ΣΠΟΡ

Ντόπινγκ: Βαριά τιμωρία 4 ετών στη Χάλεπ - «Είναι ψέματα» απαντά η 31χρονη πρώην Νο1 τενίστρια

Ντόπινγκ: Βαριά τιμωρία 4 ετών στη Χάλεπ - «Είναι ψέματα» απαντά η 31χρονη πρώην Νο1 τενίστρια

Η Σιμόνα Χάλεπ τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού τεσσάρων ετών από την ITIA μετά την υπόθεση ντόπινγκ από τον Οκτώβριο του 2022.

Η κάτοχος δύο τίτλων Grand Slam, Σιμόνα Χάλεπ, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τεσσάρων ετών για δύο διαφορετικές παραβιάσεις αντιντόπινγκ, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (12/09) η Επιτροπή Ακεραιότητας του τένις (ΙΤΙΑ).

Η 31χρονη πρώην πρωταθλήτρια του Γουίμπλεντον και του Ρολάν Γκαρός είχε τιμωρηθεί νωρίτερα με προσωρινό αποκλεισμό από τον Οκτώβριο του 2022, αφού βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία (ροξαδουστάτη) στη διάρκεια του περυσινού US Open.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της ποινής η πρώην νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, δήλωσε ότι θα προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο του αθλητισμού(CAS) κατά της απόφασης του ITIA να την τιμωρήσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2026. Είπε χαρακτηριστικά ότι «αρνούμαι να αποδεχθώ την ετυμηγορία της Επιτροπής» και συνέχισε:

«Συνεχίζω να προπονούμαι και να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να "καθαρίσω" το όνομά μου από αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς και να επιστρέψω στο κορτ», είπε η Χάλεπ στο Reuters και πρόσθεσε: «Σκοπεύω να ασκήσω έφεση κατά της απόφασης στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) και να προσφύγω με όλα τα ένδικα μέσα κατά της εν λόγω εταιρείας συμπληρωμάτων».

Η ITIA ανέφερε νωρίτερα την Τρίτη ότι κατέληξε στο συμπέρασμά της με βάση τη συλλογή και ανάλυση 51 δειγμάτων αίματος που παρείχε η Χάλεπ και η τιμωρία της ισχύει έως τις 6 Οκτωβρίου 2026.

«Η πρώτη (κατηγορία) αφορούσε ένα δυσμενές αναλυτικό εύρημα (AAF) για την απαγορευμένη ουσία ροξαδουστάτη στο US Open του 2022, που πραγματοποιήθηκε μέσω τακτικού ελέγχου ούρων κατά τη διάρκεια του αγώνα» αναφέρει σε δήλωσή της η Επιτροπή Ακεραιότητας και καταλήγει: «Η δεύτερη κατηγορία αφορούσε παρατυπίες στο Βιολογικό Διαβατήριο της αθλήτριας»

Η Ρουμάνα τενίστρια αρνείται κατηγορηματικά ότι έλαβε εν γνώσει της το συγκεκριμένο σκεύασμα και είπε ότι έχει στοιχεία που δείχνουν ότι μικρές ποσότητες του φαρμάκου για την αναιμία εισήλθαν στο σύστημά της από ένα εγκεκριμένο συμπλήρωμα που ήταν μολυσμένο.

«Το δικαστήριο αποδέχτηκε το επιχείρημα της Χάλεπ ότι είχε πάρει ένα μολυσμένο συμπλήρωμα, αλλά προσδιόρισε ότι ο όγκος που κατάπιε η αθλήτρια δεν θα μπορούσε να οδηγήσει στη συγκέντρωση ροξαδουστάτης που βρέθηκε στο δείγμα που έδωσε», ανέφερε η ITIA.

Η Επιτροπή υποστήριξε ακόμη ότι η κατηγορία ABP επικυρώθηκε, καθώς τρεις ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες συμφώνησαν ομόφωνα ότι «πιθανή περίπτωση ντόπινγκ» ήταν η εξήγηση για τις παρατυπίες στο προφίλ της Χάλεπ.

«Ο όγκος των αποδεικτικών στοιχείων που έπρεπε να εξετάσει το δικαστήριο τόσο στη διαδικασία της ροξαδουστάτης όσο και στη διαδικασία ABP ήταν σημαντικός», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της ITIA, Κάρεν Μουρχάους.

Νωρίτερα, η Ρουμάνα είχε κατηγορήσει την ITIA ότι επιδιώκει περαιτέρω καθυστέρηση στην ακρόαση για ντόπινγκ στο ανεξάρτητο δικαστήριο και είπε ότι της αρνούνταν το δικαίωμά της να ακουστεί.

Ωστόσο, η Μουρχάους επισήμανε ότι η ITIA είχε ακολουθήσει τις κατάλληλες διαδικασίες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ. «Η επιτροπή αναγνώρισε ότι είχε ακολουθηθεί η κατάλληλη διαδικασία στο πλαίσιο της γραπτής απόφασης», πρόσθεσε η Μουρχάους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ