ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σούπερ Λίγκα: Το εντυπωσιακό στατιστικό του εφετινού πρώτου γύρου και η παράδοση

Σούπερ Λίγκα: Το εντυπωσιακό στατιστικό του εφετινού πρώτου γύρου και η παράδοση
EUROKINISSI.

Ο βαθμολογικός πίνακας αποτελεί ακόμη μία τρανή απόδειξη ότι και την τρέχουσα σεζόν, ο ανταγωνισμός «χτυπά»… κόκκινο στη Σούπερ Λίγκα.

Δύο νίκες και δύο ήττες ήταν ο απολογισμός των εκπροσώπων της Ελλάδας στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Europa League και του Europa Conference League. ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός πανηγύρισαν επιβλητικές νίκες επί των Ελσίνκι και Μπάτσκα Τόπολα, ενώ, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ηττήθηκαν από Μακάμπι Χάιφα και Άγιαξ αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να αποχαιρετήσουν την Ευρώπη.

«Αναρρίχηση» δύο θέσεων στη βαθμολογία της UEFA

Τούτη η εξέλιξη χάρισε 800 βαθμούς στη χώρα μας, η οποία «σκαρφάλωσε» στη 17η θέση της ειδικής βαθμολογίας της UEFA, αφήνοντας πίσω τόσο τη Σερβία, όσο και την Ουκρανία. Φυσικά, με την παρουσία των «ερυθρόλευκων» και του «δικεφάλου του Βορρά» στα κύπελλα Ευρώπης τουλάχιστον έως τον Μάρτιο, υπάρχουν βλέψεις για… ψηλότερα.

Σέντρα ξανά στη Σούπερ Λίγκα μετά το… διάλειμμα μίας εβδομάδας

Πλέον, με τους ελληνικούς συλλόγους να «καταστρώνουν» τα πλάνα τους εν όψει της επανέναρξης του πρωταθλήματος το τριήμερο 16 – 18 Δεκεμβρίου, η συζήτηση επιστρέφει στο αθλητικό σκέλος, μετά τα θλιβερά γεγονότα σε Βόλο και Ρέντη, τα οποία οδήγησαν σε προσωρινή διακοπή της δράσης αλλά και στην απόφαση της κυβέρνησης για διεξαγωγή όλων των αναμετρήσεων –τουλάχιστον– του επόμενου διμήνου κεκλεισμένων των θυρών.

Ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός δοκιμάζεται αύριο (17/12, 20:30) στο Περιστέρι, όπου θα αντιμετωπίσει τον Ατρόμητο, με στόχο να συνεχίσει νικηφόρα τις εγχώριες υποχρεώσεις του, στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου του ελληνικού πρωταθλήματος. Την ίδια μέρα, ο –3ος στη βαθμολογία– ΠΑΟΚ θα φιλοξενηθεί από τον Αστέρα Τρίπολης (17:30).

Η ΑΕΚ, η οποία βρίσκεται στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα, θα ταξιδέψει στο Αγρίνιο για να αντιμετωπίσει τη Δευτέρα (18/12, 17:00) τον Παναιτωλικό, ενώ, μία ώρα αργότερα, ο Πανσερραϊκός θα υποδεχθεί τον –4ο στη βαθμολογία– Ολυμπιακό.

Το εντυπωσιακό στατιστικό του εφετινού πρώτου γύρου και η παράδοση

Με μία ματιά στον βαθμολογικό πίνακα, παρατηρείται ότι οι πρώτες τέσσερις ομάδες έχουν διαφορά μόλις ενός βαθμού μεταξύ τους, στο τέλος του α’ γύρου! Συγκεκριμένα, ο Παναθηναϊκός είναι 1ος με 31 βαθμούς και ακολουθούν η ΑΕΚ (30 βαθμοί), ο ΠΑΟΚ (29 βαθμοί) και ο Ολυμπιακός (28 βαθμοί).

Αυτό το γεγονός λειτουργεί ως ακόμη μία επιβεβαίωση πως το στάτους των αντιπάλων αναπτύσσεται συνεχώς και η ποιότητα όλων των συλλογών «ανεβαίνει» κατακόρυφα, όπερ σημαίνει ότι… καταργούνται αυτομάτως οι ταμπέλες της λογικής «αγώνας της δεκαετίας», αφού οι κρίσιμες αναμετρήσεις μεταξύ τους (ιδιαίτερα προς το τέλος της σεζόν, για την κατάκτηση ενός τίτλου ή την έξοδο στην Ευρώπη) τείνουν να αποτελέσουν τη νέα τάξη πραγμάτων στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πώς εξελίχθηκαν τα «θρίλερ» των προηγούμενων δεκαετιών

2017 – 2018 ǀ Πέντε χρόνια μετά τον εφιάλτη του υποβιβασμού, η ΑΕΚ επέστρεψε στις επιτυχίες και έφθασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, με τον Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο. Στο τέλος του πρώτου γύρου, η «ένωση» βρισκόταν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με διαφορά μόλις ενός πόντου από τον εντυπωσιακό Ατρόμητο του Νταμίρ Κάναντι (31 έναντι 30) και τους Ολυμπιακό – ΠΑΟΚ να ακολουθούν με 29 και 28 πόντους αντίστοιχα, όμως, κατάφερε να κερδίσει ξανά το πολυπόθητο τρόπαιο, το πρώτο έπειτα από το μακρινό 1994. Σύστημα βαθμολογίας: 3–1–0.

1989 – 1990 ǀ Χάρη σε ένα ντεμαράζ το οποίο μνημονεύεται έως σήμερα, ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την αγωνιστική περίοδο 1989 – 1990 ως πρωταθλητής, συγκεντρώνοντας 56 βαθμούς. Στο τέλος του πρώτου γύρου βρισκόταν στην 4η θέση (25 πόντοι), με διαφορά δύο βαθμών από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ (27 βαθμοί) και ενός πόντου από την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό (26 βαθμοί), που ισοβαθμούσαν στη 2η θέση. Σύστημα βαθμολογίας: 2–1–0.

1979 – 1980 ǀ Μία από τις πλέον αμφίρροπες «μάχες» στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς ο πρωταθλητής αναδείχθηκε μέσω μπαράζ. Άρης και Ολυμπιακός, όντες ισόβαθμοι (47 πόντοι) έλυσαν στον Βόλο τις διαφορές τους, με τους «ερυθρόλευκους» να νικούν 2–0 και να κατακτούν τον τίτλο.

Μέχρι το τελευταίο παιχνίδι, συνολικά επτά ομάδες είχαν «πατήσει» στην κορυφή της βαθμολογίας, ενώ, στο τέλος του πρώτου γύρου, η διαφορά ανάμεσα στους 1ους (Άρης και ΠΑΟΚ) και τον 8ο (Λάρισα) ήταν μονάχα έξι βαθμοί (Ολυμπιακός, Εθνικός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και ΟΦΗ συμπλήρωναν το «παζλ», επίσης με διαφορά ενός βαθμού μεταξύ τους). Σημειώνεται ότι το πρωτάθλημα της σεζόν 1979 – 1980 αποτέλεσε την πρώτη επαγγελματική διοργάνωση σε μορφή εθνικής κατηγορίας. Σύστημα βαθμολογίας: 2–1–0.

1976 – 1977 ǀ Άλλο ένα… ντέρμπι με «φόντο» την κορυφή, αυτήν τη φορά ανάμεσα σε τέσσερις ομάδες. Στο τέλος, χαμογέλασε ο Παναθηναϊκός, αφού τερμάτισε δύο βαθμούς μπροστά από τους Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και τρεις από την ΑΕΚ, πανηγυρίζοντας το 12ο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

Το τέλος του πρώτου γύρου είχε βρει την ομάδα του Πειραιά στην 1η θέση με 29 πόντους και τους ΠΑΟΚ (28 πόντοι), Παναθηναϊκό και ΑΕΚ (ισόβαθμοι στους 27 πόντους) να ακολουθούν σε απόσταση «αναπνοής». Σύστημα βαθμολογίας: 2–1–0.

1974 – 1975 ǀ Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα για 20ή φορά στην ιστορία του, τερματίζοντας μόλις δύο βαθμούς μπροστά από τη 2η ΑΕΚ. Ο πρώτος γύρος είχε προϊδεάσει το κοινό για «θρίλερ», καθώς οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονταν στο +1 από τον 2ο Εθνικό και στο +2 από την 3η ΑΕΚ.

1971 – 1972 ǀ Ο Παναθηναϊκός του «θρυλικού» Φέρεντς Πούσκας έφθασε στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος, ολοκληρώνοντας μία εξαιρετική αγωνιστική χρόνια. Φυσικά, έχοντας την «αύρα» του Γουέμπλεϊ να τον καθοδηγεί.

Το «τριφύλλι» τερμάτισε στην 1η θέση, πέντε βαθμούς πάνω από τον Ολυμπιακό. Μετά το πρώτο μισό, οι «πράσινοι» είχαν την πρωτοκαθεδρία, την οποία και διατήρησαν έως το τέλος της διαδρομής, παρ’ ότι οι υπόλοιποι διεκδικητές καραδοκούσαν. (Παναθηναϊκός: 45, Ολυμπιακός: 43, Άρης: 42, ΑΕΚ: 41, ύστερα από δεκαεπτά αγωνιστικές). Σύστημα βαθμολογίας: 3–2–1.

1960 – 1961 ǀ Πέμπτος τίτλος για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος τερμάτισε επτά βαθμούς μπροστά από τον 2ο Ολυμπιακό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πρώτη τετράδα κατά την ολοκλήρωση του α’ γύρου διατηρήθηκε αμετάβλητη έως το τέλος της διοργάνωσης.

Αναλυτικά, η κατάταξη μετά τη 17η αγωνιστική βρήκε τον Παναθηναϊκό στην 1η θέση με 39 πόντους και τους Ολυμπιακό (38 βαθμοί), Πανιώνιο (37 βαθμοί) και ΑΕΚ (33 βαθμοί) να είναι πίσω του. Στο τέλος του πρωταθλήματος, η εικόνα ήταν αντίστοιχη (Παναθηναϊκός: 80, Ολυμπιακός: 73, Πανιώνιος: 70, ΑΕΚ: 69). Σύστημα βαθμολογίας: 3–2–1.

1959 – 1960 ǀ Πρόκειται για το πρώτο πρωτάθλημα που διεξήχθη σε μορφή τύπου Α’ εθνικής, το οποίο κατέκτησε ο Παναθηναϊκός, μετά τη νίκη στον αγώνα μπαράζ επί της ΑΕΚ με 2–1. Οι δύο ομάδες είχαν τερματίσει ισόβαθμες (79 πόντοι) στην πρώτη θέση, ενώ, ο πρώτος γύρος αποτέλεσε προάγγελο για το «θρίλερ» που ακολούθησε, καθώς έπειτα από τη 15η αγωνιστική, η ΑΕΚ ήταν 1η με 38 βαθμούς και ακολουθούσαν ο Παναθηναϊκός (37 βαθμοί), ο Απόλλων Σμύρνης (36 βαθμοί) και ο Ολυμπιακός (35 βαθμοί). Σύστημα βαθμολογίας: 3–2–1.

1957 – 1958 ǀ Ύστερα από μία συναρπαστική «μάχη» μεταξύ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, οι «ερυθρόλευκοι» κατόρθωσαν να φθάσουν στην κατάκτηση του τίτλου, για πέμπτη συνεχόμενη σεζόν.

Στο τέλος του πρώτου μισού της αγωνιστικής περιόδου, η ΑΕΚ ήταν 1η με 29 πόντους και ακολουθούσαν σε απόσταση «αναπνοής» οι Ολυμπιακός (28 πόντοι) και Παναθηναϊκός (27 πόντοι). Στην κορυφή κατέληξε η ομάδα του Πειραιά, με την «ένωση» και το «τριφύλλι» να τερματίζουν στη 2η θέση, ισόβαθμοι στους 53 πόντους. Σύστημα βαθμολογίας: 3–2–1.

Σχετικές ειδήσεις