ΣΠΟΡ

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης: Πέμπτος ο Βαζαίος, έβδομος ο Χρήστου - Πανελλήνιο ρεκόρ ο Μάρκος

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης: Πέμπτος ο Βαζαίος, έβδομος ο Χρήστου - Πανελλήνιο ρεκόρ ο Μάρκος

Δεν κατάφεραν οι Έλληνες κολυμβητές να κατακτήσουν κάποιο μετάλλιο στους τελικούς τους κατά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης σε 25άρα πισίνα.

Ο Ανδρέας Βαζαίος βρισκόταν αγκαλιά με ένα ακόμα μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης σε 25άρα πισίνα, αλλά η κακή τελευταία στροφή του στέρησε την επιτυχία.

Ο δις πρωταθλητής Ευρώπης του αγωνίσματος έμεινε πέμπτος στον τελικό της διοργάνωσης, που διεξάγεται στο Οτοπένι της Ρουμανίας, αν και μέχρι την τελευταία στροφή ήταν τρίτος, πολύ κοντά στον Ιταλό Αλμπέρτο Ρατσέτι που γύρισε δεύτερος. Στο φινάλε ο Έλληνας κολυμβητής φάνηκε να μένει από δυνάμεις και τερμάτισε σε 1:53.64, μόλις 15 εκατοστά του δευτερολέπτου μακριά από το βάθρο.

Ο Βρετανός Ντάνκαν Σκοτ επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και έκανε περίπατο, κερδίζοντας με 1:50.98, χωρίς πάντως να καταρρίψει το ρεκόρ Ευρώπης (και αγώνων) που κρατάει ο Βαζαίος με 1:50.85 από το 2019. Ο Ρατσέτι ήταν δεύτερος με 1:53.09 και στο φινάλε ο Λιθουανός Ντάνας Ράπσις πήρε το χάλκινο μετάλλιο με 1:53.49, έναντι 1:53.57 του Βρετανού Τζο Λίτσφιλντ και 1:53.64 του Βαζαίου.

Απο την πλευρά του ο Απόστολος Χρήστου, αν και βελτίωσε το χρόνο του σε σχέση με τον ημιτελικό, δεν κατάφερε να διεκδικήσει ένα μετάλλιο στα 100μ. ύπτιο.

Ο Έλληνας κολυμβητής κατέλαβε την έβδομη θέση στον τελικό του αγωνίσματος με 50.43 και δεν κατάφερε να επαναλάβει την προ διετίας επιτυχία του στο Καζάν, όταν είχε ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Ο τελικός των 100μ. ύπτιο εξελίχθηκε σε γαλλικό θρίαμβο, με τον Μεουέν Τομάκ να κάνει «νταμπλ», μετά τη νίκη του στα 50μ., κατακτώντας άλλο ένα χρυσό μετάλλιο με 49.72, έναντι 49.96 του συμπατριώτη του, Γιοάν Εντόι-Μπρουάρ. Την τρίτη θέση μοιράστηκαν ο Ιταλός Λορέντζο Μόρα και ο Ρουμάνος Αντρέι Ουνγκούρ με 50.04.

Τέλος, ο Δημήτρης Μάρκος πέτυχε το τρίτο του πανελλήνιο ρεκόρ σε ισάριθμες κούρσες, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να του δώσει την πρόκριση στον τελικό των 200μ. ελεύθερο, καθώς κατετάγη ένατος με 1:44.05.

Ο Μάρκος βελτίωσε το 1:44.79 που είχε πετύχει στον πρωινό προκριματικό και αποτελούσε πανελλήνιο ρεκόρ ανδρών και νέων Κ23, όμως χρειαζόταν ακόμη μισό δευτερόλεπτο για να πάρει την πρόκριση, αφού η οκτάδα του τελικού «έκλεισε» στο 1:43.52 του Λιθουανού Ντάνας Ράπσις. Κορυφαίος των ημιτελικών ήταν ο μεγάλος σταρ της διοργάνωσης, ο Ρουμάνος Νταβίντ Ποποβίτσι, με 1:42.04.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ