοί αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία:

«Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί η ουκρανική κυβέρνηση στερεί από τους αθλητές της την ευκαιρία να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες “Παρίσι 2024” και να κάνουν περήφανο τον ουκρανικό λαό».