ΣΠΟΡ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2016: Ασύλληπτο κατόρθωμα από τον Φελπς - Έφτασε τα 22 χρυσά μετάλλια!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2016: Ασύλληπτο κατόρθωμα από τον Φελπς - Έφτασε τα 22 χρυσά μετάλλια!

Καταντάει... βαρετό, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να περιγράψει κάποιος τα κατορθώματα αυτό του απίστευτου Αμερικάνου κολυμβητή.

Ο Μάικλ Φελπς συνεχίζει να γράφει «χρυσές» σελίδες στην ιστορία της κολύμβησης, αλλά και του αθλητισμού γενικότερα, κατακτώντας κορυφές που -πριν εμφανιστεί- φάνταζαν απάτητες.

Η νίκη του στον τελικό των 200μ. μικτή ατομική στο Ρίο ντε Τζανέιρο δεν είναι απλά ο 22ος Ολυμπιακός τίτλος του (26ο μετάλλιο συνολικά), αλλά τον καθιστά τον πρώτο και μοναδικό κολυμβητή της ιστορίας με τέσσερα χρυσά μετάλλια στο ίδιο αγώνισμα.

Αρχής γενομένης από την Αθήνα το 2004, ο Αμερικανός ανέβηκε στην κορυφή του βάθρου στο Πεκίνο και το Λονδίνο, για να ολοκληρώσει (;) τη διαδρομή του στη Βραζιλία με ακόμη ένα θρίαμβο.

Ο Φελπς έδωσε μάχη στα πρώτα 100μ. με τον συμπατριώτη και μεγάλο αντίπαλό του, τον τετράκις παγκόσμιο πρωταθλητή Ράιαν Λόχτε, αλλά και τον Βραζιλιάνο Τιάγκο Περέιρα. Στο πρόσθιο, όμως, άνοιξε την «ψαλίδα» της διαφοράς και από εκεί και πέρα δεν απειλήθηκε, φτάνοντας καθαρά πρώτος στον τερματισμό με 1:54.66.

Οι δύο αθλητές που προσπάθησαν να τον ακολουθήσουν το «πλήρωσαν» ακριβά, καθώς έμειναν από δυνάμεις και δεν κατάφεραν καν να ανέβουν στο βάθρο.

Αντιθέτως, με μία αντεπίθεση στο τελευταίο 50άρι, δύο Ασιάτες πήραν τα υπόλοιπα μετάλλια...

Ο Ιάπωνας Κοσούκε Χαγκίνο (ήδη Ολυμπιονίκης στα 400μ. μικτή) με 1:56.61 και ο Κινέζος Σουν Γουάνγκ με 1:57.05 έχουν την τιμή να πλαισιώσουν στο βάθρο των νικητών τον κορυφαίο κολυμβητή της ιστορίας.

Μάλιστα, τόσο για την Ιαπωνία όσο και για την Κίνα, αυτό είναι το παρθενικό Ολυμπιακό μετάλλιο στα 200μ. μικτή, ένα αγώνισμα στο οποίο οι ΗΠΑ κυριαρχούν απόλυτα, με 16 μετάλλια συνολικά σε 11 διοργανώσεις.