Ο ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ - ΑΡΡΥΘΜΙΟΛΟΓΟΣ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΤΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ» ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΒΕΛΕΣ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Έτσι σώθηκε ο Έρικσεν - Είδαμε live τι σημαίνει ιατρική βοήθεια στον αθλητισμό

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Έτσι σώθηκε ο Έρικσεν - Είδαμε live τι σημαίνει ιατρική βοήθεια στον αθλητισμό
AP IMAGES

Σοκ προκάλεσαν οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, με τον διεθνή μέσο της Δανίας, Κρίστιαν Έρικσεν, να καταρρέει στο γήπεδο, το βράδυ του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Φινλανδία, στο πλαίσιο του Euro 2020. Ο καρδιολόγος - αρρυθμιολόγος, Επιμελητής του «Ευαγγελισμού», Γιάννης Χαβελές, μίλησε στο Newsbomb.gr για τη σωτήρια επέμβαση του ιατρικού τιμ, που κράτησε στη ζωή τον 29χρονο παίκτη.

Για τη σημασία της άμεσης ιατρικής βοήθειας και παρακολούθησης στον αθλητισμό, μίλησε στο Newsbomb.gr ο καρδιολόγος - αρρυθμιολόγος, Επιμελητής στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Γιάννης Χαβελές, με αφορμή τη σοκαριστική κατάρρευση του 29χρονου Κρίστιαν Έρικσεν, στον αγώνα μεταξύ Δανίας - Φινλανδίας, για το Euro 2020.

«Ο διεθνής μέσος της Δανίας υπέστη καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Οι γιατροί κατάφεραν να τον επαναφέρουν με μαλάξεις και απινιδωτή κι αυτό ήταν σωτήριο. Ανέκτησε τις αισθήσεις του και όπως φαίνεται, θα έχει μία καλή πορεία. Όλα δείχνουν, ότι υπέστη καρδιακό επεισόδιο, κατά τις προσπάθειές του στον αγώνα, πράγμα που είναι σπάνιο, αλλά μπορεί να αποβεί μοιραίο», εξήγησε ο κ. Χαβελές.

«Τι προκάλεσε την ανακοπή, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Τέτοιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να προκληθούν από κληρονομικά αρρυθμιολογικά σύνδρομα, που δεν έχουν διαγνωσθεί», σημείωσε ο Επιμελητής του «Ευαγγελισμού».

Ο κ. Χαβελές γνωρίζει από προσωπική εμπειρία, πόσο σπουδαίο, όπως λέει, και πόσο προηγμένο είναι το νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, στο οποίο μεταφέρθηκε ο Έρικσεν, έχοντας περάσει πρόσφατα και ο ίδιος από εκπαίδευση εκεί.

Σχολιάζοντας τις εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι αθλητές που αγωνίζονται σε τόσο υψηλό επίπεδο, είπε: «Το τι εξετάσεις είχε κάνει και πότε, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Άλλωστε, αυτές οι εξετάσεις, πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Αυτό που συνέβη μπορεί να οφείλεται, σε κάτι σπάνιο, που δεν είχε διαγνωσθεί, παρά τον έλεγχο στον οποίο μπορεί να υποβληθεί κάποιος. Και οι αθλητές αυτοί υποβάλλονται σε πολύ δυναμικούς ελέγχους και τεστ κοπώσεως. Σε τόσο προηγμένες χώρες, με τόσο προηγμένα συστήματα υγείας, αμφιβάλλω ότι μπορεί να υπάρχει αμέλεια».

Στην περίπτωση του Έρικσεν, κατά τον γιατρό, η ανακοπή μπορεί να οφείλεται είτε σε αρρυθμιολογικά σύνδρομα είτε σε υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, που συνήθως εντοπίζεται στους ελέγχους είτε σε κάποια στεφανιαία νόσο, που είναι σπάνια μεν σε ανθρώπους αυτής της ηλικίας, ωστόσο μπορεί να συμβεί.

«Αυτό που έχει μεγάλη αξία είναι, ότι είδαμε ζωντανά, τι σημαίνει να υπάρχει άμεση ιατρική βοήθεια και παρακολούθηση στον αθλητισμό», τόνισε ο κ. Χαβελές.

Όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με την ποδοσφαιρική πορεία του Έρικσεν, ο ίδιος εκφράζει αμφιβολίες, για το εάν θα μπορέσει να ξαναπαίξει.

«Θα ακολουθήσουν έλεγχοι, θα γίνει διερεύνηση για το περιστατικό και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα είναι και τα σενάρια για το ποιον δρόμο θα ακολουθήσουν οι γιατροί», είπε.

Πώς έγινε το θαύμα

Ο χρόνος σταμάτησε στο 43' λεπτό της αναμέτρησης Δανίας - Φινλανδίας όταν ο 29χρονος μέσος της Ίντερ, έπεσε στο γήπεδο, χάνοντας τις αισθήσεις του.

Το ιατρικό τιμ της ομάδας μπήκε αμέσως στον αγωνιστικό χώρο και του έσωσε τη ζωή, με τεχνητή αναπνοή, μαλάξεις και χρήση απινιδωτή.

Ο αγώνας διεκόπη, ενώ για περισσότερο από 15 λεπτά οι γιατροί του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες.

«Παγωμένοι» παρακολουθούσαν τις εξελίξεις οι φίλαθλοι, που βρίσκονταν στο γήπεδο και όσοι παρακολουθούσαν την αναμέτρηση από τις τηλεοράσεις τους, ελπίζοντας σε ένα θαύμα. Οι συμπαίκτες του, σε μία κίνηση που θα μείνει στην ποδοσφαιρική ιστορία, σχημάτισαν γύρω του «ασπίδα» με τα σώματά τους, ενώ προσπαθούσαν να συγκρατήσουν -μόλις και μετά βίας- τα δάκρυά τους.

Για αρκετή ώρα, οι δημοσιογράφοι στα διεθνή μέσα ενημέρωσης που κάλυπταν τον αγώνα, απέφευγαν να κάνουν οποιαδήποτε εκτίμηση, καθώς φάνηκε εξαρχής η σοβαρότητα της κατάστασης. Όλοι φοβούνταν το μοιραίο.

Το θαύμα όμως ήρθε λίγα λεπτά αργότερα. Ο Έρικσεν ανέκτησε τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε με φορείο εκτός αγωνιστικού χώρου και στη συνέχεια στο νοσοκομείο, όπου η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε.

«Ο Κρίστιαν Έρικσεν είναι ζωντανός και η κατάστασή του είναι σταθερή», ανέφερε η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Δανίας.

Επικοινώνησε με τους συμπαίκτες του

Ο ατζέντης του παίκτη, Μάρτιν Σουτς, επικοινώνησε με τον πατέρα του Δανού ποδοσφαιριστή, διαβεβαιώνοντάς τον ότι ήταν εκτός κινδύνου.

«Ο Κρίστιαν Έρικσεν είναι εκτός κινδύνου, ο πατέρας του μου το είπε από το νοσοκομείο. Είναι σε θέση να μιλάει», τόνισε ο εκπρόσωπος του ποδοσφαιριστή στον ραδιοφωνικό σταθμό NPO, όπου υπογράμμισε ότι αναπνέει κανονικά και μπορεί να μιλήσει με τους γύρω του.

Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Δανίας, Πέτερ Μέλερ, μιλώντας στην τηλεόραση της χώρας ανέφερε ότι ο Έρικσεν είχε επικοινωνία με τους συμπαίκτες του, οι οποίοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα γι' αυτόν.

«Είδαμε τον Κρίστιαν να καταρρέει και έλαβε πρώτες βοήθειες και καρδιακές μαλάξεις. Ευτυχώς συνήλθε πριν φύγει απ' το γήπεδο. Έλαβε ταχύτατη ιατρική βοήθεια στο γήπεδο, που έσωσε τον Κρίστιαν. Βρίσκεται στο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις και έχουμε έρθει κι εμείς σε επαφή μαζί του. Οι παίκτες μίλησαν μαζί του και είναι καλά. Έχουμε καλά νέα, ότι ο Κριστιάν είναι καλά και οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα παίξουν στο παιχνίδι σοκαρισμένοι και με αδρεναλίνη», είπε ο Μέλερ.

Γκάρι Λιούιν: «Θαυμάσια δουλειά από όλους, γι΄ αυτό είναι ζωντανός ο Έρικσεν»

Ο πρώην φυσιοθεραπευτής της Άρσεναλ και της Εθνικής Αγγλίας, Γκάρι Λιούιν, μιλώντας στο Radio 5 του BBC έδωσε συγχαρητήρια στο ιατρικό τιμ για την άμεση επέμβαση στον Κρίστιαν Έρικσεν.

«Κάθε ομάδα και κάθε στάδιο έχουν ένα σχέδιο δράσης. Η ιατρική ομάδα πρέπει να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει τον παίκτη στον αγωνιστικό χώρο. Θέλω να συγχαρώ τους παίκτες, τον τρόπο που τον προστάτευσαν και στάθηκαν γύρω του, νομίζω ότι ήταν θαυμάσια η στάση του. Έδειξε μοναδικό ομαδικό πνεύμα.

Από τη στιγμή που οι γιατροί τον σταθεροποίησαν, έπρεπε να του προσφέρουν άμεσα καρδιοαναπνευστική βοήθεια, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Λόγω αυτού βρίσκεται εκεί που είναι τώρα. Τα πρώτα νέα λένε ότι έχει τις αισθήσεις του, οπότε ας κάνουμε το σταυρό μας.

Η εικόνα του να φεύγει από το γήπεδο με οξυγόνο, αυτό ήταν ένα ακόμη δείγμα για τα όσα είχαν συμβεί, η δράση που έλαβε το ιατρικό τιμ ήταν πολύ, πολύ γρήγορη και πολύ πολύ αποτελεσματική. Αυτό που έχω να πω είναι ότι έγινε μία θαυμάσια δουλειά από όλους».

«Όλες μας οι σκέψεις μαζί σου»

Αμέτρητες ήταν οι προσευχές και οι ευχές, για να ξεπεράσει τον κίνδυνο ο Έρικσεν.

Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ουαλίας με tweet ανέφερε, ότι «παίκτες και προσωπικό προσεύχονται για τον Κρίστιαν Έρικσεν και την οικογένειά του».

Ανάλογη ήταν και η θέση της Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Αγγλίας (FA): «Οι σκέψεις μας αυτό το βράδυ είναι με τον Κρίστιαν Έρικσεν και την οικογένειά του και όλους όσοι συνδέονται με το ποδόσφαιρο στη Δανία».

Άμεση ήταν και η ενημέρωση από την Τότεναμ, πρώην ομάδα του Έρικσεν: «Όλες μας οι σκέψεις είναι μαζί σου, Κρίστιαν Έρικσεν και στην οικογένειά σου».

Ο γκολκίπερ της Λίβερπουλ, Άλισον Μπέκερ σε ανάρτησή του έγραψε: «Προσεύχομαι για σένα Κρίστιαν Έρικσεν».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.