ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αποκλείει ο Ρογκ το Ινδικό μποϊκοτάζ στους Ολυμπιακούς αγώνες

Αποκλείει ο Ρογκ το Ινδικό μποϊκοτάζ στους Ολυμπιακούς αγώνες

Καμία αναφορά δεν έχει γίνει στη ΔΟΕ από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Ινδίας σχετικά με ενδεχόμενο μποϊκοτάζ των Αγώνων του Λονδίνου το καλοκαίρι, λόγω της χορηγίας στη διοργάνωση από την εταιρεία Dow Chemical.

Αντίθετα, η εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της πολυπληθούς ασιατικής χώρας ζήτησε από την οργανωτική επιτροπή του Λονδίνου να ακυρώσει τη χορηγική συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία επειδή θεωρεί ότι σχετίζεται με την τραγωδία της πόλης Μποπάλ το 1984 και το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Παράλληλα, βέβαια, υπήρξαν κάποιες φωνές -όχι επίσημες- που έκαναν λόγο για μποϊκοτάζ των Αγώνων το καλοκαίρι.

«Είμαστε σε επαφή και συζητάμε με την Ολυμπιακή Επιτροπή της Ινδίας (IOA) το θέμα της χορηγίας. Αλλά δεν έχουμε επαφές με την κυβέρνηση της χώρας. Το θέμα του μποϊκοτάζ δεν έχει συμπεριληφθεί στην ατζέντα των συζητήσεων που έχουμε με την IOA», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, και κατέληξε: «Ξέρω ότι έγιναν δηλώσεις για ενδεχόμενο μποϊκοτάζ των Αγώνων στα ΜΜΕ. Αναφέρομαι αποκλειστικά και μόνο σε δημοσιεύματα του Τύπου. Δεν είναι μία συζήτηση που είχαμε εμείς με την Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας».

Η «Dow» εξαγόρασε την «Union Carbide» το 2001, την εταιρεία που ήταν ιδιοκτήτρια του εργοστασίου στο οποίο έγινε η έκρξη και η διαρροή αερίου με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 25.000 ανθρώπων. Η κυβέρνηση της Ινδίας απαιτεί από την «Dow» την καταβολή αποζημίωσης 1.7 δισ. δολαρίων, αλλά η εταιρεία αρνείται, υποστηρίζοντας ότι η ίδια δεν φέρει καμία ευθύνη για το δυστύχημα και ότι η «Union Carbide» έχει ρυθμίσει τις υποχρεώσεις της.

Πρόσφατα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, υπερασπίστηκε τη χορηγία της «Dow Chemical» και τόνισε ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για το δυστύχημα του 1984, αφού δεν ήταν τότε ιδιοκτήτρια της Union Carbide, αλλά επισήμανε ότι επιθυμία του είναι οι Ινδοί αθλητές να μετάσχουν το καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (27 Ιουλίου με 12 Αυγούστου).