ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ιταλία: Τα «στημένα» στο επίκεντρο

Ιταλία: Τα «στημένα» στο επίκεντρο

Ο ιταλικός τύπος αποκαλύπτει σήμερα ότι η έρευνα για τα "στημένα" ματς που διεξάγει η εισαγγελία της πόλης Κρεμόνα και μέχρι τώρα οδήγησε στην σύλληψη δεκαεπτά ατόμων αφορά, συνολικά, διακόσιους ποδοσφαιρικούς αγώνες: ματς του ιταλικού πρωταθλήματος, αλλά και προκριματικές φάσεις ευρωπαϊκών κυπέλλων (Champions League και Europa League).

"Πρόκειται για κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, μια υπόθεση που αγγίζει το ποδοσφαιρικό σύστημα πολλών ευρωπαϊκών χωρών", γράφει η εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσατζέρο. Σύμφωνα με όσα διαρρέουν από τις έρευνες --μεταξύ άλλων-- είχε στηθεί ένα τούρκο-κροατικό δίκτυο που προσπαθούσε και συχνά κατάφερνε, πληρώνοντας πολλούς παίκτες, να επηρεάσει τα αποτελέσματα των αγώνων της Γ' Εθνικής Κατηγορίας στην Γερμανία, Ουγγαρία, Κροατία, Ελβετία, Βοσνία, Γαλλία και Ιταλία.

Σχολιαστές επισημαίνουν ότι "επιβεβαιώνεται όλο και συχνότερα ότι οι μικρότερες ομάδες παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες, αδύναμες να αντισταθούν στις πιέσεις του οργανωμένου εγκλήματος".

Την περασμένη Τρίτη, η ιταλική αστυνομία συνέλαβε δεκαεπτά άτομα --μεταξύ των οποίων και πέντε πρώην και νυν ποδοσφαιριστές-- με την κατηγορία της εγκληματικής δράσης που στόχευε στην αθλητική απάτη.

Τα πιο γνωστά ονόματα είναι εκείνα των ποδοσφαιριστών Κριστιάνο Ντόνι, Λουίτζι Σαρτόρ και Αλεσάντρο Τζαμπερίνι. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, στα "σικέ" ματς, περιλαμβάνονται και τρία τουλάχιστον ματς της Α' Εθνικής Κατηγορίας της Ιταλίας.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών, αναφέρουν ότι οι ποδοσφαιριστές που είχαν δεχθεί να συνεργασθούν με το κύκλωμα των στημένων αγώνων, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά, αλλοιώνοντας τον τόνο της φωνής, προσπαθώντας να μιμηθούν εκείνη του γνωστού ιταλού κωμικού ηθοποιού Πάολο Βιλάτζιο. Συχνά, χρησιμοποιούνταν κάρτες κινητών τηλεφώνων που ανήκαν σε ξένες εταιρίες τηλεπικοινωνιών.

Ο προπονητής της εθνικής Ιταλίας ποδοσφαίρου Τσέζαρε Πραντέλι αποφάσισε να καλέσει να παίξει με την Σκουάντρα Ατζούρα, τουλάχιστο σε έναν αγώνα, τον ποδοσφαιριστή Σιμόνε Φαρίνα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Φαρίνα, αρνήθηκε διακόσιες χιλιάδες ευρώ και την πρόταση να συνεργασθεί για το "μαγείρεμα" του τελικού αποτελέσματος του ματς που η ομάδα του, η Γκούμιο έπρεπε να παίξει με την Τσεζένα στις 30 Νοεμβρίου. "Ευχαριστούμε τον Πραντέλι, αλλά ο παίκτης μας δεν είναι ήρωας, είναι ένας απλός, νορμάλ, ποδοσφαιριστής", τονίζει, σε ανακοινωθέν της, η διοίκηση της Γκούμπιο.